16 Eylül 2018, Pazar 10:30:26

747-8 dünyada 7 ülkenin devlet filosunda

Türkiye’nin yeni Başkanlık uçağı, artık bir Jumbo Jet. VIP Boeing 747-8, 7 ülkenin devlet filolarında kullanılıyor.
  • Bu uçak bizim devletimiz için çok lux ve bizi aşar . Devlet vip filosunda 5 8 arası yeterli uçak var . Hem tasaruf genelgesi ile araçlar sorgulanırken bu uçak hibesi ters bir zamana geldi . Ben şahsen hibe olduğuna inanmıyorum ve bir aldatmaca . 1650 tl asgari ücretlinin 30 gün çalıştığı bir ülkede bu uçağı kullanmak müsrüflük ve haramdır. Ekonomide tasarruf edelim derken bu yapılan işler çok yanlış . Thy ile rekabetmi var olmuyor olmuyor el vicdan el haya.
  • THY, Katar Airways'a satılacak besbelli.Bir o kalmıştı zaten.
  • Tamam Amerikayi anladik. Her bakimdan süper güc. B 747-800 zü ala bilir. Zaten kendisi yapiyor. Araplara petrol, ALLAH verdisi. Ya bize Ne oluyor. Vatandas perisan. Verilen Vaatler, Sözler yerine getirilmiyor. Neyimiz var Neyimiz yok Hepisini sattik. O yetmedi habire borclandik. Acigi kapattik.Simdi Alacaklilar kapimiza dayandi. Bu Ìsraf niye.Ìhtiyacimizmi vardi. Devlet ucagimizmi yoktu. Yazik, Coook yazik. Malesef Müslümanlarin yasantisi böyle. Lafta Peygamber efendimiz gibi oluruz. Ìcraata yasantimiza gelince Samdaki Muaviye gibi lüx icinde yasariz.
  • sen nerden 215 milyon usd a 747-8 alıyon!!! a321 bile 100 milyon usd!
  • Muhtemelen Thy Katar a satiliyor. O yuzden olabilir sanirim.
  • Para verilmediyse eyvallahta masraflı bir uçak. A340-500 var zaten prestijse prestij kocaman uçak.
  • "Katar Emiri’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan sevgisi ve Türkiye’ye olan hayranlığı nedeniyle hediye ettiği uçak..." Hediye ettiğini nereden biliyorsunuz ?
  • Amerikanın markası olan Apple ı boykot eden hükümet 400 milyon dolarlık Amerika yapımı uçağı kullanacak
  • Teheye katara satıldı .Hayırlara fesile olsun.:):):):):)
  • Benim bildiğim hediyenin ne zaman 'hediye' edileceği bilinmez. Ekip, eğitim için bir ay önceden eğitime gönderildiğine göre, bizim için istisna sanırım.

Türkiye’nin yeni Başkanlık uçağı, artık bir Jumbo Jet. VIP Boeing 747-8, 7 ülkenin devlet filolarında kullanılıyor. 76 koltuklu uçak, Cumhurbaşkanı’nın daha fazla iş insanı ile seyahatine imkân verecek. 747-8, dünyanın dört bir yerine duraksız uçabiliyor. Katar Emiri’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan sevgisi ve Türkiye’ye olan hayranlığı nedeniyle hediye ettiği uçak boyama işleminden sonra hizmete girecek.

TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin yeni Başkanlık uçağı Jumbo Jet diye bilinen son nesil VIP Boeing 747-8, verilen TC-TRK tescil kodu ile hükümet filosuna katıldı. Türk Hava Yolları’nın (THY) Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki HABOM tesislerine getirilen uçak hükümet filosundaki diğer uçaklar gibi boyanmak üzere hangara alındı. Katar Emiri Temim bin Hamed es  Sani’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan sevgisi ve Türkiye’ye olan güveni ile bu uçağı hediye ettiği resmen açıklandı.

NEDEN UZUN UÇARAK GELDİ

Uçak önce Doha’dan teslim alındı. Sonra VIP uçaklarının önemli bakım üslerinin olduğu İsviçre-Basel’de incelendi. VIP Boeing 747-8, İsviçre’nin Basel şehrinden önceki gün havalandı. Normalde en fazla 3 saat sürecek yolculuk 8 saatte tamamlandı. Uzun uçuşun nedeni, uçağın sistemlerinin havada test edilmesiydi. Güneybatı yönünde uçan 747-8, okyanusa çıktıktan sonra kuzeye açıldı. İngiltere üzerinden dönerek tekrar Avrupa hava sahasına girdi ve İstanbul Sabiha Gökçen’e indi. Uçak burada pistin diğer tarafında bulunan THY Teknik’in HABOM tesislerine alındı. Sistemlerinde güncellemeler yapıldı, güvenlik donanımları Türk pilotlar tarafından da denendi.

Dört General Electric motorlu uçakta 2 yatak odası, 2 özel salon, 1 toplantı odası ve bir de sağlık bölümü bulunuyor. 76 yolcu ve 18 kişilik ekibin yer alabileceği uçak bugüne kadar sadece 436 saat uçmuş ve 200 iniş kalkış yapmış. Yani neredeyse hiç kullanılmamış. Üstelik 436 saatlik uçuşta uçağın hiç arıza yapmamış olması ve bütün sistemlerinin defalarca denenmesi güvenilirliğini de arttırıyor.

PİLOTLAR 777 FİLOSUNDAN

Boeing’in ABD Washington Eyaleti’ndeki Seattle kenti Everett bölgesindeki Boeing fabrikasındaki imalat hattından özel jet standartlarında 2012 yılında çıkan uçak, San Antonio’ya gitti. Burada ‘Very VIP’ olarak adlandırılan standartlarda kabini özel jet haline getirildi. Uçak 2014’te Katar Emirliği’ne teslim edildi. 16 bin kilometreden fazla uçabilen son nesil Jumbo Jet uçuş sırasında 13 bin metrenin de üzerine çıkıyor.

Geçtiğimiz ay THY, bu uçakta görev yapacak pilotları belirledi. Ekip benzer kokpite sahip olmaları nedeniyle 777 filosundan seçildi. Simülatör ve yer eğitimlerini tamamlayan pilotlar yurda döndü.

VIP 747-8 KULLANICILARI

VIP 747-8’ler bugüne kadar toplam 11 adet sipariş aldı. Kullanıcıları ise Katar (3 uçak), Brunei Sultanlığı, Kuveyt, Fas, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri...

Ayrıca adı açıklanmayan Hong Konglu bir işadamı da 747-8 siparişi verdi. Son iki uçak ise ABD hükümetine ait.

‘AIR FORCE ONE’ OLACAK

ABD başkanları, 747’nin 200 serisini kullanıyor. Bu uçaklar önümüzdeki yıllarda 747-8 ile değiştirilecek. Geçtiğimiz temmuz ayında yapılan anlaşma ile 2 uçağa ABD hükümeti 3,8 milyar dolar ödeyecek. Uçaklar özel modifikasyondan geçirilip teslimatı 2024 sonunda yapılacak. ABD Başkanlarının uçtuğu uçaklar ‘Air Force One – Hava Kuvvetleri 1’ olarak adlandırılıyor. (Hürriyet)

TEKNİK ÖZELLİKLER

Maksimum kalkış ağırlığı: 447,7 ton
Yakıt kapasitesi: 197 ton
Menzili: 16 bin 436 km
Maksimum hız: 914 km/saat
Uçuş tavanı: 13 bin 100 metre
Fiyatı: 215 milyon dolar

747-8 dünyada 7 ülkenin devlet filosunda

Yorumlar Tüm Yorumlar (100)

747-8 ~ 6 yıl önce
Bu uçak bizim devletimiz için çok lux ve bizi aşar . Devlet vip filosunda 5 8 arası yeterli uçak var . Hem tasaruf genelgesi ile araçlar sorgulanırken bu uçak hibesi ters bir zamana geldi . Ben şahsen hibe olduğuna inanmıyorum ve bir aldatmaca . 1650 tl asgari ücretlinin 30 gün çalıştığı bir ülkede bu uçağı kullanmak müsrüflük ve haramdır. Ekonomide tasarruf edelim derken bu yapılan işler çok yanlış . Thy ile rekabetmi var olmuyor olmuyor el vicdan el haya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SZF - Tower ~ 6 yıl önce
THY, Katar Airways'a satılacak besbelli.Bir o kalmıştı zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vatan sever ~ 6 yıl önce
Tamam Amerikayi anladik. Her bakimdan süper güc. B 747-800 zü ala bilir. Zaten kendisi yapiyor. Araplara petrol, ALLAH verdisi. Ya bize Ne oluyor. Vatandas perisan. Verilen Vaatler, Sözler yerine getirilmiyor. Neyimiz var Neyimiz yok Hepisini sattik. O yetmedi habire borclandik. Acigi kapattik.Simdi Alacaklilar kapimiza dayandi. Bu Ìsraf niye.Ìhtiyacimizmi vardi. Devlet ucagimizmi yoktu. Yazik, Coook yazik. Malesef Müslümanlarin yasantisi böyle. Lafta Peygamber efendimiz gibi oluruz. Ìcraata yasantimiza gelince Samdaki Muaviye gibi lüx icinde yasariz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
215? ~ 6 yıl önce
sen nerden 215 milyon usd a 747-8 alıyon!!! a321 bile 100 milyon usd!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Muhtemelen ~ 6 yıl önce
Muhtemelen Thy Katar a satiliyor. O yuzden olabilir sanirim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
O degilde ~ 6 yıl önce
„thy‘ye katara satiliyor“ yorumlari, inanin THY 500 milyon avro‘dan daha degerli...
mehmet ~ 6 yıl önce
Para verilmediyse eyvallahta masraflı bir uçak. A340-500 var zaten prestijse prestij kocaman uçak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu ne demek ? ~ 6 yıl önce
"Katar Emiri’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan sevgisi ve Türkiye’ye olan hayranlığı nedeniyle hediye ettiği uçak..." Hediye ettiğini nereden biliyorsunuz ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FO ~ 6 yıl önce
Amerikanın markası olan Apple ı boykot eden hükümet 400 milyon dolarlık Amerika yapımı uçağı kullanacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Off ~ 6 yıl önce
Sen Böink'de mi fo'sun?
Teheye ~ 6 yıl önce
Teheye katara satıldı .Hayırlara fesile olsun.:):):):):)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ESB ~ 6 yıl önce
Benim bildiğim hediyenin ne zaman 'hediye' edileceği bilinmez. Ekip, eğitim için bir ay önceden eğitime gönderildiğine göre, bizim için istisna sanırım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Usta ~ 6 yıl önce
Mit' in basindaki hacivatin yerine senin gecmen lazim. Kimsenin sormayi akil edemedigi ibretlik bir soru sordun. Helal!

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000