20 Aralık 2011, Salı 16:40:00

70 YIL ÖNCE KAYSERİ'DE ÜRETİLMİŞTİ...

Polonya Büyükelçisi Marcin Wilezek, 70 yıl önce Kayseri Teyyare Fabrikası’nda üretilen Polonya uçağının üretimi ile ilgili yeniden bir sanayi yatırımı yapılabileceğini söyledi...
  • Hala kavrayamadigimiz birsey var. Uretilmez degil insanlar evinde bile uretiyor bunu. Ancak yuksek miktarda ve yan sanayisi ile gireceksin bu ise. Her parcayi yurtdisindan alarak olmaz pahaliya gelir. Bu ulkede bir altimetre bile uretilemiyor. Ucaga uygun metal yok. Vida yok. O yok bu yok. Kultur olarak sivil havaciligi benimsesek insanlar otomobil alir gibi ucak alsa ozaman sektor buyur uretim yapmak anlamli hale gelir. Ve uretiriz. Yoksa bu is olmaz. Buna devletin kafasi basmadigi icin havaciligi sivillestirmeden gelistirmeye calisiyor o yuzden birturlu olmuyor. Basta boyle alakasiz adamlar oldukca olmayacakta.
  • Biz bir uçak alıyoruz ve en kötü ihtimal yüz milyon dolar ödüyoruz. Yani bir 737 ortalama 180 milyon TL. Buda 2 uçak parasına kamulaştırması falan herşey dahil tam teşekküllü orta ölçekli bir havalimanı yapılır demek. Kısacası açıktan sömürüldüğümüzün göstergesi, sonra cari açık kapatmayla uğraşıyoruz doğal olarak. Peki şimdi Ülke olarak havacılığın neresindiyiz derseniz ? Bence Sömürülen kısmında...
  • yine bir iş var bunda. Polonya özellikle Sovyet döneminde çok güçlü bir uçak sanayisine sahipti ve hala birçok uçak üretici var orada. PZL Mielec ve daha niceleri. ben 4 kişilik uçak üretimini giriştim (prototipi uçuyor vs) ve inanın hiçbir devlet kurumu oralı olmadı. sanayi bakanı vs bol bol anlatıyor şöyle destekleriz falan. inanmayın bunlara. fakat ben yabancı bir uçağı Türkiye'ye satmaya kalksam ve birileri rant elde etse, bakın nasıl ilgi görür. airporthaber artık böyle boş beyanat verenleri haber yapmasa iyi olur..
  • İlginç bir durum altını aramak gerek Türkiye de bir fabrika kapatılıyor ve devamı gelmiyor insan keşke kapanmasaydı da en azından cessna tipi uçaklar üretseydik diyor ama yapacak birşey yok. Gerçi Türkiye uçak yapanlarıda gördük yeni üretilen bir uçağa tescil vermek için mevzuat yok. Yurt dışından gelene tescil var, Türkiye de üretilene tescil yok. Biz hızla 2023 biraz zor uçururuz o uçağı... akılda ithal uçakta...
Polonya Büyükelçisi Marcin Wilezek, 70 yıl önce Kayseri Teyyare Fabrikası’nda üretilen Polonya uçağının üretimi ile ilgili yeniden bir sanayi yatırımı yapılabileceğini söyledi.

Büyükelçi Wilezek, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nden sonra Kayseri Valiliği’ni ziyaret etti. Vali Mevlüt Bilici tarafından karşılanan Büyükelçi, Türkiye ile ilişkilerin 600 yıl öncesine dayandığını ifade etti. Polonya’nın büyükelçiliğinin 146'ncısının Türkiye’de olduğunu aktaran Wilezek, Kayseri’nin Polonya için de ayrı bir önemi olduğunu dile getirdi. Erciyes’te kayak yaptığını anımsatan Büyükelçi, 70 yıl önceki bir ilişkinin devam etmesi gerektiğini söyledi. Wilezek, Kayseri’deki Teyyare Fabrikası’nda 1940 yıllarında Polonya’nın PZL- 24A marka uçağı üretildiğini belirterek, şöyle konuştu: “Buradaki uçak üretimini Kayseri biliyor. Bu uçak türünün tek kalan örneği İstanbul Havacılık Müzesi’nde. Bütün Polonya’da yapılan uçakların üretimi tamamıyla Kayseri’ye taşındı. Bütün evrakları ve dokümantasyonları Kayseri’de artık. Bizde bir şey kalmadı. Çünkü 2. Dünya Savaşı’nı yaşadık ve bir şey kalmadı. Bunun üzerinde yeniden sanayi yatırımı olabilir."
 
Vali Mevlüt Bilici, bu ilişkilerin artırılması adına ciddi adımlar atılması gerektiğini ifade etti. Bilici, bu fırsatların değerlendirilmesi noktasında ziyaretlerin başlangıç olabileceğini dile getirdi.
 
1936 yılında Polonya'nın Panstwowe Zaklady Ionicze firması ile lisans anlaşması yapılarak 1937 yılından itibaren PZL- 24A -24C uçaklarının imalatı Kayseri Teyyare Fabrikası’nda yapılmıştı. Bu uçaklardan toplam 24 adet üretilmişti. (Haber 3)
70 YIL ÖNCE KAYSERİ'DE ÜRETİLMİŞTİ...

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Hala kavrayamadigimiz birsey var. Uretilmez degil insanlar evinde bile uretiyor bunu. Ancak yuksek miktarda ve yan sanayisi ile gireceksin bu ise. Her parcayi yurtdisindan alarak olmaz pahaliya gelir. Bu ulkede bir altimetre bile uretilemiyor. Ucaga uygun metal yok. Vida yok. O yok bu yok. Kultur olarak sivil havaciligi benimsesek insanlar otomobil alir gibi ucak alsa ozaman sektor buyur uretim yapmak anlamli hale gelir. Ve uretiriz. Yoksa bu is olmaz. Buna devletin kafasi basmadigi icin havaciligi sivillestirmeden gelistirmeye calisiyor o yuzden birturlu olmuyor. Basta boyle alakasiz adamlar oldukca olmayacakta.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Biz bir uçak alıyoruz ve en kötü ihtimal yüz milyon dolar ödüyoruz. Yani bir 737 ortalama 180 milyon TL. Buda 2 uçak parasına kamulaştırması falan herşey dahil tam teşekküllü orta ölçekli bir havalimanı yapılır demek. Kısacası açıktan sömürüldüğümüzün göstergesi, sonra cari açık kapatmayla uğraşıyoruz doğal olarak. Peki şimdi Ülke olarak havacılığın neresindiyiz derseniz ? Bence Sömürülen kısmında...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
yine bir iş var bunda. Polonya özellikle Sovyet döneminde çok güçlü bir uçak sanayisine sahipti ve hala birçok uçak üretici var orada. PZL Mielec ve daha niceleri. ben 4 kişilik uçak üretimini giriştim (prototipi uçuyor vs) ve inanın hiçbir devlet kurumu oralı olmadı. sanayi bakanı vs bol bol anlatıyor şöyle destekleriz falan. inanmayın bunlara. fakat ben yabancı bir uçağı Türkiye'ye satmaya kalksam ve birileri rant elde etse, bakın nasıl ilgi görür. airporthaber artık böyle boş beyanat verenleri haber yapmasa iyi olur..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
İlginç bir durum altını aramak gerek Türkiye de bir fabrika kapatılıyor ve devamı gelmiyor insan keşke kapanmasaydı da en azından cessna tipi uçaklar üretseydik diyor ama yapacak birşey yok. Gerçi Türkiye uçak yapanlarıda gördük yeni üretilen bir uçağa tescil vermek için mevzuat yok. Yurt dışından gelene tescil var, Türkiye de üretilene tescil yok. Biz hızla 2023 biraz zor uçururuz o uçağı... akılda ithal uçakta...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000