16 Ekim 2009, Cuma 07:48:23

5 milyar dolarlık dev anlaşma

Hindistan ile Rusya arasında silah, uçak satışı ve bakım sözleşmelerini içeren yaklaşık 5 milyar dolarlık 2 askeri anlaşma sağlandı.

Hindistan Savunma Bakanlığı yetkilileri, bakan A.K. Antony ile Rus mevkidaşı Anatoli Serdyukov arasında Moskova'da varılan 10 yıllık tüm savunma anlaşmaları ile sözleşmelerin en az 5 milyar doları bulacağını kaydettiler.         

Hindistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü, 10 yıllık anlaşmaların Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in bu yıl içinde Rusya'yı ziyaretinde imzalanacağını açıkladı.

Anlaşmalara 1 milyar dolar değerinde 80 adet Rus Mi-17 helikopterleri alımı ile Brahmon füzelerinin Rus yapımı Sukoi savaş uçaklarına yerleştirilmesiyle ilgili sözleşmelerin de dahil olduğu belirtildi.

Anlaşmalarda, ABD yapımı F-22 tipi hayalet uçağı gibi radarda görünmeyen süpersonik (sesten hızlı) bir savaş uçağı yapımının da yer aldığı ve bir anlaşmada da Rus malı savunma teçhizatının satış sonrası bakımının bulunduğu kaydedildi.

Rusya'nın eski Soğuk Savaş dönemi müttefiki Hindistan'ın, son zamanlarda sivil bir nükleer anlaşma da imzaladığı ABD ile ilişkileri artmıştı.

Yeni Delhi yönetimi, Rusya'nın savunma teçhizatı desteğindeki gecikmelerinden yakınıyordu. Rusya ile Hindistan arasındaki 10 yıllık anlaşmaların iki eski müttefik arasındaki gerginliklerin giderilmesine yardım edeceği belirtiliyor.      

Hindistan'ın ayrıca, gelecek 5 yılda modern silah sistemleri ve savaş uçakları satın almak için 30 milyar dolar harcamayı planladığı bildiriliyor.

5 milyar dolarlık dev anlaşma

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000