25 Şubat 2015, Çarşamba 08:20:20

35 YILDA 12. RF-4E KAZASI

RF-4E'lerin kazalarında 35 yılda 12 uçak düştü. 12 pilot şehit oldu.
  • Eğitim zafiyeti arkadaşım sanırım sende var bak allah rahmet eylesin demen gereken zamanda zafiyetten bahsediyorsun.Sen askeri pilotluğun ne olduğunu yolcu uçağında uçarak mi anlıyorsun bi de buna yorum yapıyorsun.
  • Bu sefer bu uçakları heralde Envanterden çıkarırlar.Tsk nın eski uçaklara uzatmaları oynatma gibi kötü bir alışkanlığı var.saçma sapan şeylere anında para bulurlar ama yeni uçak helikopter sözkonusu olunca geri dururlar.Allah rahmet etsin.
  • Canlarimiza ve kardeslerimizin, Mekani cennet olsun..
  • Allah rahmet eylesin. Oncelikle egitim eksikligi ve asiri kendine guven nedeni ile dusuyor olabilirler
  • F16 kazalarının fazla olmasinin nedeni yapîsal değil aksine tsk envanterinde daha fazla yer kaplamasıdır.
  • Bence uçağın 20-25 yaşını doldurunca filodan çıkartılması lazım bugüne kadar düşmemeleri mucize ayrıca ikisininde düşmesi manidar.
  • Allah rahmet eylesin, cok kaza var gorunuyor, arastirilmali
  • Öncelik ile CELIKKANATLI KARTAL kardeslerimize ALLAH´tan RAHMET diliyorum. Yilda 8 milyar dolar savunma giderimiz var ve ordumuzun savunma gücü en yüksek ordularindan biri diye bahsediyoruz. Aci ama gercek olan almanya gibi, yani sicak harp ile alakasi olmayan bir ülkenin yaklasik 20 sene evvel ekarte ettikleri tayyareleri halen envanterimizde bulundurmamiz tuhaf !!!
  • Kaybettigimiz kardeslerimize allahtan rahmet diliyorum, ancak bu kadar kaza bence normal degil, Hava KK lerinin kazalari incelenmeli, ortada ya bir egitim zafiyeti ve/veya ihmal var; koken ne diye soran bepsi F 16 ci oldugunu soyleyen kaptanlar bunu bize hele bir izah edin
  • Bu olayda birbirlerine çarptıkları iddia ediliyor. Gövdenin eskimiş olmasının falan çok önemi olmaz bu durumda. Ailelerinin başı sağolsun, evlatlarını uçağa değil tabuta bindiriyor bir nevi bu savaş pilotlarının aileleri :(

Kamuoyu tarafından Suriye'de uluslararası hava sahasında düşürülmesi ile gündeme gelen RF-4E uçaklarının yıl sonunda emekli edilmesi planlanıyordu. Burnunda özel kamera taşıyan ve keşif amaçlı kullanılan RF-4E'lerin kazalarında 35 yılda 12 uçak düştü. 12 pilot şehit oldu.

RF-4E'ler, Türk Hava Kuvvetleri tarafından 1974'ten bu yana kullanılan F-4E uçaklarının keşif modeli. Uçaklar burunlarında özel kamera taşıyor. Bu uçaklar, keşif amaçlı kullanılıyor. Türk Hava Kuvvetleri’ni  1980’de ABD’den 8 uçak geldi. Bunu, 1992-94 yılları arasında Alman Hava Kuvvetleri’nin hizmetten çıkarttığı 46 uçak izledi. Bu uçaklardan 32’sine yapısal yenileme yapıldı. Kalanlar yedek parça olarak ayrıldı.

Gövde ömürlerini doldurmaya başlayan uçaklardan 16’sı ayrıldı ve 2009-2011 arasında IŞIK Modernizasyonundan geçirildi. Halen RF-4E’ler Eskişehir’de 113 ve Malatya/Erhaç’taki 173. Filo’da görev yapıyordu. Geçtiğimiz yıl, tüm kalan uçaklar Malatya'da toplandı. Halen Hava Kuvvetleri’nin envanterinde kalan uçak sayısı 13.

YERİNİ F-16'YA BIRAKACAK

Ancak ıslak film sistemi kullanan uçaklar, yıl sonunda emekli edilecek. RF-4E'lerin yerine özel pod kullanan F-16'lardan keşif amaçlı yararlanılacak. Bu uçaklar, taşıdıkları pod ile yüksek çözünürlükte dijital görüntü alabiliyor. Çekilen görüntüler eş zamanlı olarak yere iletiliyor.

DÖRT YILDA 4 UÇAK DÜŞTÜ

Modernizasyon sonrasında 3 Ekim 2011’de Konya, 22 Haziran 2012’de Akdeniz’de ve son olarak Sivas’ta 30 Eylül’de 173 Filo’ya ait olan 3 uçak düştü. Dört pilotun şehit olurken son olayda 2 pilot atlayarak kurtuldu.

RF-4E KAZALARI

20 Ekim 1995: 113. Filo’ya ait RF-4E (69-7485) uçağı Kütahya’da düştü. İki pilot atladı.

5 Kasım 1996: Malatya’dan kalkan 173. Filo’ya ait RF-4E (69-7469) Batman’da düştü.

10 Ocak 2002: Sivas Gürün’de 173. Filo’ya ait iki RF-4E çarpıştı, pilotlar fırlatma koltukları ile uçaklardan atladı.

9 Ocak 2003: 173. Filo’ya ait iki RF-4E kol uçuşu sırasında birbiriyle çarpıştı. Olayda Yzb. Fazıl Taştan, Yüzbaşı Ali Rıza Sadak, Üsteğmen  Semih Desticioğlu ve Üsteğmen M. Fatih Ongun şehit oldu.

22 Haziran 2005: Düşen RF-4E uçağında Yüzbaşı Mustafa Akyüz ve Pilot Üsteğmen Melih Çelik atlayarak kurtuldular.

3 Ekim 2011: 173. Filo’ya ait RF-4E, Konya’da yapılan tatbikatta düştü. Kazada Binbaşı Serdar Kandemir ve Üsteğmen Engin Kayadibi şehit oldu.

22 Haziran 2012: 173. Filo’ya ait RF-4E uçağı (77-0314) Akdeniz açıklarında Suriye tarafından atılan füze ile düşürüldü. Kazada Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy şehit oldu.

30 Eylül 2013: Sivas’ın Kangal ilçesi yakınlarında düşen 173. Filo’ya ait RF-4E uçağında Binbaşı Serdar Çeliker, Yüzbaşı Fatih Tüm atlayarak kurtuldu.

24 Şubat 2015: Malatya'dan havalanan ikili RF-4E kolu havada çarpıştı. Uçakta bulunan dört pilot şehit oldu.

35 YILDA 12. RF-4E KAZASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Eğitim zafiyeti arkadaşım sanırım sende var bak allah rahmet eylesin demen gereken zamanda zafiyetten bahsediyorsun.Sen askeri pilotluğun ne olduğunu yolcu uçağında uçarak mi anlıyorsun bi de buna yorum yapıyorsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 9 yıl önce
Bu sefer bu uçakları heralde Envanterden çıkarırlar.Tsk nın eski uçaklara uzatmaları oynatma gibi kötü bir alışkanlığı var.saçma sapan şeylere anında para bulurlar ama yeni uçak helikopter sözkonusu olunca geri dururlar.Allah rahmet etsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sehitlerimize ~ 9 yıl önce
Canlarimiza ve kardeslerimizin, Mekani cennet olsun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Egitim ~ 9 yıl önce
Allah rahmet eylesin. Oncelikle egitim eksikligi ve asiri kendine guven nedeni ile dusuyor olabilirler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
F16 kazalarının fazla olmasinin nedeni yapîsal değil aksine tsk envanterinde daha fazla yer kaplamasıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
S.B. ~ 9 yıl önce
Bence uçağın 20-25 yaşını doldurunca filodan çıkartılması lazım bugüne kadar düşmemeleri mucize ayrıca ikisininde düşmesi manidar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sis ~ 9 yıl önce
Peki siste kol uçuşunda çarpışmak ? Çok mu imkansız
Nasil is ~ 9 yıl önce
Allah rahmet eylesin, cok kaza var gorunuyor, arastirilmali

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PADISAH ~ 9 yıl önce
Öncelik ile CELIKKANATLI KARTAL kardeslerimize ALLAH´tan RAHMET diliyorum. Yilda 8 milyar dolar savunma giderimiz var ve ordumuzun savunma gücü en yüksek ordularindan biri diye bahsediyoruz. Aci ama gercek olan almanya gibi, yani sicak harp ile alakasi olmayan bir ülkenin yaklasik 20 sene evvel ekarte ettikleri tayyareleri halen envanterimizde bulundurmamiz tuhaf !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Incelenmeli ~ 9 yıl önce
Kaybettigimiz kardeslerimize allahtan rahmet diliyorum, ancak bu kadar kaza bence normal degil, Hava KK lerinin kazalari incelenmeli, ortada ya bir egitim zafiyeti ve/veya ihmal var; koken ne diye soran bepsi F 16 ci oldugunu soyleyen kaptanlar bunu bize hele bir izah edin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çarpışma ~ 9 yıl önce
Bu olayda birbirlerine çarptıkları iddia ediliyor. Gövdenin eskimiş olmasının falan çok önemi olmaz bu durumda. Ailelerinin başı sağolsun, evlatlarını uçağa değil tabuta bindiriyor bir nevi bu savaş pilotlarının aileleri :(

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000