25 Temmuz 2012, Çarşamba 08:35:44

30 BİN 786 SAAT UÇUŞ!

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü kontrolündeki 17 helikopter ve 2 uçaktan oluşan hava ambulansı filosu, hizmete girdiği tarihten bu yana 30 bin 786 saatlik uçuşla toplam 14 bin 682 hasta taşırken, organ nakilleri ve uluslararası operasyonlar gerçekleştirdi.
  • Doktor Bey ne güzel ifade etmişsiniz, ağzınıza sağlık. Tüm söylediklerinize harfiyen katılıyorum.
  • Ülkemizde geç başlayan bu çağdaş uygulamada emeği geçen herkesi kutlarım. Ancak görevlendirme kararlarında bazen yukarılardan müdahaleler oluyor mu, duygusal kararlar veriliyor mu diye merak ediyorum. Trinidad'dan getirilen hastanın sağlığının iyi olmasını ümit ediyorum. Ancak bu nakile kim ve neden gerek gördü? Beyin kanamalı hasta kabin basınçlı da olsa 5-6 bin ft irtifada bu kadar uzun süre uçarken durumu kötüleşebilirdi. Acaba o ülkede veya oraya yakın başka bir gelişmiş ülkenin iyi bir hastanesinde ilk tedavileri yapılıp, durumu düzelme yoluna girdikten sonra bir yolcu uçağıyla gelseydi daha doğru ve ekonomik olmaz mıydı? Her vatandaş için benzer uygulama yapılıyor mu? Devlete 125 bin Euro'ya mal olan bir operasyondan söz ediyoruz. Tabii ki hastanın canından önemli değil ama buna karar verilirken hastanın sağlığıyla ve uçuşla ilgili riskler alınıyor, o süreçte uçağın ülke içinde daha kritik operasyonlar için kullanılması gerekse, ortaya çıkacak zorluk da göze alınıyor...
  • Bir CHP'li olarak, AKP hükümetini verdikleri bu hizmetten dolayı tebrik ederim.

 

Türkiye'de sağlık sistemindeki dönüşümün en önemli ve dikkati çeken parçalarından olan hava ambulansları, yaşamla ölüm arasındaki zamana karşı verilen mücadelede yüzlerce hastanın hayatını kurtardı.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü kontrolündeki hava ambulansı filosunda yer alan helikopter ambulanslar, 28 Ekim 2008 tarihinde ilk uçuşa başladı. Ankara, İstanbul, İzmir, Erzurum, Diyarbakır, Kayseri, Antalya, Çanakkale, Bursa, Afyon, Konya, Adana, Samsun, Trabzon ve Van olmak üzere 15 ilde konuşlandırılan 17 helikopter ambulansla, bugüne kadar 23 bin 786 saatlik uçuşla 12 bin 226 hasta taşındı.

Ankara'da konuşlandırılan ve 6 Nisan 2010 tarihinde uçuşa başlayan 2 uçak ambulansla da zamanla yarışta önemli operasyonlar gerçekleştirildi. Jet motorlu olan uçak ambulans ile 4 bin 7 saatlik uçuşla bin 532 hasta, turbo prob uçakla da 2 bin 993 saatlik uçuşla 924 hasta taşındı.

Acil müdahale gerektiren her türlü kaza, hastalık, patlama, terör olayları, Birleşmiş Milletler ve NATO görev bölgelerinde hizmet veren, Türk vatandaşları, ileri tetkik ve tedavisi sürdürülmez hastaların tedavi amaçlı bir üst sağlık kuruluşuna nakili, nadir görülen hastalıklarda kullanılması elzem olan ilaçların hastaya ulaştırılmasında adeta "hızır gibi" yetişen hava ambulansları, organ nakillerinde de yüzleri güldürdü.

Hizmete girdiği süre içinde uçaklarla taşınan organ nakli sayısı 208, helikopterlerle de 84'ü buldu. Filoda yer alan hava ambulanslarında hizmete girdiği tarihten bu yana 30 bin 786 saatlik uçuşlarda toplam 14 bin 682 hasta taşındı.

Uluslararası operasyonlar

Yurtdışı görevlerinde de hava ambulanslarla Türkiye'ye 150 hasta nakli gerçekleştirildi. Avrupa, Ortadoğu ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve Afrika'yı kapsayan geniş bir ağda hizmet veren Sağlık Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en uzun süreli ve uzun menzilli hava ambulans operasyonunu da yakın bir zamanda, Orta Amerika ülkesi olan Trinidad and Tobago'da gerçekleştirdi.

Trinidad and Tobago'da beyin kanaması geçiren Türk turizmci Zafer Tunç (47), ailesinin başvurusu üzerine, Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağı ile 35 saatlik uçuş operasyonuyla, Türkiye'ye nakledildi.

Avrupa'da paralı, Türkiye'de ücretsiz

Yetkililer, Avrupa'da yaygın olarak kullanılan bu hizmetin özel sigorta kapsamında olduğunu, ülkemizde ise "sosyal devlet" anlayışı ile ücretsiz olarak verildiğini belirtti.

Hizmet ağı, hizmet verilen bölgelerin coğrafi konumları ve diğer unsurlar göz önüne alındığında, hava ambulans hizmetine Avrupa'ya göre geç başlandığını bildiren yetkililer, "Ülkemizin, gelişme hızı, hizmet kalitesindeki artış, operasyonların sıklığı ve zorluk derecelerindeki artış göz önünde bulundurulduğunda bölge ve uluslararası düzeyde önümüzdeki 5 yıl içinde bu alanda lider olması beklenmekte ve çalışmalar bu yönde devam ettirilmektedir" ifadesini kullandı.

Gece görüşlü helikopterler gelecek

Yetkililer, sivil havacılıkla yapılan ortak çalışma ile gece uçuşunun tüm ülke genelinde başlatılması çalışmasının yürütüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Gece görüş özellikli helikopter alımı için şartnamelerin ve ihale hazırlık süreçlerinin tamamlanması, helikopter ambulans sayısının 2 katına çıkması, özellikleri sebebiyle deniz taşıtlarından, zorlu coğrafi şartlarda özel operasyonların yapılması, tüm ülke genelinde heliport sayılarının arttırılması, deniz ambulansların önümüzdeki yıl başında tüm sahil şeritlerinde hizmete başlaması ve hava ambulanslar ile entegre olarak hizmet vermesi hazırlıklarının tamamlanması ile Avrupa'nın en etkin, hızlı ve güvenilir ağına sahip olmakla kalmayıp, bölge ülkelerde bu hizmetin öncüsü ve eğitmeni olma çalışmalarımız mevcut.

Tüm ambulanslarımızda kara, hava ve deniz telemedicine-telemetri sistemlerinin ön çalışması tamamlandı ve 1 yıl içinde uygulamaya geçilecek. Ambulanslarımızın içindeki tüm teçhizat gerektiğinde uzman hekimler tarafından uzaktan kullanılarak hastaya, hastaneye ulaşana kadar ileri tetkik, ilaçlar ve müdahaleler yapılabilecek, hasta ile ilgili tüm veriler anlık olarak gerekli tüm merkezler ile paylaşılabilecek. Sonuç olarak, dünyanın en etkin, profesyonel, hızlı müdahale gücüne sahip acil sağlık hizmeti sağlayan ve bunu bedelsiz yapan tek ülke ve kurumu olabileceğiz."

30 BİN 786 SAAT UÇUŞ!

Yorumlar

Dr. Muzaffer Çetingüç ~ 12 yıl önce
Doktor Bey ne güzel ifade etmişsiniz, ağzınıza sağlık. Tüm söylediklerinize harfiyen katılıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dr. Muzaffer Çetingüç ~ 12 yıl önce
Ülkemizde geç başlayan bu çağdaş uygulamada emeği geçen herkesi kutlarım. Ancak görevlendirme kararlarında bazen yukarılardan müdahaleler oluyor mu, duygusal kararlar veriliyor mu diye merak ediyorum. Trinidad'dan getirilen hastanın sağlığının iyi olmasını ümit ediyorum. Ancak bu nakile kim ve neden gerek gördü? Beyin kanamalı hasta kabin basınçlı da olsa 5-6 bin ft irtifada bu kadar uzun süre uçarken durumu kötüleşebilirdi. Acaba o ülkede veya oraya yakın başka bir gelişmiş ülkenin iyi bir hastanesinde ilk tedavileri yapılıp, durumu düzelme yoluna girdikten sonra bir yolcu uçağıyla gelseydi daha doğru ve ekonomik olmaz mıydı? Her vatandaş için benzer uygulama yapılıyor mu? Devlete 125 bin Euro'ya mal olan bir operasyondan söz ediyoruz. Tabii ki hastanın canından önemli değil ama buna karar verilirken hastanın sağlığıyla ve uçuşla ilgili riskler alınıyor, o süreçte uçağın ülke içinde daha kritik operasyonlar için kullanılması gerekse, ortaya çıkacak zorluk da göze alınıyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebrik ~ 12 yıl önce
Bir CHP'li olarak, AKP hükümetini verdikleri bu hizmetten dolayı tebrik ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000