14 Kasım 2012, Çarşamba 09:33:46

3. HAVALİMANINI BEKLEYEN TEHLİKE

İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının, kuşların göç yolunda olduğu ortaya çıktı. Uçakların iniş kalkış yolundan her yıl yüz binlerce kuş göçüyor.
  • Asıl tehlike havalimanı değil kuşlar için. Doğayı katlede katlede yakında kendimizi de bitireceğiz.
  • Don't feed the troll :)
  • kuşların ne önemi var,cemaate nereden arazi alın talimatı verildiyse orada yapılır havaalanı.
  • hataydaki sualtı havalimanından sonra bu da kuş cenneti havalimanı olur:) en çok kuş sürüsünden korkarım bir yolcu olarak, ne crosswind ne yıldırım...
  • Allah herkese akıl vermiş ama bu arada sizi es geçmiş sanırım... Bizim sabrımızı sınamak için olsa gerek... Hükmünden sual olmaz, vardır bir bildiği...
  • allah evreni insan için yaratmıştır istediğimizi yaparız.tüm hayvanlar tüm bilmemne insanoğlu içindir.güneşle ay birbirinin yörüngesini geçemiyor yani dünya evrenin merkezindedir bak hale geçiyomu?bizim için yaratıldı buraları istediğimizi yaparız.guşmuş keser yeriz biz guşu.
  • Umarım Terkos civarına yapılmaz ve o bölgeye yeni şehirler kurulmaz..
  • Bu guzergah gocmen kuslarin belki yuzlerce yil kullandigi yerdir. Insanlar yuzunden zaten tehlikeli ve zor gecen goc boylelikle imkansiz hale gelecektir. Bence sadece kendimizi dusunmekten vazgecip diger canlilari da dusunmemiz gerekir.

İBB Meclisi Kasım ayı toplantılarının ikinci birleşimi, Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane yerleşkesinde, AK Partili ve CHP'li meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.


Mecliste, CHP grubu Terkos Gölü yakınlarında yapılması planlanan 3. havaalanı projesiyle ilgili yazılı önerge sundu.
Önergeyle ilgili toplantıda söz alan CHP'li İBB Meclis üyesi Osman Güdü, 3. havaalanıyla ilgili yapılan son açıklamada ''Terkos gölü civarı'' ifadesiyle tanımlanan yer seçiminin 1/100000 ölçekli planda Silivri olarak belirlendiğini anlattı.
Güdü, şöyle konuştu:

''Hiçbir bilimsel veriye dayanmadan, sadece verilen kararlar doğrultusunda, İstanbul'a yılda 120 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı yapılması kararı ne yazık ki doğru bir karar değildir. Bu alana yapılacak havalimanı yapılan araştırmalarda 100 bin kişilik istihdam yaratacakmış. Bu sayıya insanların aile bireylerini de eklerseniz 500 bin kişilik yeni bir yerleşim alanı demektir. Bu alanların imara açılması ve İstanbul'un kuzey bölgelerindeki iki yakada iki kent projesinin gerçekleşmesiyle bu bölgeye en az 1.5 milyonluk yeni bir nüfus yerleşimi olacaktır.''

Terkos bölgesinin mutlaka korunması gereken bir alan olduğunu anlatan Güdü, ''Bu alan İstanbul'un en önemli su kaynağıdır. Terkos, kentin su ihtiyacının yüzde 30'unu sağlamaktadır. Uluslararası anlaşmalarla korunma kararı alınan sular alanı kapsamındadır. Avrupa ile Afrika arasında göç eden kuş popülasyonlarının konaklama ve beslenme alanıdır. Dünyada sadece bu bölgede yetişen 17 bitki çeşidi ile toplam 73 bitki türü bu alanda bulunmaktadır. Toplam 575 bitki çeşidi kayıtlı olup, 8'i küresel, 12'si de Avrupa ölçeğinde nesli tehlike altında bulunan bitkilerdendir. Ayrıca bu bölge, bitki örtüsü ve hayvan varlığı açısından 27 çeşit balık türüne sahiptir'' diye konuştu.

''Göçmen kuşların beslenme ve konaklama alanı yok olacak''

Havaalanı yapılacak olan bölgede içme suyu havzası olduğunu ifade eden Güdü, bölgeye ulaşım yollarının yapılması ile bölgede yapı yoğunluğu oluşacağını aktardı.

Güdü, yapı yoğunluğunun beraberinde nüfus baskısını da getireceğini belirterek, ''Bu alanda oluşacak kirlilik, su havzasını yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakacaktır. Göçmen kuşların beslenme ve konaklama alanı yok olacaktır'' dedi.
Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelerle taahhüdü altında bulunan bu alanların korunmasına hükmettiğini ifade eden Güdü, bölgede kuşlar için tehlike yaşanabileceği gibi durumun uçak kazalarına da neden olabileceğini savundu.

Isparta'daki havaalanının Burdur ve çevre göller bölgesindeki kuş popülasyonunun sebep olduğu kaza riskleri nedeniyle kapatıldığını söyleyen Osman Güdü, ''3. havalimanına evet ama seçilen yere hayır diyoruz'' ifadesini kullandı.
Yapılan oylamada, mecliste önergenin başkanlık makamına havalesi oy birliğiyle kabul edildi.

Dünyanın üçüncü büyük havalimanı olmaya aday

‘ İstanbul ’a üçüncü havalimanı’nın aynı zamanda dünyanın en önemli kuş göç yollarından birinde olduğu ortaya çıktı.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Ornitolog Doç. Dr. Zeynel Arslangündoğdu, İstanbul’un kuzeyinde, Karadeniz kıyısında planlanan havalimanı arazisinin dünyanın en önemli kuş göç yollarından olduğunu belirterek çarpıcı uyarılar yaptı:

“10 yıldır o bölgede çalışıyorum. ÇED başvuru dosyasında kuş göç yollarıyla ilgili verilen bilgiler çok yetersiz. Kuşlarla ilgili veri sahibi olabilmek için bölgede iki-üç yıl çalışmak gerekiyor. ÇED dosyası ise altı ayda hazırlanıp projeye başlanacak. Uçak kazası olabilir.”

Arslangündoğdu, İstanbul’da ilkbaharda ve sonbaharda yaklaşık 400 bin leylek, 200 bin yırtıcı kuş ve yüz binlerce ötücü kuş türü, su kuşu ve kıyı kuşunun göç ettiğini söyledi. Havalimanı alanının kuş göç yolunda olduğunu belirten Arslangündoğdu, “Yapılan gözlemlerde özellikle İstanbul’un kuzeyinde bulunan ormanlar üzerinden geçen kuşların, buralarda geceledikleri ve beslendikleri tespit edildi. Bu yüzden kuşlar daha alçaktan uçuyor” dedi.

Havalimanı ÇED Başvuru Dosyası’nda kaynak olarak Doğa Araştırmaları Derneği verileri kullanılmış. Derneğin Eğitim ve Kapasite Geliştirme Sorumlusu Dr. Rilat Gül, dosyanın ‘formalite’ olduğu görüşünde. Havalimanı arazisinde su kuşlarının kışladığını belirten Dr. Gül, alanda üreyen yırtıcıların uçak çarpışmalarında en sık görülen türler olduğunu belirterek, “Uçağa kuş çarpmaların özellikle iniş kalkışlarda gerçekleştiği düşünüldüğünde tehlikenin büyüklüğü daha iyi anlaşılır” dedi.

3. HAVALİMANINI BEKLEYEN TEHLİKE

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Asıl tehlike havalimanı değil kuşlar için. Doğayı katlede katlede yakında kendimizi de bitireceğiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 11 yıl önce
Don't feed the troll :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kuş mu?o da neyin nesi.. ~ 11 yıl önce
kuşların ne önemi var,cemaate nereden arazi alın talimatı verildiyse orada yapılır havaalanı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
enes ~ 11 yıl önce
hataydaki sualtı havalimanından sonra bu da kuş cenneti havalimanı olur:) en çok kuş sürüsünden korkarım bir yolcu olarak, ne crosswind ne yıldırım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mümin'e ~ 11 yıl önce
Allah herkese akıl vermiş ama bu arada sizi es geçmiş sanırım... Bizim sabrımızı sınamak için olsa gerek... Hükmünden sual olmaz, vardır bir bildiği...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mümin ~ 11 yıl önce
allah evreni insan için yaratmıştır istediğimizi yaparız.tüm hayvanlar tüm bilmemne insanoğlu içindir.güneşle ay birbirinin yörüngesini geçemiyor yani dünya evrenin merkezindedir bak hale geçiyomu?bizim için yaratıldı buraları istediğimizi yaparız.guşmuş keser yeriz biz guşu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazık olmasın.. ~ 11 yıl önce
Umarım Terkos civarına yapılmaz ve o bölgeye yeni şehirler kurulmaz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gocmen kuslar ~ 11 yıl önce
Bu guzergah gocmen kuslarin belki yuzlerce yil kullandigi yerdir. Insanlar yuzunden zaten tehlikeli ve zor gecen goc boylelikle imkansiz hale gelecektir. Bence sadece kendimizi dusunmekten vazgecip diger canlilari da dusunmemiz gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000