22 Eylül 2015, Salı 09:04:06

3. havalimanında kredi için imzalar atılıyor

Üçüncü havalimanının proje finansman kredisini imzalamak için taraflar Ekim ayında masaya oturacak.
  • havalimanı yapılıyor,vatanhainleri çatlıyor
  • Bankalar hortumlanmıyor ya , yapılacak iş belli karşılığı var ve her zaman milletin malı eninde sonunda milletin malı olacak, yabancı holdinglere peşkeş değil , bu işler o kadar ucuzmu yahu 1. Köprüyede 2. yede karşı çıkn zihniyet hep aynı ,nooldu sonunda hepsi para basıyor şimdi , hazineye kaynak oldular değişin bu kafaları artık bu proje dubaininde frankfurtunda gırtlağına basar görün yahu.
  • Dispatch/pilot:bu meydanla alakali yaza yaza bihal oldum perfoemans/kus/sid lerde peroblem cikacaktir diyoruz zemin verimli toprak cokmeler olabilir kime anlatacam su ulkede bitane aklibalik bulamadim kim ucuncu kopruyu kullanacak ucuncu kopru yine var olan arterlerden besleniyor trafik icin cozum degil ben o meydandan kalkip istanbulun dogu tarafina veya bogaza gitmem uzak taxi ler 200 e adam tasir igrenc 20km kuzay bati yildiz daglari rakim 1100 M sis ve yagis fazla cat ucak ve ekip yok hayirdir siz daha yagista shra shsn da istanbula 50' elew olan meydana inemiyorsunuz teknik adam yokmu bunlari konusacak anca goy goy
  • Madem bu iş karlıydı ve özel sektör hesabını kitabını yaparak girdi neden kot düşürülerek milyar dolar avanta sağlandı? Madem karlı neden yakıta KDV muafiyeti getirildi? (Yokmuş demeyin var bu indirim) Madem karlı neden Rus kamu bankası olan Sberbank (Denizbank) dışında yabancı banka kredi vermiyor. Neden bir iki özel banka hükümetin şantajı altında cüzi krediler veriyor ve şantajdan bıkan Ferit Şahenk bankayı satıp kurtuldu? Neden yap-işlet-devretse devlet bankaları kredi veriyor? O zaman kendi yapıp havuz müteahhitlerini devre dışı bıraksaydı? Neden karlı olacağı iddia ediliyorsa Atatürk kapatılarak, millet yeni havalimanına zorlanıyor? Neden aynı durum Körfez köprüsü ve üçüncü köprüde de geçerli, yanı sadece devlet bankaları var? İçi boşaltılan devlet bankalarının batması halinde ne olacak? Bu bankalar verdikleri kredilere dışarıdan refinansman bulamıyor. Bu nedenlerle uzun Ada'm ve avantası ne zaman yargılanacak?
  • 3. Köprü siz ve sizin zihniyetinizde ki insanlar yüzünden bitmedi 2016 sona ermeden bitecek hayirlisiyla . Çalismalar gayet iyi gidiyor ve tepki gösterenler bittikten sonra da bekleriz buraya o harika ici dolu dolu olan yorumlarinizla :)
  • devletin bankasi kendisinden maas alan emeklisine 10.000 tl kredi vermezken veya cok zorlarken boyle bir proje icin ana finansor olarak kredi vermesi nasil izah edilebilir ?
  • Arkadaslar bu ise kredi karistiysa teknik olarak faiz de karisacaktir. Yani haram karismistir. Halbuki ne kadar umitlenmistim Turk-Islam aleminde ilk olacak bu havalimani icin ama haram zikkim olsun diyorum.
  • hani "geleniniz gideniniz coktu" simdi devlet bankasindan kredi alinca buna YID mi deniyor.
  • sayin cumhurbaskaninin birebir takip ettigi bu kadar guzide projeyi yapacak guclu bir ekip maalesef goremiyoruz.
  • TAV' in tum yolladiklari ile o isi yapamazlar. cogu yedi kirmizi karti oradan buradan

İstanbul’un üçüncü havalimanının ilk etap yatırımı için hazırlanan finansman paketinde sona yaklaşıldı. Paketin bayramdan sonra, ekim ayı ortası gibi açıklanması bekleniyor. Aslan payını Ziraat Bankası’nın vereceği finansman paketi A’dan Z’ye ‘made in Türkiye’ damgalı olacak. 3. Havalimanı’nın ilk etap yatırımı için hazırlanan proje finansmanı İngiliz hukuku yerine Türk hukuk tercih edilerek yapıldı. Kredi Türk kanunlarıyla yazılan bu büyüklükteki ‘ilk’ proje unvanını alacak.

Dünya Gazetesi'nden Ece Ceyhun'un haberine göre, Cengiz-Limak-Kolin-Kalyon- Mapa konsorsiyumu İstanbul üçüncü havalimanının 25 yıllık işletme hakkı için Mayıs 2013’te yapılan yap-işlet-devret ihalesini kira bedeli olarak 22.152 milyar euro+KDV teklif ederek kazanmış ve İGA Havalimanı İşlemesi AŞ’yi kurmuştu. 29 Ekim 2017’de açılması hedefl enen havaalanının ilk aşamada 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olması planlanırken nihayetinde yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak İstanbul Yeni Havalimanı, İstanbul’un Avrupa Yakası'nda, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasındaki 76,5 milyon m2 alan üzerine yapılıyor.

Kamu ve özel bankaların üzerinde uzun zamandır çalıştığı ve krediyle ilgili detayların zaman zaman kamuoyuyla paylaşıldığı üçüncü havalimanı projesi hem Türk bankaları tarafından verilen en büyük proje finansmanı kredisi özelliğini taşırken hem de Türk hukukuna göre düzenlenen ilk anlaşma oldu. Finansman paketine kaynak aktaran tüm kurumlar yerli bankalardan oluşurken inşaatın her aşamasında krediyi hep Türk finans kurumlarının verdiği belirtildi.

Bugüne kadar yapılan proje finansmanlarında İngiliz hukuku tercihi yapılırken bu defa proje Türk hukukuna göre hazırlandı. Arada finansman açısından hukuki boşluk oluşmaması için dikkatle çalışılan projenin bayramdan sonra ekim ayı ortası gibi açıklanması bekleniyor

En yüksek kredi Ziraat’ten gelecek

Kamu, bu yatırımdan, herhangi bir harcama yapmadan 25 yılda 22,2 milyar euro+KDV gelir elde edecek. Doğrudan 100 bin kişiye, yan sektörlerle birlikte 1,5 milyon kişiye sağlanacak istihdam sağlayan projenin ilk etap yatırımının finansman büyüklüğü 7-7.5 milyar euro olacak. Bu finansmanın yarısı 3 kamu bankası tarafından paylaşılacak. Kamuların payına düşen 3.5 milyar euroluk dilimde de aslan payını Ziraat Bankası verecek. Ziraat Bankası’nın 1.5 milyar euro, Halkbank ile Vakıfb ank’ın da 1’er milyar euro ile katılacağı finansmanda kalan kısım yüklenici şirket ile bu defa özel bankalar tarafından sağlanacak. Özel bankalar tarafında da aslan payını DenizBank verecek. DenizBank’ın 500 milyon euro, Garanti ve Finansbank 300’er milyon euro ile kredi 4 yılı ana para ödemesiz toplam 16 yıl vadeli olacak.

3. havalimanında kredi için imzalar atılıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (52)

vatansever ~ 9 yıl önce
havalimanı yapılıyor,vatanhainleri çatlıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu Proje Yapılacak ~ 9 yıl önce
Bankalar hortumlanmıyor ya , yapılacak iş belli karşılığı var ve her zaman milletin malı eninde sonunda milletin malı olacak, yabancı holdinglere peşkeş değil , bu işler o kadar ucuzmu yahu 1. Köprüyede 2. yede karşı çıkn zihniyet hep aynı ,nooldu sonunda hepsi para basıyor şimdi , hazineye kaynak oldular değişin bu kafaları artık bu proje dubaininde frankfurtunda gırtlağına basar görün yahu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Dispatch/pilot:bu meydanla alakali yaza yaza bihal oldum perfoemans/kus/sid lerde peroblem cikacaktir diyoruz zemin verimli toprak cokmeler olabilir kime anlatacam su ulkede bitane aklibalik bulamadim kim ucuncu kopruyu kullanacak ucuncu kopru yine var olan arterlerden besleniyor trafik icin cozum degil ben o meydandan kalkip istanbulun dogu tarafina veya bogaza gitmem uzak taxi ler 200 e adam tasir igrenc 20km kuzay bati yildiz daglari rakim 1100 M sis ve yagis fazla cat ucak ve ekip yok hayirdir siz daha yagista shra shsn da istanbula 50' elew olan meydana inemiyorsunuz teknik adam yokmu bunlari konusacak anca goy goy

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yap İşlet Devret! ~ 9 yıl önce
Madem bu iş karlıydı ve özel sektör hesabını kitabını yaparak girdi neden kot düşürülerek milyar dolar avanta sağlandı? Madem karlı neden yakıta KDV muafiyeti getirildi? (Yokmuş demeyin var bu indirim) Madem karlı neden Rus kamu bankası olan Sberbank (Denizbank) dışında yabancı banka kredi vermiyor. Neden bir iki özel banka hükümetin şantajı altında cüzi krediler veriyor ve şantajdan bıkan Ferit Şahenk bankayı satıp kurtuldu? Neden yap-işlet-devretse devlet bankaları kredi veriyor? O zaman kendi yapıp havuz müteahhitlerini devre dışı bıraksaydı? Neden karlı olacağı iddia ediliyorsa Atatürk kapatılarak, millet yeni havalimanına zorlanıyor? Neden aynı durum Körfez köprüsü ve üçüncü köprüde de geçerli, yanı sadece devlet bankaları var? İçi boşaltılan devlet bankalarının batması halinde ne olacak? Bu bankalar verdikleri kredilere dışarıdan refinansman bulamıyor. Bu nedenlerle uzun Ada'm ve avantası ne zaman yargılanacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot Adayi ~ 9 yıl önce
3. Köprü siz ve sizin zihniyetinizde ki insanlar yüzünden bitmedi 2016 sona ermeden bitecek hayirlisiyla . Çalismalar gayet iyi gidiyor ve tepki gösterenler bittikten sonra da bekleriz buraya o harika ici dolu dolu olan yorumlarinizla :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 9 yıl önce
devletin bankasi kendisinden maas alan emeklisine 10.000 tl kredi vermezken veya cok zorlarken boyle bir proje icin ana finansor olarak kredi vermesi nasil izah edilebilir ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haram ~ 9 yıl önce
Arkadaslar bu ise kredi karistiysa teknik olarak faiz de karisacaktir. Yani haram karismistir. Halbuki ne kadar umitlenmistim Turk-Islam aleminde ilk olacak bu havalimani icin ama haram zikkim olsun diyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 9 yıl önce
faiz haram peki kul hakki yemek,haksizlik,torpil,hemsehricilik yapmak,es,dost,hisim kayirmak vs nedir sence ? bu konu hakkinda da yorum yapsan !
nasil ~ 9 yıl önce
hani "geleniniz gideniniz coktu" simdi devlet bankasindan kredi alinca buna YID mi deniyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havalimani ~ 9 yıl önce
sayin cumhurbaskaninin birebir takip ettigi bu kadar guzide projeyi yapacak guclu bir ekip maalesef goremiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
3. alan ~ 9 yıl önce
TAV' in tum yolladiklari ile o isi yapamazlar. cogu yedi kirmizi karti oradan buradan

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000