08 Ocak 2016, Cuma 08:45:59

'3. havalimanı yerli üretimle yapılmalı'

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, kamu ve özel sektör projelerinde yerli üretime öncelik verilmesini istedi.
  • "Yerli Üretim" ve "Türkiye" Komik Olmayalım Lütfen...
  • Havalimanının inşa ekipmanının yerli olması gerektiği gibi, adı da yerli ve milli olmalıdır. Misal; "Recep Tayyip Erdoğan Havalimanı" Yakışır.
  • yda inşaat firmasına yaptırmayında nereye yaptırırsanız yaptırın. yoksa thy saw tesisleri gibi kötü kalite dandik bir inşaat ile karşı karşıya kalırsınız.
  • yerli üretim mi dediniz. o donem bitti , uzgunum :-(((
  • Antalya içtaş-fraport(alman), ahl tav (v= via) sabihagökçen Malezya, hint ortak ama 3.havalimanı sadece Türk lerin yerli sermayenin ve yerli iş gücünün başarısıdır .
  • en önemlisi 3.havalimanı yerli iş gücüyle türk mühendis ve yöneticilerin bilgi birikimiyle yapılıyor en önemli olan budur .Emeği geçen tüm emekçilere teşekkür ediyorum
  • Mümkün ama birkaç sorunun aşılması lazım. Zaman ; Sürenin çok kısa olması sorun çıkarır. Kreditörler buna müsade etmeyecektir. Yerli malı , hangi kritere göre değerlendirsek bile malzeme tedarikleri yurtdışına bağımlı kılacak. Örneğin Çelik mamullerinin kaçta kaçı yerli temin edilebilir, tahrik sistemlerini , IT sistemlerini, elektrik - elektronik ünite ve sistemlerini , ünite ve software bazındaki otomasyonları temin edeceğimiz firmalarda sıkıntı yaşanacaktır. Geriye inşaat işleri ve malzemeleri kalıyor. Anlık değerlendirmede bile yerli oranını %33'lerde tutabilsek ne ala. Burada ana sorun bugünün Türkiyesindeki sanayileşmenin değerlendirmesinde değil, tersine geçmişte Türkiyenin seçtiği ve yaşadığı sanayileşme yanlışlığında aramak gerekli. Türkiyenin kalkınmasına lokomotiflik yapacak makine sektörü yok, olanlarda maalesef çok küçük ve primitif ölçeklerdedir, sebebi ithalat, o kimin elinde ! Bu saatten sonra ancak seçilecek sektör ve konular bazında destek politikası ile çözülebilir
  • Kelin ilacı olsa kendi kafasına sürer!
  • bencede mumkun oldugunca yerli kullanilmali. Mesela dolgu icin gereken toprak Turkiyeden temin edilmeli. yunanistan veya bulgaristandanki onlar en yain, tas ve toprak alinmamali
  • 70 lerde ilk okula giderken her yıl kış mevsiminde okulda ve bütün Türkiyede yerli malını kullanmaya teşvik babından Yerli Malı Haftası kutlanırdı.Bizden de evden bir şeyler getirmemizi isterdi öğretmenimiz.Genelde yiyecek içecek cinsi gıda maddeleri getirmekle birlikte birisi de Sümerbank Beykoz Marka ayakkabı getirmişti.O yılların Sloganı da şuydu."Yerli Malı Türk'ün Malı,her Türk onu kullanmalı".

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, kamu ve özel sektör projelerinde yerli üretime öncelik verilmesini istedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul’daki 3'üncü Havalimanı inşaatında kullanılacak malzemelerin yüksek oranda 'yerli üretimle' gerçekleşmesi, yerli üreticinin desteklenmesi ve cesaretlendirilmesi amacıyla üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticaret İşletmeleri işbirliği ile gerçekleşen toplantıya, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İGA Havalimanları Ortaklığı CEO’su Yusuf Akçayoğlu ve oda üyeleri katıldı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, kamu ve özel sektör projelerinde yerli ürünlerin tercih edilmesinin Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacağına, milli gelir, istihdam, ödemeler dengesi ve uluslararası rekabet gücüne olumlu etki yapacağına dikkat çekti.

“3'ÜNCÜ HAVALİMANI, AĞIRLIKLI YERLİ ÜRETİMLE YAPILMALI”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bahçıvan, oda olarak yerli üretim ve yerli ürün alımını desteklemenin öncelikli hedefleri olduğunun altını çizdi. Bahçivan, “3'üncü Havalimanı ağırlıklı yerli üretimle yapılmalıdır. Türkiye imalat sanayi her türlü makina ve ekipmanı kolaylıkla üretebilir. İstanbul’un 3'üncü Havalimanında kullanılacak ürünlerin büyük çoğunluğunun üretimine hazırız” dedi.

Bahçıvan, Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden olan ve 10 milyar 242 milyon euro yatırım yapılması öngörülen 3'üncü Havalimanı inşaatının ülke ve sanayiciler için önemini vurguladı. Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme, 500 milyar dolar ihracat yapma, kişi başı gelirini 25 bin dolara yükseltme ve işsizlik oranını yüzde 5’e indirme gibi hedeflerinin, sahip olduğu üretim gücü ve potansiyel dikkate alındığında gerçekleşebileceğine dikkat çeken Bahçıvan, “Sanayimizin, yerli üretimin ve yerli ürün alımının desteklenmesiyle bu hedeflere ulaşmak mümkün olacak. Kamu ve özel sektör tarafından gerçekleştirilen projelerin alımlarında yurt içinde üretilen ürünlerin tercih edilmesi ve yerli sanayinin desteklenmesi, birçok sektörde dışa bağımlılığı azaltacak, milli gelir, istihdam, ödemeler dengesi ve ülkemizin uluslararası rekabet gücü üzerinde olumlu etkiler yapacak” dedi.

“SANAYİNİN REKABET GÜCÜ AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Konuya ilişkin hükümet tarafından cesaretlendirici ve umut verici adımlar atıldığına dikkat çeken Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamu alımı politikaları, tüm gelişmiş ekonomilerde, ülkelerin sanayileşme yeteneğini yükseltmek amacıyla bir araç olarak kullanılıyor. Bu açıdan Türkiye’de yalnızca kamu alımlarında değil, 3'üncü Havalimanı inşaatı örneğinde olduğu gibi özel sektör eliyle gerçekleştirilen projelerde de yerli üretime önem ve öncelik verilmesi sanayimizin rekabet gücünün gelişmesi açısından büyük önem taşıyor. İmalat sanayimiz her türlü makina ve ekipmanı kolaylıkla üretebilecek konumda olup, kapasitesini de her geçen gün arttırmaktadır. İstanbul’da yapımı devam eden 3'üncü Havalimanında kullanılacak ürünlerin büyük çoğunluğunun üretimi konusunda hazır olduğumuzu, ülkemizin en büyük Sanayi Odası olarak söyleyebiliriz”

“YEREL ÜRETİCİLERLE İŞBİRLİĞİNE ÖZEN GÖSTERİYORUZ”

Tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi ile 350’den fazla destinasyona uçuş ve 150’den fazla havayolu şirketine ev sahipliği yapacak olan İstanbul’un 3'üncü Havalimanı’nın inşaatını gerçekleştiren İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu da şöyle konuştu: “İstanbul’u ve ülkemizi dünya havacılık sektörünün merkezi haline getirmek amacıyla İGA olarak, İstanbul Yeni Havalimanı’nın inşaatında hızla yol alıyoruz. Şantiyemiz aslında dünyanın en büyüğü olmaya aday. Halen 10 binin üzerinde çalışanımız yeni havalimanının inşası için yoğun bir şekilde çalışıyor. Projedeki ihtiyaçlar doğrultusunda yerel üreticilerimizle işbirliği içinde olmaya özen gösteriyoruz. İstanbul Sanayi Odası başta olmak üzere tüm iş ortaklarımızla projemizi hayata geçirmek için işbirliği halinde çalışmaya devam edeceğiz”.

'3. havalimanı yerli üretimle yapılmalı'

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

IPHONE ~ 8 yıl önce
"Yerli Üretim" ve "Türkiye" Komik Olmayalım Lütfen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ex Atc ~ 8 yıl önce
Havalimanının inşa ekipmanının yerli olması gerektiği gibi, adı da yerli ve milli olmalıdır. Misal; "Recep Tayyip Erdoğan Havalimanı" Yakışır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
padişah ~ 8 yıl önce
padişahım çok yaşa!padişahım çok yaşa!padişahım çok yaşa!padişahım çok yaşa!padişahım çok yaşa!
NO YDA ~ 8 yıl önce
yda inşaat firmasına yaptırmayında nereye yaptırırsanız yaptırın. yoksa thy saw tesisleri gibi kötü kalite dandik bir inşaat ile karşı karşıya kalırsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bbb ~ 8 yıl önce
yerli üretim mi dediniz. o donem bitti , uzgunum :-(((

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafir ~ 8 yıl önce
Antalya içtaş-fraport(alman), ahl tav (v= via) sabihagökçen Malezya, hint ortak ama 3.havalimanı sadece Türk lerin yerli sermayenin ve yerli iş gücünün başarısıdır .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafir ~ 8 yıl önce
en önemlisi 3.havalimanı yerli iş gücüyle türk mühendis ve yöneticilerin bilgi birikimiyle yapılıyor en önemli olan budur .Emeği geçen tüm emekçilere teşekkür ediyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BİLEN ~ 8 yıl önce
Mümkün ama birkaç sorunun aşılması lazım. Zaman ; Sürenin çok kısa olması sorun çıkarır. Kreditörler buna müsade etmeyecektir. Yerli malı , hangi kritere göre değerlendirsek bile malzeme tedarikleri yurtdışına bağımlı kılacak. Örneğin Çelik mamullerinin kaçta kaçı yerli temin edilebilir, tahrik sistemlerini , IT sistemlerini, elektrik - elektronik ünite ve sistemlerini , ünite ve software bazındaki otomasyonları temin edeceğimiz firmalarda sıkıntı yaşanacaktır. Geriye inşaat işleri ve malzemeleri kalıyor. Anlık değerlendirmede bile yerli oranını %33'lerde tutabilsek ne ala. Burada ana sorun bugünün Türkiyesindeki sanayileşmenin değerlendirmesinde değil, tersine geçmişte Türkiyenin seçtiği ve yaşadığı sanayileşme yanlışlığında aramak gerekli. Türkiyenin kalkınmasına lokomotiflik yapacak makine sektörü yok, olanlarda maalesef çok küçük ve primitif ölçeklerdedir, sebebi ithalat, o kimin elinde ! Bu saatten sonra ancak seçilecek sektör ve konular bazında destek politikası ile çözülebilir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
...... ~ 8 yıl önce
Kelin ilacı olsa kendi kafasına sürer!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
remzi ~ 8 yıl önce
bencede mumkun oldugunca yerli kullanilmali. Mesela dolgu icin gereken toprak Turkiyeden temin edilmeli. yunanistan veya bulgaristandanki onlar en yain, tas ve toprak alinmamali

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yerli Malı Haftası ~ 8 yıl önce
70 lerde ilk okula giderken her yıl kış mevsiminde okulda ve bütün Türkiyede yerli malını kullanmaya teşvik babından Yerli Malı Haftası kutlanırdı.Bizden de evden bir şeyler getirmemizi isterdi öğretmenimiz.Genelde yiyecek içecek cinsi gıda maddeleri getirmekle birlikte birisi de Sümerbank Beykoz Marka ayakkabı getirmişti.O yılların Sloganı da şuydu."Yerli Malı Türk'ün Malı,her Türk onu kullanmalı".

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Artık ~ 8 yıl önce
Yeni Türkiye var, bitti o yerli malı işleri.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000