06 Mayıs 2013, Pazartesi 09:13:15

3. HAVALİMANI KRİTİK KOMŞU!

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı şehrin hava savunması için kritik bir askeri bölgeyle komşu. Hava savunma sistemi ile havalimanı elektronik yayınlarının karışmaması için protokol imzalanacak...

Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olarak kayıtlara geçen 3. havalimanı projesinde ilk aşama 42 ayda tamamlanarak işletmeye alınacak. Ancak, kritik süreçte havalimanı için askeri kurumlarla 'frekans ayarı' da yapılması gerekiyor. Çünkü havalimanı, İstanbul'u muhtemel füze saldırılarına karşı koruyacak bölgeye komşu olacak. Havalimanının, nihai ÇED Raporu'na göre, proje alanı ve etki alanında, askeri yasak bölgeler bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da, raporu hazırlarken, Milli Savunma Bakanlığı'na yazı göndererek üç noktayla ilgili durumu sordu. Bakanlık da, ilgili komutanlıklardan aldığı yanıtlar çerçevesinde projenin muhtemel yansımalarını değerlendirdi. En dikkat çekici uyarı ilk Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde (SSİK) karara bağlanması beklenen ve İstanbul'u da koruyacak olan uzun menzilli füze savunma sistemi konusundaydı. Bakanlığın yanıtıyla, uzun menzilli füze sisteminin yerleştirileceği yerlerden biri de ortaya çıkmış oldu.

Sakınca yok

Milli Savunma Bakanlığı, gerekli protokoller yapıldığı takdirde, havalimanı projesinin askeri gerekler yönünden sakınca teşkil etmeyeceğinin altını çizdi. ÇED Raporu'nda da, "İnşaat ve işletme aşamasında Milli Savunma Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürütülecek ve protokoller yapılacaktır" bilgisi yer aldı.

Hava savunma sistemi kurulacak

Milli Savunma Bakanlığı, gönderdiği yazıda, şu bilgiyi verdi: Proje alanı sınırına yaklaşık 350 metre, Pist-1 olarak planlanan alana ise 1.000-1.500 metre mesafede Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 15'inci Füze Üs Hizmetleri Muhafız Takım Komutanlığı'nın (Odayeri) bulunduğu, bu bölgenin İstanbul ilinin hava savunması için önümüzdeki yıllarda uzun menzilli hava savunma sistemlerinin konuş yeri olmasının öngörüldüğü, bu suretle hava savunma sistemleri ile havalimanı kolaylıklarının elektronik yayınlarının birbirlerini etkileyebileceği ancak karşılıklı protokoller ile (frekans yönetimi vb.) konunun çözülebileceği belirtilmiştir."

Mayın deposu ve karakol da var

Havalimanı proje alanı yakınındaki iki askeri bölgeyle ilgili soru işaretleri de Milli Savunma Bakanlığı'na soruldu. Bunlardan ilki 23. Motorize Piyade Tümen Komutanlığı'na ait İhsaniye mayın deposunun bulunduğu arazi oldu. Bakanlık, arazinin Milli Savunma Bakanlığı'na tahsisli olmadığını ifade ederek, "Deponun 2000 yılından beri kullanılmadığı ve gelecekte de kullanılmasının düşünülmediği belirtilmiştir" tespitini yaptı. Havalimanı yapılması planlanan en yakın piste yaklaşık 6 bin 300 metre mesafede bulunan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Karaburun Sahil Gözetleme Karakol Komutanlığı'nın durumu da Milli Savunma Bakanlığı'na soruldu. Bakanlık komutanlığın, havaalanı için yapılacak mania planından etkilenmeyeceğini vurguladı.

Kimin elinde ne olduğunu görelim istedik

İhaleye katılıp kaybedenler arasında yer alan IC-Fraport konsorsiyumu adına Wall Street Journal Türkiye'ye konuşan IC Ibrahim Çeçen Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, "Zarfta 20 milyar euroluk teklifle çıkarken Atatürk Havalimanı'nın kapatılacağını öngördük. Devletin beyanatları da bu yönde" dedi.

Çeçen, daha zarf açılırken 20 milyar euro gibi yüksek bir teklifle çıkmalarının nedenini de "Kimin ne olduğunu görelim istedik. O yüzden o teklifi verdik" diye konuştu. (Akşam)

3. HAVALİMANI KRİTİK KOMŞU!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000