04 Haziran 2014, Çarşamba 10:54:12

3. HAVALİMANI İÇİN GÖLLER DENİZE BOŞALTILIYOR!

İstanbul'da üçüncü havalimanı inşaatı sahasında kalan 70 gölün suyu, kanal açılarak Karadeniz'e boşaltılıyor. Uzmanlar, kuraklık nedeniyle su sorunu yaşayan İstanbul'da bu göllerdeki suyun analizleri yapıldıktan sonra yeniden kullanılabileceğini kaydetti.
  • Yok içme suyu yok terkos falan bunlar bos laf dünyada sadece insan ysamiyor diğer canlilarin da suya ihtiyacı var. Bu göletler çevresindeki flora için de hayvanlr icin de ihtiyaç bu kacinci gol katliami. Göçmen kuslar için bu tur yerler uğrak kiymayin efendiler bu dünya sizn cocuklariniza da lazim
  • Gaza gelmeyin küçük gölet onlar yazın buharlaşıyo bişey kalmıyo. Zaman RTE ile uğraşmak için abartıyo herşeyi. Fitne aldı yürüdü malesef
  • Doğanın dengesini daha ne kadar bozacaklar? Memleketin resmen içine ettiler.
  • Burak K'ya. Bu havalimanın yerini bazı kurumlar raporlar neticesinde değil padişahımız helikopter gezilerinde ve haritadan seçmiştir. Havalimanı inşa ve yer belirlemeyi bu arada doğa nasıl katledilir başkasından öğrenecek değil ya.
  • turkiye artik tam anlami ile şantiye cenneti oldu....
  • Doga kendı kendıne suyu bırıktırmeye baslamıs istanbulun nufusu 2 ye katkanacak bıraz muhendıslıkle istanbula harıka bır dogal gol yapılabılırdı orası, su bıttıgınde beton ıcıcez zaten:) yazık 50 yıl 100 yıl sonrasını dusunun bırde onumuzdekı kış bu kış gıbı gecerse satın alıcak bıdon bulamayacagız bılgınız olsun
  • O araziyi ve ormanları yirmi senedir bu hale getiren maden ocağı sahibi ne yapıyor?Araziyi neden eski haline getirmiyor?Hadi bakalım,AKP li belediye,Çevre bakanlığı hepimizin hakkını koruyun..Bu şahıs elini taşın altına soksun...
  • Bu gazeteyi bi zamanlar bedavaya dagitiyorlardi, sirf millet okumadan cöpe atsin diye. Hala bedava mi bu kagit israfina neden olan medyum?
  • Şimdi arkadaşlar illaki bu hava limanının yapılacağı yer birtakım kurumlar tarafından kararlaştırılmıştır bizim bilgisayar dan ağzımıza geleni yazmamız kolay yani bu işler çocuk oyuncağı değil kimse kalkıpta ben bilmem ne bakanıyım bu hava limanı şuraya yapılsın demedi diyemezde dedirtmezlerde
  • Aferin size daha da bosaltin yakin yikin acimasiz barbarlar ucabilecek bir elin parmaklarini gecmez meteorolojik ve cografik sartlar nasil acaba birde o na baksak ama rant var degilmi unutmusum

İstanbul'un kuzeyine yapılacak olan üçüncü havalimanı projesinin çalışmaları aralıksız devam ediyor. Dünyanın en büyük havalimanı olarak lanse edilen projenin nihai Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre, bölgede yapılacak çalışmalarda önemli miktarda dolguya ihtiyaç olacak. Raporda, bölgedeki taş ocakların doldurulmasının yanı sıra su birikintilerinin de ortadan kaldırılması gerektiği kaydediliyor.

Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre; Havalimanı çalışmaları kapsamında tıpkı ÇED raporunda belirtildiği gibi göl suları kanal açılarak Karadeniz'e boşaltılmaya başlandı. Çapının 3 kilometreyi bulduğu derinliğinin ise 50 metreyi aştığı Akpınar merası ile İmrahor arasında kalan bir gölün suyu iş makineleriyle kanal açılarak Karadeniz'e akıtılmaya başladı. İş makineleriyle açılan kanaldan göl suyunun denize akıtılması köylülerin tepkisini çekti. İstanbul'da su sıkıntısının yaşandığı günlerde göl suyunun bu şekilde denize akıtılmasının önüne geçilmesini isteyen köylüler, "Gölde yaşayan balıklarda denize gittiğinde ölecek" yorumunda bulundu.

'TEMİZ SULAR TERKOS GÖLÜ'NE TAŞINABİLİR'

Konunun uzmanları da bölgede tahliye edilen suların yeniden kullanılabileceği görüşünü dile getirdi. Gelişim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hidrojeoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat özler, bölgede kömür ve taş ocakları nedeniyle oluşan boşlukların zamanla yağmur suları ile dolarak göl haline geldiğini söyledi. Göllerdeki suyun bu haliyle ekonomik değerden uzak olduğunu ancak analizi yapılıp temiz olan göl sularının terfi istasyonları ile Terkos Gölü'ne taşınabileceği değerlendirmesinde bulundu. Özler, "Bu haliyle sadece Karadeniz'e deşarj edilebilir. Bu göllerin suları ancak Terkos Gölü'ne aktarılabilirse bir anlam ifade edebilir. Terkos Gölü'nde terfi ve pompa istasyonu bulunuyor. Büyük göller için belki ortak bir pompa istasyonu kullanılarak sular aktarılabilir." dedi.

Suyun kalitesinin bu konuda belirleyici olacağının altını çizen Özler, "Kömür ocaklarının dolmasıyla oluşan göllerde su kalitesinin kötü olduğunu ancak taş ocaklarındaki suların aktarılabileceğini düşünüyorum. En doğru yol buradaki suların analizlerinin yapılıp çıkacak su kalitesine bağlı olarak hangilerinin kullanılıp kullanılmayacağına karar verilecek. Rezervleri de tespit edildikten sonra karar verilmesi lazım. Bölgedeki büyük göllerde maksimum İstanbul'un ihtiyacının yüzde 5'i kadar bir kaynağının olabileceğini tahmin ediyorum." diye konuştu.

Göllere yakın köylerde oturan vatandaşlar da suların Karadeniz'e boşaltılmasına tepkili. Ahmet Yılmaz isimli bölge sakini birkaç haftadır göl suyunun çekilmeye başladığını belirterek "Şu anda burası mera, etrafında hayvanlar var. Göl çekilmeye başladı, su kanal açılarak denize veriliyor. Gölde yaşayan balık ne varsa olduğu gibi denize gidiyor. Toprağı alıp götürmesin diye suyu yavaş yavaş denize veriyorlar." dedi.

Balık tutmaya gelen Hasan Yılmaz ise, "Yukarıdaki gölü buraya bağlayacaklarmış. Suyu getirecek olan boruları döşediler. Burada çalışan yetkililere sorduğumuzda yukarıda kapalı olan alandaki gölün suyunu buraya bağlayacaklarını söylediler. Ama ne için boşaltacaklarını bilmiyoruz." dedi.

İSKİ: İÇME SUYU OLARAK KULLANILMASI UYGUN BULUNMAMAKTADIR

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) yetkilileri de Yeniköy ve Akpınar Köyleri arasındaki bölgede bulunan 70 kadar göl ya da su birikintisinin içme suyu olarak kullanılmasının uygun bulunmadığını dile getirdi. İSKİ yetkilileri, bunun sebeplerini şöyle sıraladı: "Su kalitesi mevcut ham su kaynaklarımızın su kalitesi seviyesinde değildir. Membaı olmayan su göletleridir. Mansabı olmadığından suyun yenilenme imkanı bulunmamaktadır. Suyun cazibe ile Terkos Gölü'ne aktarılma olasılığı yoktur. Suyu göletlerden en az 80 metre terfi edecek istasyonlara ihtiyaç vardır. Toplam su miktarı yaklaşık 15 milyon m3 hesap edilmiş bu suyun ancak 8 milyon m3'ünün kullanabileceği görülmüştür."

Yetkililer, bu sebepler doğrultusunda taş ocağı göletlerinde biriken suların, su kaynağı olarak değerlendirilmesinin fizıbl görülmediğini kaydetti. "Kurumumuz enerjisini Melen Projesi'nin 2. Kademesi'nin tamamlanması, imkan olan yerlerde su kuyularıyla kaynak oluşturmaya ve mevcut kaynaklarımızın optimum kullanımına harcamaktadır." dedi.

ÇED RAPORU: "SULAR; İNŞAAT İÇİN KULLANILACAK, CANLI YAŞAM YOK OLACAK"

Hazırlanan 2 ayrı ÇED raporunda yer alan değişiklikler dikkat çekmişti. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında yayımlanan ilk rapor Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'ne bağlı İnceleme Değerlendirme Komisyonu'na gitti. Komisyonun incelemesinin ardından 22 Nisan'da 'Nihai ÇED Raporu' hazırlandı.

İlk raporda havalimanının yapılacağı alanda 70 göl, gölet ve gölcük olduğu belirtilirken, nihai rapora tüm bu alanlar 'büyüklü küçüklü su birikintisi' olarak yansıdı. İlk raporda 660 hektarı kapsayan göl alanlarıyla ilgili detaylı bilgiler verilmişti. Ancak nihai ÇED raporunda 70 adet büyüklü küçüklü su birikintisi olduğu, buralardaki suların inşaat aşamasında kullanılacağı, hafriyatın da yine buralara doldurulacağı, bu alanlardaki canlı yaşamlarının da yok olacağı belirtilmişti.

Raporda şu ifadelere yer veriliyor: "Göller, akarsular, yeraltı suyu işletme sahaları, proje alanı ve yakın çevresinde bulunmaktadır. Proje alanında 70 adet büyüklü küçüklü geçici su birikintileri bulunmaktadır. Proje sahasına kuzeybatıda 2,5 km mesafede Terkos gölü yer almaktadır. Ayrıca proje alanında birçok akar ve kuru dere bulunmaktadır söz konusu dereler, su birikintileri zemin ve arazi düzenleme çalışmaları sonucu doğal özelliklerini yitirecek hafriyat ve dolgu malzemesi ile doldurulacaktır. Bu alanlar ve yakınlarındaki sucul yaşam ve canlı yaşam yok olacaktır."

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutköy sınırları içerisindeki üçüncü havalimanının temelini 7 Haziran Cumartesi atacak.

3. HAVALİMANI İÇİN GÖLLER DENİZE BOŞALTILIYOR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

selçuk karstarli ~ 10 yıl önce
Yok içme suyu yok terkos falan bunlar bos laf dünyada sadece insan ysamiyor diğer canlilarin da suya ihtiyacı var. Bu göletler çevresindeki flora için de hayvanlr icin de ihtiyaç bu kacinci gol katliami. Göçmen kuslar için bu tur yerler uğrak kiymayin efendiler bu dünya sizn cocuklariniza da lazim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Gaza gelmeyin küçük gölet onlar yazın buharlaşıyo bişey kalmıyo. Zaman RTE ile uğraşmak için abartıyo herşeyi. Fitne aldı yürüdü malesef

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Doğanın dengesini daha ne kadar bozacaklar? Memleketin resmen içine ettiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Burak K'ya. Bu havalimanın yerini bazı kurumlar raporlar neticesinde değil padişahımız helikopter gezilerinde ve haritadan seçmiştir. Havalimanı inşa ve yer belirlemeyi bu arada doğa nasıl katledilir başkasından öğrenecek değil ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
turkiye artik tam anlami ile şantiye cenneti oldu....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Doga kendı kendıne suyu bırıktırmeye baslamıs istanbulun nufusu 2 ye katkanacak bıraz muhendıslıkle istanbula harıka bır dogal gol yapılabılırdı orası, su bıttıgınde beton ıcıcez zaten:) yazık 50 yıl 100 yıl sonrasını dusunun bırde onumuzdekı kış bu kış gıbı gecerse satın alıcak bıdon bulamayacagız bılgınız olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
O araziyi ve ormanları yirmi senedir bu hale getiren maden ocağı sahibi ne yapıyor?Araziyi neden eski haline getirmiyor?Hadi bakalım,AKP li belediye,Çevre bakanlığı hepimizin hakkını koruyun..Bu şahıs elini taşın altına soksun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zamane ~ 10 yıl önce
Bu gazeteyi bi zamanlar bedavaya dagitiyorlardi, sirf millet okumadan cöpe atsin diye. Hala bedava mi bu kagit israfina neden olan medyum?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Burak K ~ 10 yıl önce
Şimdi arkadaşlar illaki bu hava limanının yapılacağı yer birtakım kurumlar tarafından kararlaştırılmıştır bizim bilgisayar dan ağzımıza geleni yazmamız kolay yani bu işler çocuk oyuncağı değil kimse kalkıpta ben bilmem ne bakanıyım bu hava limanı şuraya yapılsın demedi diyemezde dedirtmezlerde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
merakli ~ 10 yıl önce
tam da dedigin gibi olmustur sayin burak k...cocuk oyuncagi mantigi yani...hic oyle "canim, bu isin uzmanlari vardir, calismislardir" falan gibi yorumlara girmeye gerek yok...acin bakin arsive...bosbakan, bakan yildirim ve kadir topbas helikoptere binmis, istanbul'da havadan tur atmis ve havalimaninin yerini belirlemistir...bu kadar net ve sarih...kulp takmaya, yok efendim "devletin kurumlari calismistir" gibi mantik yurutmeye falan gerek yok, olan budur...
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Aferin size daha da bosaltin yakin yikin acimasiz barbarlar ucabilecek bir elin parmaklarini gecmez meteorolojik ve cografik sartlar nasil acaba birde o na baksak ama rant var degilmi unutmusum

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000