22 Eylül 2013, Pazar 08:30:46

3. HAVALİMANI İÇİN FİNANSMAN AÇIKLAMASI

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz 3. Havalimanı, Kanal İstanbul gibi büyük projeler için sukuk ihraçları kullanlabileceğini belirtti.
  • Eğer yeni havalimanı için para bulunup, dolgusu ve inşaatı tamamlanır, ihaleyi kazanan beşi bir yerde işletmecilik yapmaya başlarsa gerçekten havacılık adına büyük sürpriz olur..
  • 2009'dan beri hiç bir altyapı projesine yabancı banka girmiyor. Türkiye riskli bir ülke artık ve ortaya atılan projelerin fizibilitesi yok. Ayrıca bu uyduruk projeler doğaya da zarar veriyor. Başbakanı'ın kendi kafasına göre attığı fikirler proje oluyor. Üçüncü köprüye bile Türk bankaları Hükümet baskısıyla katkı vermeye razı oldular. Onların da bu parayı nereden bulacağı daha belli değil. Bu arada Afşin Elbistan Güç Santralı için Birleşik Arab Emirliklerinin getireceği 12 milyar USD'de Mısır'ın iç işlerine karıştığımızdan iptal oldu.
  • Kanal istanbul zaten en başında beri yalan olacağı belli olan hayali bir proje... 3. Havalimanı da sanırım inşaatı bile başlamadan iptal olacak. Azıcık bakkal hesabı yapabilen biri bile bu ekonomik düzende bu projenin aşırı maliyetli oluşunu görüp 1-2 değil 5 kere düşünür girmez bu riske....
  • Kanal istanbul yalan oldu. Her seçim öncesi ısıtıp gündeme getiriyorlar ama ortada bişey yok. Böylesine büyük bir projeyi ancak emek meclisi ve Ali Bey geçekleştirebilir. Hatta kendileri yerli uçak, araba ve denizaltı bile yapar :)
  • hani bu projelerin finansmanı için bankalar kuyruğa girmişti? hani hergün bankalar gelip teklif veriyordu, nooldu onlara? nooldu da daha ortada olmayan, ne zaman biteceği değil, başlayacağı bile belli olmayan projeler için sukuk ihracı gündeme geldi? yaw bu projeler için kim niye sukuk alsın, aklını peynir ekmekle yemeyen hiç kimse bu projelerin gelir getireceği kanısı üzerine tahvil almaz. hele ki işletme tarihi ve inşaat başlangıcı bile belli değilken. birader sen git katılım bankacılığına bak, müslümanları faizsiz bankacılık diye kandırmaya devam et, onların üzerinden faiz geliri elde et, kandırmanın yeni yollarını ara. bu batı tarzı, tamamen faiz ve getiri üzerine gelişen, matematiğe dayalı türev ürünler senin kapasiteni aşar. git din imanla para topla, yeni yimpaşlar, jetpalar, deniz fenerleri oluştur...

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, Hazine Müsteşarlığının kira sertifikası (sukuk) ihracı olanaklarını araştırmak üzere 3 kuruluşu yetkilendirmesiyle ilgili, "3. Havalimanı, Kanal İstanbul gibi büyük projeler var. Bu tür projelerin finansmanında sukuk ihraçları önümüzdeki süreçte kullanılabilir" dedi.

Akyüz, yaptığı açıklamada, kira sertifikası olanaklarını araştırma konusunda 3 kuruluşa yetki verildiğinin ve bu kapsamda Asya ve Orta Doğu'da bazı toplantılar düzenlenmesinin planlandığının hatırlatılması üzerine, Hazine'nin, "Kira sertifikası ihracı yaparsak acaba o piyasalarda makul vade ve fiyatla değerlendirebilir miyiz?" diye düşündüğünü dile getirdi. Akyüz, "Geçen sene Hazine 1,5 milyar dolarlık sukuk ihracı yapmıştı. Benzeri imkanları yakalayabilmek adına pazara çıkıyor" diye konuştu.

İç piyasaya yönelik bu yıl Şubat ve Ağustosta sukuk ihracı gerçekleştirildiğini, Hazine'nin 3 kuruluşa yetki vermesini de bu işin yurt dışı ayağı olarak değerlendirmek gerektiğini belirten Akyüz, "Türkiye, önümüzdeki dönemde bu piyasalarda da etkin olmalı. Neden? Çünkü Türkiye'de gerçekleşmesi beklenen 3. Havalimanı, Kanal İstanbul gibi büyük projeler var. Bu tür projelerin finansmanında sukuk ihraçları önümüzdeki süreçte kullanılabilir. Finansman imkanlarının araştırılması ve geliştirilmesi konusunda bu tip yetkilendirmeler önemli olacak" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin sukuk piyasasına daha fazla girmesinin önemine işaret eden Akyüz, sukuk piyasasının merkezi kabul edilen Malezya'nın, altyapı yatırımlarının çoğunu sukuk yoluyla finanse ettiğini sözlerine ekledi.

HAZİNE 3 KURULUŞA YETKİ VERDİ

Hazine, uluslararası sermaye piyasalarında kira sertifikası ihracı olanaklarını araştırmak üzere HSBC, QInvest ve Standard Chartered'a yetki verildiğini, bu çerçevede, 23 Eylül-1 Ekim 2013 arasında Orta Doğu ve Asya'daki önemli finans merkezlerinde yatırımcılarla bazı toplantıların yapılmasının planlandığını açıklamıştı.

3. HAVALİMANI İÇİN FİNANSMAN AÇIKLAMASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

sürpriz olur ~ 11 yıl önce
Eğer yeni havalimanı için para bulunup, dolgusu ve inşaatı tamamlanır, ihaleyi kazanan beşi bir yerde işletmecilik yapmaya başlarsa gerçekten havacılık adına büyük sürpriz olur..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Finansman ~ 11 yıl önce
2009'dan beri hiç bir altyapı projesine yabancı banka girmiyor. Türkiye riskli bir ülke artık ve ortaya atılan projelerin fizibilitesi yok. Ayrıca bu uyduruk projeler doğaya da zarar veriyor. Başbakanı'ın kendi kafasına göre attığı fikirler proje oluyor. Üçüncü köprüye bile Türk bankaları Hükümet baskısıyla katkı vermeye razı oldular. Onların da bu parayı nereden bulacağı daha belli değil. Bu arada Afşin Elbistan Güç Santralı için Birleşik Arab Emirliklerinin getireceği 12 milyar USD'de Mısır'ın iç işlerine karıştığımızdan iptal oldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Kanal istanbul zaten en başında beri yalan olacağı belli olan hayali bir proje... 3. Havalimanı da sanırım inşaatı bile başlamadan iptal olacak. Azıcık bakkal hesabı yapabilen biri bile bu ekonomik düzende bu projenin aşırı maliyetli oluşunu görüp 1-2 değil 5 kere düşünür girmez bu riske....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Kanal istanbul yalan oldu. Her seçim öncesi ısıtıp gündeme getiriyorlar ama ortada bişey yok. Böylesine büyük bir projeyi ancak emek meclisi ve Ali Bey geçekleştirebilir. Hatta kendileri yerli uçak, araba ve denizaltı bile yapar :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hani kuyruk vardi? ~ 11 yıl önce
hani bu projelerin finansmanı için bankalar kuyruğa girmişti? hani hergün bankalar gelip teklif veriyordu, nooldu onlara? nooldu da daha ortada olmayan, ne zaman biteceği değil, başlayacağı bile belli olmayan projeler için sukuk ihracı gündeme geldi? yaw bu projeler için kim niye sukuk alsın, aklını peynir ekmekle yemeyen hiç kimse bu projelerin gelir getireceği kanısı üzerine tahvil almaz. hele ki işletme tarihi ve inşaat başlangıcı bile belli değilken. birader sen git katılım bankacılığına bak, müslümanları faizsiz bankacılık diye kandırmaya devam et, onların üzerinden faiz geliri elde et, kandırmanın yeni yollarını ara. bu batı tarzı, tamamen faiz ve getiri üzerine gelişen, matematiğe dayalı türev ürünler senin kapasiteni aşar. git din imanla para topla, yeni yimpaşlar, jetpalar, deniz fenerleri oluştur...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ebe sobe ~ 11 yıl önce
Yav kelimesini kullanan bir ceo'muz var bizim :)

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000