25 Eylül 2013, Çarşamba 16:21:58

"27 EYLÜL HAVACILIK GÜNÜ OLMALIDIR"

Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği, 27 Eylül tarihinin her yıl Türkiye Sivil Havacılık Günü olarak kutlanması gerektiğini belirterek konuya ilişkin bir duyuru yaptı.
  • Tayyareci Vecihi beye de çok sorun ve engel çıkarmışlardı.'bir tayyarecinin anıları' kitabında bulabilirsiniz yaşadıklarını. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.
  • Türk Sivil Havacılığının dönüm noktası olan 27 Eylül 'ün unutulmaması ve bugünün Türk Sivil Havacılık Bayramı ilan edilmesini temenni ederim.
  • Sivil idare tek yoldur. Hbb komutan istemiyoruz. ilk olarak THK sivil olacak vakit kaybediyoruz, kan kaybediyoruz.
  • Pardon Demirağ yerine Demirören yazmışım , düzeltiyorum. Demek ki gündem benide etkilemiş.
  • Böylesine imkansızlıklar içinde bir yola çıkılmış ve bir şekilde hedefe varmışlar. Bizlere de o kişileri kutlamak kalıyor. Gerçi Demirören inde çabalarını ve karşısına çıkartılan engelleri okumuş ve üzülmüştüm. Vecihi Hürkuş'a o engelleri niye çıkartmadılar acaba ? Demek ki yanlış zamanda yanlış yerde olduğun zaman ağzınla kuş tutsan beyhude sözü o kişiye denk gelmiş. Yazık.

İşte Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği tarafından yapılan o duyuru:

"İlk sivil Türk uçağı VECİHİ XIV, Vecihi Hürkuş tarafından imal edilerek 27 Eylül 1930 tarihinde ilk uçuşunu İstanbul Kadıköy’de yapmıştır.

VECİHİ XIV; projesi, imali, emeği ve malzemeleri ile ilk Türk sivil uçağıdır. Bu nedenle, Türk ve dünya semalarında uçan bu ilk sivil uçağımızın ilk uçuş günü bir devrin açılışıdır. Gurur ve sevinç, ideal ve başarıların dönüm noktasıdır. Yeni bir başlangıçtır. Bu başlangıç, günümüze ve geleceğe ışık ve ümit vermelidir. Değeri bilinmeli anlaşılmalı ve kaynak alınarak geliştirilmelidir.

27 Eylül, aynı zamanda, İlk Türk sivil tayyare mektebi olan Vecihi Sivil Tayyare Mektebi (V.S.T.M.)’nin 1932 yılında 12 öğrenci ile eğitim ve öğretime başladığı gündür. (İlk Türk Kadın Pilotu Bedriye Gökmen ve Eribe Hanım bu öğrencilerin arasındadır. )

Vecihi Hürkuş, V.S.T.M.’nde, ikinci VECİHİ XIV’ün yanı sıra ilk Türk eğitim ve spor tayyaresi VECİHİ XV’I ve ilk Türk kapalı/kabin yolcu uçağı VECİHİ XVI’yı imal etmiştir. Bu uçakları, iniş takımlarını değiştirmek suretiyle ilk Türk deniz uçakları olarak da kullanmıştır. 160 beygirlik Mercedes uçak motorlu su kızağı VECİHİ SK-X’da bu okulda Vecihi Bey tarafından üretilmiştir.

27 Eylül, Türkiye Sivil Havacılık Günü olmalıdır.

27 Eylül, Türk Havacılık Bayramı olmalıdır.

Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği (TVHMD) bu etkinlikle; 2013 yılından itibaren her 27 Eylül gününün Türkiye Sivil Havacılık Günü ve Türk Havacılık Bayramı olarak kutlanmasını, bu platforma katılacak paydaşlarla düzenlemeyi, kutlamayı kararlaştırmıştır.

Destek, öneri ve katılımınızı bekliyoruz."

"27 EYLÜL HAVACILIK GÜNÜ OLMALIDIR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Onurluank ~ 11 yıl önce
Tayyareci Vecihi beye de çok sorun ve engel çıkarmışlardı.'bir tayyarecinin anıları' kitabında bulabilirsiniz yaşadıklarını. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Türk Sivil Havacılığının dönüm noktası olan 27 Eylül 'ün unutulmaması ve bugünün Türk Sivil Havacılık Bayramı ilan edilmesini temenni ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sivil ~ 11 yıl önce
Sivil idare tek yoldur. Hbb komutan istemiyoruz. ilk olarak THK sivil olacak vakit kaybediyoruz, kan kaybediyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
düzeltme .. ~ 11 yıl önce
Pardon Demirağ yerine Demirören yazmışım , düzeltiyorum. Demek ki gündem benide etkilemiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Katılıyoruz. ~ 11 yıl önce
Böylesine imkansızlıklar içinde bir yola çıkılmış ve bir şekilde hedefe varmışlar. Bizlere de o kişileri kutlamak kalıyor. Gerçi Demirören inde çabalarını ve karşısına çıkartılan engelleri okumuş ve üzülmüştüm. Vecihi Hürkuş'a o engelleri niye çıkartmadılar acaba ? Demek ki yanlış zamanda yanlış yerde olduğun zaman ağzınla kuş tutsan beyhude sözü o kişiye denk gelmiş. Yazık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000