05 Kasım 2010, Cuma 08:12:09

14 MİLYAR DOLARLIK AIRBUS ALACAKLAR

Fransa, Çin ile 20 milyar dolarlık enerji, telekom ve Airbus anlaşmasına imza attı.
  • Sıra Türkiye'ye gelince ağızlarına ne gelirse söylüyorlar, sıra Çin'de olunca susuyorlar.
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Üç günlük resmi bir ziyaret için Fransa’ya giden Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından üst düzey devlet protokolü ile ağırlandı. Hu Jintao’nun Fransa ziyareti, Nobel ödüllü muhalif politikacı Liu Xiaobo’yu halen hapiste tutan Çin yönetimini protesto gösterilerine de yol açtı.

Paris, dünyanın en güçlü adamı seçilen Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve ender bir şekilde dış gezilerde kendisine eşlik eden eşi  Liu Yongqing’i ağırlıyor.  Milyarlarca liralık kontratları bağlamak için davet ettiği Hu Jintao’yu en üst devlet protokolüyle ağırlayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, eşi Carla Bruni ile bizzat havaalanına gitti. Havaalanından oteline kadar eşlik etti. Ardından iki lider Elysee Sarayı’nda bir araya gelerek 20 milyar doları aşan 3 ayrı anlaşmaya imza attı. Böylece Sarkozy’nin 2008’de Tibet ruhani lideri Dalai Lama ile görüşmesi nedeniyle gerilen Paris-Pekin ilişkileri iki ülke arasındaki ticari anlaşmalarla yeniden rayına oturdu.

Elysee Sarayı’nda atılan imzaların ardından Çin, Fransa’dan toplam bedeli 14 milyar dolar olan 100’ü aşkın Airbus uçak satın almayı kabul etti. İki lider ayrıca Fransız nükleer devi Areva’nın Çinli CGNPC firması tarafından üretilecek EPR tipi iki nükleer santral için, 3 milyar dolarlık uranyum satılmasını öngören bir başka anlaşmayı da imza altına aldılar. 3.5 milyar dolar değerindeki üçüncü anlaşmayla da Fransız Telekom firması Alcatel-Lucent, üç Çinli telekom operatörü China Mobile, China Telecom ve China Unicom’a ürün ve servis altyapısı kuracak.

Sarkozy, anlaşmaların imzalanmasının ardından Elysee’de Hu Jintao ve eşi onuruna yemek verdi.

Yemekte bir konuşma yapan Nicolas Sarkozy, Çin ile, kimse kimseye ders vermeye kalkışmadan, her konuyu karşılıklı güven ve anlayış içinde konuştuklarını dile getirdi.

Ancak Sarkozy’nin bu açıklaması insan hakları dernekleri için yeterli olmadı. Hu Jintao’nun gelişi Nobel barış ödülüne layık görülen insan hakları savunucusu Liu Xiaobo’nun hala hapiste olmasını protesto eden Fransız insan hakları örgütlerini ayaklandırdı. Sarkozy ve Hu Jintao konuya ilişkin istenmeyen sorulardan kaçınmak için, bu tür ziyaretlerde geleneksel hale gelen ortak basın toplantısını yapmadılar.

Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği Başkanı Jean-François Julliard, Sarkozy’nin açıkça Çin’e insan hakları uyarısı yapmamasını eleştirdi.

Julliard Sarkozy’nin önemli sözleşmelere imza atmasının Çin yönetiminin insan haklarına aykırı uygulamalarını gündeme getirmesini engellemeyeceğini, ikisinin de bir arada yapılabileceğini söyledi.  Sınır tanımayan gazeteciler, beyaz güvercinleri kafeslerinden çıkaran sembolik bir eylem düzenlerken, Fransa’daki Tibetli göçmenler de trocadero Meydanı’nda toplanarak Çin yönetimini protesto ettiler. Ancak Paris yönetimi tek bir sıkıntı yaşanmadan Hu Jintao’nun 3 günlük gezisinin tamamlanması için her türlü açıklamadan kaçınmayı tercih ediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı ve konuk Devlet Başkanı bugün de Nice kentinde bir araya gelerek, Fransa’nın 12 Kasım’da devralacağı G-20 Başkanlığı boyunca uygulamaya koymak için çalışacağı yeni uluslararası para politikası reformunu ve Yen’in döviz kurlarındaki baskısını konuşacak.

14 MİLYAR DOLARLIK AIRBUS ALACAKLAR

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Sıra Türkiye'ye gelince ağızlarına ne gelirse söylüyorlar, sıra Çin'de olunca susuyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000