03 Mayıs 2012, Perşembe 08:33:35

13 BİN EURO'SUNU ALDILAR

Hollanda’da yaşayan ancak memleketi Ordu’da sattığı evin parasını Euro’ya çevirip İstanbul’dan Düsseldorf’a uçan Cengiz Kurul, Alman gümrük memurlarının cebinde nakit olarak bulunan 53 bin Euro’dan 13 binine olası para cezası ve masraflar için teminat olarak el koyduklarını söyledi...
  • Soz konusu arkadasimiz Hollanda'da oturdugu halde neden Almanya (Dusseldorf) uzerinden Avrupa'ya giris yapip kara yolu ile Hollanda'ya gelmeyi tercih ediyor. Bunun nedeni parayi Holanda'da resmilestirmemek istemesi olabilir mi aksi takdirde vergi odemesi gerekir. Diger bir hussu da bu kadar parayi neden risk elip da yaninda getiriyor gayet rahatlik ile banka ile transfer edebilirdi. Maalesef bizim vatandasimiz bunu hep yapiyor sonra da sizlaniyor.
  • Bu vatandasimizin iyi niyetli oldugu varsayimindan hareketle Almanlarin yaptiginin tamamaen AB'nin ruhuna aykiri oldugunu soyleyebiliriz: AB'nin kurulusunda 3 temel prensip vardir. Birlik icinde mallarin serbest dolasimi, kisilerin serbest dolasimi ve son olarakta paranin serbest dolasimi. Adamcagizin dedikleri eger dogru ise ve cikis yaptigi ulkedende sorunsuz cikti ise daha AB'nin prernsipleri kapida patlamistir.
  • gelip bir kendi gumruklerinin halini gormezsin. Polislerine, gumruk memurlarina bakmazsin. Ver veristir Hollanda'ya sen harikasin.
  • Cengiz beyin basina gelenlere uzuldum, sunuda belirtmek isterimki eger Cengiz bey hollandada ticaretle ugrasiyorsa Hollanda makamlari o paraya nasil el koyariz diye hesaba baslamislardir. Nedenmi? Cunku Avrupalilar ac, ac, ac
  • Bizim ulkede bir problem olmaz zira ekonomi kayitsiz. Kayitli ekonomide sahis kafasina gore nakit parayi cebine koyup gidiyorsa, "Kardes sen posta arabasi misin?" derler. 53bin Euro'ya cok sey alinir, kirli is yapilabilir, kacakcilik yapilabilir, kara para aklamada kullanilir yani hersey mumkun. Bu tip meblaglar Avrupa'da banka ile transfer edilir dolayisiyla kimden kime gittigi kontrol edilir. Biz aliskin degiliz tabi. Adam ev satacak, araba satacak "CASH" para ister. Bir bavul parayla adama gidersin. Memleketimiz boyle. Avrupa farkli. Orada yemezler abisi :))

 

Uzun yıllar ticaretle uğraştığı Hollanda’nın Oos kentinde yaşayan Cengiz Kurul, memleketi Ordu’da sahip olduğu evinin sattıktan sonra yanında getirdiği 53 bin Euro tutarındaki nakit parayı önceden deklare etmediği için büyük sorun yaşadı. 
 
Ticaret hayatında işleri kötü gidince daha önce memleketinde satın aldığı evi elden çıkarmak için Ordu’ya giden Cengiz Kurul, başından geçen olayı şöyle anlattı:
 
“İşler bozulunca ticareti bıraktım. Çocuklarımla rahat edebilmek için Hollanda’da Oss kentinde bir ev aldım. Aldığım evin borcu ve tamiratı için para gerekiyordu. 10 günlüğüne memleketime gidip evimi 130 bin TL’ye sattım. Parayı Halk Bankası’nda Euro’ya çevirdim. 53 bin Euro’yu cebime koyarak uçakla Samsun’dan İstanbul aktarmalı olarak Düsseldorf Havaalanı’na indim. Gümrükten geçerken, memurlar üzerimde deklare edebileceğin bir şey olup olmadığını sordular. Ben de para var ve deklare etmek istiyorum deyince beni bir odaya çektiler. Üzerimdeki 53 bin Euro’nun tümünü memurların önlerine koydum. Memurlar tercüman çağırdılar. Üç saat sonra gelen tercüman, bana memurların anlattığı prosedürleri tercüme etti. Altı hafta araştıracaklar Tercümanın anlattığına göre Avrupa’da ülkeler arasında 10 bin Euro’nun üzerindeki nakit paralar, daha uçağa binmeden önceden deklare edilmesi gerekiyormuş. Olası para cezası ve masraflar için paramın dörtte birine el koydular. Yani memurlar 53 bin Euro’dan 13 binini teminat olarak aldılar. Paraya el koyduklarına dair belge veren memurlar, şahsımı araştıracaklarını, Almanya veya Hollanda’da herhangi bir vergi veya trafik cezası borcumun olup olmadığını, kanunsuz işlere karışıp karışmadığımı araştıracaklarını söylediler. Araştırmaların altı hafta sürebileceğini, çıkacak sonuca göre, el konulan paradan olası borçlar ve işlem paraları düşeceklermiş.” 
 
BEŞ SAAT SORGULADILAR
 
Düsseldorf Havaalanı’nda Alman gümrüğünde beş saat sorgulandığını belirten Cengiz Kurul, kronik romatizma hastası olduğunu ve sorgulama boyunca ilaçlarını kullanamadığı için çok büyük stres yaşayıp ızdırap çektiğini söyledi. 
 
Yaşanan bu olayın üzerinden altı hafta geçmesine rağmen bir cevap alamadığını kaydeden Kurul, “Stres içindeyim. Geceleri uyuyamıyorum. Tuttuğum avukat olayı araştırıyor. Elimde her türlü belgem var. Ordu’daki sattığım evin tapusunun Halk Bankası’ndan aldığım döviz alındı belgesinin faturasının fotokopileri mevcut. Her şeyimi resmi yoldan yaptım. Kimsenin şüphesi olmasın. 10 bin Euro’nun üzerindeki nakit parayı ülkelerarası transferlerde önceden deklare edilmesi gerektiğini bilmiyordum. Bilseydim bu hataya düşmezdim” diye konuştu. (Hürriyet)
13 BİN EURO'SUNU ALDILAR

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Neden Dusseldorf ~ 12 yıl önce
Soz konusu arkadasimiz Hollanda'da oturdugu halde neden Almanya (Dusseldorf) uzerinden Avrupa'ya giris yapip kara yolu ile Hollanda'ya gelmeyi tercih ediyor. Bunun nedeni parayi Holanda'da resmilestirmemek istemesi olabilir mi aksi takdirde vergi odemesi gerekir. Diger bir hussu da bu kadar parayi neden risk elip da yaninda getiriyor gayet rahatlik ile banka ile transfer edebilirdi. Maalesef bizim vatandasimiz bunu hep yapiyor sonra da sizlaniyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yabanci ~ 12 yıl önce
Bu vatandasimizin iyi niyetli oldugu varsayimindan hareketle Almanlarin yaptiginin tamamaen AB'nin ruhuna aykiri oldugunu soyleyebiliriz: AB'nin kurulusunda 3 temel prensip vardir. Birlik icinde mallarin serbest dolasimi, kisilerin serbest dolasimi ve son olarakta paranin serbest dolasimi. Adamcagizin dedikleri eger dogru ise ve cikis yaptigi ulkedende sorunsuz cikti ise daha AB'nin prernsipleri kapida patlamistir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hollandayi suclarsin ama ~ 12 yıl önce
gelip bir kendi gumruklerinin halini gormezsin. Polislerine, gumruk memurlarina bakmazsin. Ver veristir Hollanda'ya sen harikasin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Firat ~ 12 yıl önce
Cengiz beyin basina gelenlere uzuldum, sunuda belirtmek isterimki eger Cengiz bey hollandada ticaretle ugrasiyorsa Hollanda makamlari o paraya nasil el koyariz diye hesaba baslamislardir. Nedenmi? Cunku Avrupalilar ac, ac, ac

Yanıtla

Kalan karakter 1000
normaldir. ~ 12 yıl önce
Bizim ulkede bir problem olmaz zira ekonomi kayitsiz. Kayitli ekonomide sahis kafasina gore nakit parayi cebine koyup gidiyorsa, "Kardes sen posta arabasi misin?" derler. 53bin Euro'ya cok sey alinir, kirli is yapilabilir, kacakcilik yapilabilir, kara para aklamada kullanilir yani hersey mumkun. Bu tip meblaglar Avrupa'da banka ile transfer edilir dolayisiyla kimden kime gittigi kontrol edilir. Biz aliskin degiliz tabi. Adam ev satacak, araba satacak "CASH" para ister. Bir bavul parayla adama gidersin. Memleketimiz boyle. Avrupa farkli. Orada yemezler abisi :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000