19 Ekim 2009, Pazartesi 07:05:26

10 uçakla geliyor!

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev somut proje ve anlaşmaların ele alınacağı resmî bir ziyaret için Türkiye'ye geliyor...
  • 2 VIP 6 AIRBUS 2 ADET IL-76 ARACLARI ICIN GELECEKTIR NORMALDIR BENCE BARACK OBAMA GIBI HERKULLER 747 LERDENSE YAKISIR NAZARBAYEV...
  • Gerçek mi bu? 46 filan olmasın. Bizimkiler için kötü örnek vallahi. hemen 550'yi arttırmaya bakarlar. Kazaklar bizden VISA istiyorlar mı? Onlar bizden istyorsa biz de onlardan istiyor muyuz?

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev somut proje ve anlaşmaların ele alınacağı resmî bir ziyaret için Türkiye'ye geliyor. 21-23 Ekim tarihleri arasındaki ziyarete Kazakistan'dan çok geniş bir katılım olacak. 146 bakanın yanı sıra ülkenin önemli kurumlarından milli refah fonu Samruk Kazına ve milli petrol şirketinin genel müdürleri de Nazarbayev'e eşlik edecek.  

Ziyarete 400'den fazla işadamı ve 40 kadar basın mensubunun da katılacağını bildiren kaynaklar bu geniş heyeti yaklaşık 10 uçağın Türkiye'ye getireceğini bildirdi. Kazak lider 22 Ekim'de Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, CHP lideri Deniz Baykal ve MHP lideri Devlet Bahçeli ile ayrı ayrı bir araya gelecek. TBMM'ye hitap edecek olan Nazarbayev, Türk dünyasında entegrasyonun güçlendirilmesi çağrısında bulunacak. Nursultan Nazarbayev, Türk Dili Konuşan Devletler İşbirliği Konseyi; Parlamenterler Asamblesi ve Aksakallılar (Akil Adamlar) Konseyi teşkilatlarının daha etkin çalışmasına vurgu yapacak.

Kazak kaynaklar ziyaret esnasında iki ülke arasında stratejik ortaklık anlaşmasının imzalanacağını bildirdi. Anlaşma siyasî, ekonomik, askerî ve kültürel alanlarda işbirliğinin derinleşmesini öngörüyor. Öğrenci ve akademisyen değişimini hedefleyen protokol ve teknoloji transferini sağlayacak TÜBİTAK'la anlaşma ziyaret esnasında imzalanacak. Nazarbayev Sincan'da organize sanayi bölgesini ziyaret ederek incelemelerde bulunacak.

1.000 işadamıyla iş forumu

Kazak liderin bu temasa büyük önem verdiği ve ülkesinde benzer organize sanayi bölgelerinin kurulmasını istediği öğrenildi. Türkiye TOBB vasıtasıyla bu alandaki tecrübesini Kazakistan'a aktaracak.

Kazakistan Devlet Başkanı, 23 Ekim'de İstanbul'da arasında Mustafa Koç, Ahmet Çalık, Nafiz Zorlu ve Mustafa Boydak'ın da bulunduğu yaklaşık 15 Türk işadamı ile bir araya gelecek. İşadamlarını ülkesine yatırıma çağıracak olan Kazak lider bu kişilerin projelerini dinleyecek. Geçtiğimiz sene 3,2 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2010 sonunda 5 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. İstanbul'da aynı gün Cumhurbaşkanı Gül ve Nursultan Nazarbayev'in katılımıyla iş forumu toplanacak. TUSKON'un organize ettiği foruma yaklaşık 600 Türk ve 400 Kazak işadamının katılacağı öğrenildi. Kaynaklar, son beş yılda siyasî istikrar, ekonominin gelişmesi, demokratikleşme ve insan hakları alanında iki ülke de köklü değişimler yaşandığına vurgu yaparak, "Bu ziyaret büyük bir ihtiyaçtı." değerlendirmesi yaptı. Kazak lider her sene tatil için Türkiye'ye gelmesine rağmen böyle geniş heyetle gerçekleşen bu ziyaretin iki ülke de ilişkilerine büyük bir ivme kazandırması bekleniyor.

Zaman

10 uçakla geliyor!

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
2 VIP 6 AIRBUS 2 ADET IL-76 ARACLARI ICIN GELECEKTIR NORMALDIR BENCE BARACK OBAMA GIBI HERKULLER 747 LERDENSE YAKISIR NAZARBAYEV...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Gerçek mi bu? 46 filan olmasın. Bizimkiler için kötü örnek vallahi. hemen 550'yi arttırmaya bakarlar. Kazaklar bizden VISA istiyorlar mı? Onlar bizden istyorsa biz de onlardan istiyor muyuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000