22 Ağustos 2012, Çarşamba 08:28:32

1 MİLYAR AVROYA KOŞUYOR...

Gümrüksüz satış mağazaları (Duty free) cirosunun yüzde 80'i havaalanlarında, yüzde 20'si karayolu sınır kapılarında gerçekleşiyor...

Gümrüksüz alışveriş (Dutyfree) mağazalarının oluşturduğu pazar 1 milyar Avro’luk büyüklüğe koşuyor.

Cirosunun yüzde 80'ini havalanlarından kazanan gümrüksüz satış mağazaları lokumdan cezeryeye, sabundan kahveye kadar hızlı büyüyen bir trend yakaladı. İngilizcesi 'Duty Free' olan gümrüksüz satış mağazaları, 2010 yılını 746 milyon Avro ciro ile kapattı. 2011'de 880 milyon Avro ciro yapan sektör, bir önceki yıla göre yüzde 18 büyüme sağladı. 2012 hedefi ise yüzde 20 büyüme olarak belirlendi. Eskiden sigara ve içkiyi ucuz almak isteyenlerin uğrak yeri olan gümrüksüz mağazalar şimdi kozmetikten gıdaya, tekstilden aksesuara kadar 100 binden fazla çeşide ulaştı.

Sektörün ilk 3 büyük oyuncusu ATÜ-Unifree, Nuance ve Setur dışında sektörde 40'a yakın irili ufaklı şirket faaliyet gösteriyor.

Bu yıl da pazarın yüzde 20 civarında büyüyeceği öngörülüyor. Duty free sektörünün cirosunun yüzde 80'i havaalanlarında yapılırken, yüzde 14'ünü kara sınır kapılarından yapılan satışlar oluşturuyor. Duty Free'ler turistlerin ülkeye gelirken ilk, ve ayrılırken son gördüğü yer olması bakımından da önem taşıyor. Sektörün oyuncularından Unifree'nin Genel Müdürü Ali Şenher, sadece şirket olarak 12 yılda devlete 196 milyon euro vergi, havalimanlarına ise 1.3 milyar euro kira ödediklerini, KDV, gelir vergisi ve SSK primi ile devlete katkılarının büyüdüğünü söyledi. Son dönemde en fazla talebin ise Türk lokumu, Türk tekstili gibi ürünlerine yöneldiği belirtiliyor.

1 MİLYAR AVROYA KOŞUYOR...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000