02 Nisan 2009, Perşembe 14:05:25

Helikopter kazasında yeni gündem

Pilotlar Derneği üyesi Sakıp Çetinkaya, Avrupa'da bulunan alçak irtifa radar sisteminin Türkiye'de olmamasını eleştirdi.
  • Havacılık çok riskli ve pahalı bir meslek olduğu için kaptanları ve diğer çalışanları da bu risk oranında maaş almaktadırlar,bu dünyanın her ülkesinde böyledir, yanlız Türkiye de değil.İşin içine maddiyaqt girdiği için, insanlar daha fazla kazanmak istedikleri için birlik oluşturamıyorlar.Pilotlar kendi dernekleri etrafında birleşebilseler bakalım usulsüz uçuş usulsüz mesai saati olurmu.Ama usulsüzlüğe karşı gelen bir kaptanın yerine bir diğeri uçarsa tabii ki o kaptan işinden olur.Birinin uçmadığı yer ve saatlerde diğerleri de uçmasın bakalım ne olacak.Usulsüzlük kalacakmı.Ama işin içinde para oldumu, birlik olmadımı olacak olan budur.Kimseyi suçlamıyalım,suçu kendimizde arayalım.
  • Bana dokunmayan yılan bin yaşasın misali...Kimse yüreklice çıkıp konuşmuyor.Herkes hataları sineye çekiyor aman koltuğum sarsılmasın işimden olmayayım diye.Bi pilot var Altınbulak kaptan adam herşeyi göze alıp açıkca konuşuyor ama milletin umurunda mı?.Sözlerini gözardı etmemek lazım bana göre adam çok doğru konuşuyor.
  • Hava iş kanunu niye cıkmıyor bunu tartısın konuyu saptırmayın. kazaların hepsi pilotların ucmaması gerekirken ucması nedeni ile olmus. peki niye ucmus bu adamlar salakmıymıslar kesinlikle hayır cunki ucmazsa aksam eve ekmek goturemeyecek peki kendini koruyacak bi kanun yok mu yooooook
  • Hollanda tepsi gibi bir ülke tek radarla bile bu işi yapabilirsin. Avusturya Insburg, sadece 2 giriş-çıkışı olan bir vadi. Şu çıkış kapalı, öbüründen çıkın denilebilir. Kazanın olduğu tepede radarımız olsa yine göremezdik belki de. O çukuru görebilecek tek radar Havadan İhbar Kontrol Uçağı (AWACS), onun da havada olması ve bölgeye yakın olması gerekiyor. Anten anteni görmeli. Yakın gelecekte devreye girmesini ümit ediyoruz. 2222 ve 7777 de tek antenden temas olması ve belki de o temasın dağdan yankılanması neticesinde keskin ve doğru yer bulunamamıştır. Şehirlerde 1'den fazla baz istasyonundan sinyal kestirmesi yapıldığından koordinat tam doğrulukla bulunabiliyor. Bilgilerinize.
  • ergenekon balonunu söndürmek için, tayyoş-fetoş-cia-mossat-mit bop şeş başkanlığnın aldığı karar sonucu bbp helikopterini düşürerek ergenekon masalını bitirme oyunları. yakında
  • MESLEĞİNİ DÜRÜST BİR ŞEKİLDE YAPAN HERKES KUTSALDIR. SADECE PİLOTLAR DEĞİL. BU ÜLKEDE, RİSK ALTINDA VE ÇOK ZOR KOŞULLARDA GECE GÜNDÜZ ÇALIŞAN YÜZBİNLERCE, MİLYONLARCA İNSAN VAR. KONUYU POLEMİK YAPMAYALIM LÜTFEN. PİLOTLARIMIZ BİZİM HERŞEYİMİZ. SÖYLENİLEN ŞEY, HERŞEY PARA İÇİN Mİ YOKSA VATAN İÇİN Mİ? ASIL SORUN BU TÜM ÜLKEMİZDE. DAHA FAZLA KAZANACAĞIM HIRSIYLA, YANLIŞLARIMIZI GÖREMİYORUZ VEYA GÖRMEK İSTEMİYORUZ. BU KAFA YAPISININ HER ŞEYE ZARARI OLUYOR. SAYGILAR.
  • Havacılık sektörü otogar yada kamyoncu sektörü değildir. Şu an yaşayan; sektör çalışanlarının çoğu her an kaza sonucu ölüme aday insanlar.. Elbette yüksek maaşla çalışacaklar. Üstelik sektör çok kazanan bir sektör. Yatırımı da, kazancı da, hata-kaza bedeli de en yüksek sektördür. Ayağı yerde olupta hırsızlıkla, yolsuzlukla, şerefsizlikle para kazanan birçok insancıktan daha kutsa bu insanlar...
  • HAVACILIK SEKTÖRÜNDE MAAŞLAR YÜKSEK OLDUĞU İÇİN PİLOTLAR BAŞTA OLMAK ÜZERE HİÇ KİMSE SES ÇIKARTMIYOR HERKES CEBİNE GİRECEK PARANIN HESABINI YAPIYOR DURUM BÖYLE OLUNCA UÇMAM UÇAMAM, ÇALIŞMAM ÇALIŞAMAM DİYENLERİN SAYISIDA YOK DENECEK KADAR AZ OLUYOR. HERKESİN ALLAH GÖZÜNÜ DOYURSUN, SONRADA KAZALARDAN KORUSUN.

Avrupa'da ne kadar alçaktan uçulursa uçulsun her helikopterin radar sistemiyle takip edildiğini vurgulayan Çetinkaya, "Pilot yanlış karar verse bile sistem mutlaka uyarıda bulunurdu." diye konuştu.

Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası ile ilgili Sivil Havacılık ekiplerinin araştırması devam ediyor. Ali Sabancı'ya ait Mad-Air firmasına ait helikopterin düşmesinin ardından ELT cihazının çalışmaması eleştirilere sebep olmuştu. Düşen uçağın pilotu Mustafa Kaya İstektepe'nin 32 yılık arkadaşı olan Pilotlar Derneği üyesi eski TSK pilotu Sakıp Çetinkaya, Avrupa ülkelerinde bulunan alçak irtifa radar sisteminin Türkiye'de olması halinde kazanın meydana gelmeyeceğini savundu. Çetinkaya, "Eğer bu helikopter Avrupa'da bir ülkede uçsaydı yere ne kadar yakın uçarsa uçsun mutlaka hem telsiz irtibatı olurdu, hem de radar helikopterin pozisyonunu görür ve pilot yanlış bir karar verse bile ikaz ederdi. Ben Alp dağlarını geçtim helikopterle. Orada İnsburg Havaalanında 'şu bölgeyi deneyin, burası daha iyi, şuradan gitmeyi deneyin.' diye talimatlar aldım." şeklinde konuştu.

PİLOTLAR BASKI ALTINDA KALIYOR

Türkiye'de sosyal hakları yok denecek kadar az olan pilotların kendilerini baskı altında hissettiğini vurgulayan Çetinkaya, tüm çabalara rağmen taslak olarak bekleyen 'Hava İş Kanunu'nun bir türlü yasalaşmadığına dikkat çekti. Uçuşla ilgili nihayi kararı pilotun verdiğini aktaran Çetinkaya, hiçbir güvencesi olmayan pilotun işini kaybetmemek için kendisini uçmak zorunda hissettiğini söyledi. Çetinkaya, "Hava İş Kanunu yasalaşmadı. Hazırlanması gereken prosedürler var. Eksik olan; bundan hiç kimse bahsetmiyor. Çalışma şartlarını belirleyen taslak bir türlü kanunlaşmıyor. Siyasiler kendilerinden de bir kayıp verdiler. İlgi göstersinler şu kanunun bir incelesinler bakalım neden çıkmıyor. Biz sayı olarak az olduğumuz için kamuoyu baskısı oluşturamıyoruz. Güvence olmaması, pilotun kendini uçmak zorunda hissetmesi, asıl baskı bu." diye konuştu.

Helikopter kazasında yeni gündem

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 15 yıl önce
Havacılık çok riskli ve pahalı bir meslek olduğu için kaptanları ve diğer çalışanları da bu risk oranında maaş almaktadırlar,bu dünyanın her ülkesinde böyledir, yanlız Türkiye de değil.İşin içine maddiyaqt girdiği için, insanlar daha fazla kazanmak istedikleri için birlik oluşturamıyorlar.Pilotlar kendi dernekleri etrafında birleşebilseler bakalım usulsüz uçuş usulsüz mesai saati olurmu.Ama usulsüzlüğe karşı gelen bir kaptanın yerine bir diğeri uçarsa tabii ki o kaptan işinden olur.Birinin uçmadığı yer ve saatlerde diğerleri de uçmasın bakalım ne olacak.Usulsüzlük kalacakmı.Ama işin içinde para oldumu, birlik olmadımı olacak olan budur.Kimseyi suçlamıyalım,suçu kendimizde arayalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bana dokunmayan yılan bin yaşasın misali...Kimse yüreklice çıkıp konuşmuyor.Herkes hataları sineye çekiyor aman koltuğum sarsılmasın işimden olmayayım diye.Bi pilot var Altınbulak kaptan adam herşeyi göze alıp açıkca konuşuyor ama milletin umurunda mı?.Sözlerini gözardı etmemek lazım bana göre adam çok doğru konuşuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hava iş kanunu niye cıkmıyor bunu tartısın konuyu saptırmayın. kazaların hepsi pilotların ucmaması gerekirken ucması nedeni ile olmus. peki niye ucmus bu adamlar salakmıymıslar kesinlikle hayır cunki ucmazsa aksam eve ekmek goturemeyecek peki kendini koruyacak bi kanun yok mu yooooook

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hollanda tepsi gibi bir ülke tek radarla bile bu işi yapabilirsin. Avusturya Insburg, sadece 2 giriş-çıkışı olan bir vadi. Şu çıkış kapalı, öbüründen çıkın denilebilir. Kazanın olduğu tepede radarımız olsa yine göremezdik belki de. O çukuru görebilecek tek radar Havadan İhbar Kontrol Uçağı (AWACS), onun da havada olması ve bölgeye yakın olması gerekiyor. Anten anteni görmeli. Yakın gelecekte devreye girmesini ümit ediyoruz. 2222 ve 7777 de tek antenden temas olması ve belki de o temasın dağdan yankılanması neticesinde keskin ve doğru yer bulunamamıştır. Şehirlerde 1'den fazla baz istasyonundan sinyal kestirmesi yapıldığından koordinat tam doğrulukla bulunabiliyor. Bilgilerinize.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ergenekon balonunu söndürmek için, tayyoş-fetoş-cia-mossat-mit bop şeş başkanlığnın aldığı karar sonucu bbp helikopterini düşürerek ergenekon masalını bitirme oyunları. yakında

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
MESLEĞİNİ DÜRÜST BİR ŞEKİLDE YAPAN HERKES KUTSALDIR. SADECE PİLOTLAR DEĞİL. BU ÜLKEDE, RİSK ALTINDA VE ÇOK ZOR KOŞULLARDA GECE GÜNDÜZ ÇALIŞAN YÜZBİNLERCE, MİLYONLARCA İNSAN VAR. KONUYU POLEMİK YAPMAYALIM LÜTFEN. PİLOTLARIMIZ BİZİM HERŞEYİMİZ. SÖYLENİLEN ŞEY, HERŞEY PARA İÇİN Mİ YOKSA VATAN İÇİN Mİ? ASIL SORUN BU TÜM ÜLKEMİZDE. DAHA FAZLA KAZANACAĞIM HIRSIYLA, YANLIŞLARIMIZI GÖREMİYORUZ VEYA GÖRMEK İSTEMİYORUZ. BU KAFA YAPISININ HER ŞEYE ZARARI OLUYOR. SAYGILAR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Havacılık sektörü otogar yada kamyoncu sektörü değildir. Şu an yaşayan; sektör çalışanlarının çoğu her an kaza sonucu ölüme aday insanlar.. Elbette yüksek maaşla çalışacaklar. Üstelik sektör çok kazanan bir sektör. Yatırımı da, kazancı da, hata-kaza bedeli de en yüksek sektördür. Ayağı yerde olupta hırsızlıkla, yolsuzlukla, şerefsizlikle para kazanan birçok insancıktan daha kutsa bu insanlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
HAVACILIK SEKTÖRÜNDE MAAŞLAR YÜKSEK OLDUĞU İÇİN PİLOTLAR BAŞTA OLMAK ÜZERE HİÇ KİMSE SES ÇIKARTMIYOR HERKES CEBİNE GİRECEK PARANIN HESABINI YAPIYOR DURUM BÖYLE OLUNCA UÇMAM UÇAMAM, ÇALIŞMAM ÇALIŞAMAM DİYENLERİN SAYISIDA YOK DENECEK KADAR AZ OLUYOR. HERKESİN ALLAH GÖZÜNÜ DOYURSUN, SONRADA KAZALARDAN KORUSUN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000