20 Haziran 2008, Cuma 08:12:28

Uçak seferleri iptal ediliyor!

Artan petrol fiyatlarının getirdiği maliyet artışını, yüksek doluluk oranları ile dengelemeye çalışan havayolu şirketleri, bu da yetmeyince tarifeli seferlerini iptal etmeye başladı.

Petrol fiyatlarındaki hızlı artış, havacılık sektörünü vurmaya devam ediyor. Dünya genelinde havacılık sektöründe iflaslar ve küçülmelerin dalga halinde yayaılmasından endişe ediliyor.

Dünyada tatil seyahatlerinin lokomotifi konumundaki Avrupa’da da özel havayolu şirketleri ardarda kapasitelerini azaltmaya ve sefer iptallarine başlamış durumdalar.

Düşük maliyetli (low cost) havayolu şirketlerinin en büyüğü olarak kabul edilen İrlanda merkezli Ryanair’in geçtiğimiz günlerde artan petrol fiyatları nedeniyle yüzde 5’e varan oranlarda zam yapacağını ve önümüzdeki kış sezonunda 20 uçağı geçici olarak seferden kaldıracağını açıklamasının ardından pazarın iki önemli şirketi Alman havayolu şirketleri Air Berlin ve TUIfly dan da benzer açıklamalar geldi.

Air Berlin 14 uçağını kenara çekecek

Almanya’da son yıllarda büyük bir hızla büyüyen ve ülkenin en eski iki havayolu şirketi LTU ve DBA’yı da yutan Air Berlin, artan petrol fiyatlarını gerekçe göstererek kasım ayından itibaren başlayacak kış seferlerinde 14 kısa ve orta mesafe uçağını kızağa çekeceğini açıkladı. Toplam kapasitesini yüzde 10 azaltma yoluna gideceğini bildiren Air Berlin yönetimi, uzun mesafeli uçuşlarda ise yüzde 30 oranında azaltma yapacağını duyurdu.

2009 kış sezonunda 134 olan uçak sayısını 120 uçağa düşüreceğini açıklayan Air Berlin yönetimi, özellikle daha fazla yakıt harcayan eski uçaklarını kızağa çekecek. Bu çerçevede mayıs ayında ilk kez programa alınan Pekin ve Şangay uçuşlarının da önümüzdeki yıl iptal edileceği belirtiliyor.

TUIfly kapasitesini düşürüyor

Seyahat pazarının lider grubu TUI’nin tatil seyahatlerinde kullandığı havayolu şirketi TUIfly da Air Berlin ve Ryanair gibi daha az uçakla daha az sefer yapma kararı alan bir diğer havayolu şirketi oldu.

TUIfly sözcüsünün konu ile ilgili açıklamasına göre, şirket, 2009 yaz uçuş programında toplam 80 olan uçuş noktasının 6’sını iptal ederek 74’e indirecek. Tufly’ın toplam 48 uçaklık filosundaki uçak sayısı da 3 uçak seferlerden çekilmek suretiyle 45’e düşürülecek.

Alman Havayolları Lufthansa’nın şirketi Germanwings ile birleşmek üzere aylardır pazarlık görüşmelerini sürdüğü belirtilen TUIfly’ın 2009’da yeni düzenlemelerle ekonomik olarak daha etkin ve kârlı hale getirilmesi hedefleniyor.

Şirketlerin kapasite azaltması kaçınılmaz

Kapasite daraltması ve sefer iptallerinin özellikle özel havacılık sektöründe devam edeceği ve artan petrol fiyatları karşısında rekabet gücünü yitiren şirketlerin bu tür önlemlere başvurmalarının kaçınılmaz olduğu ifade ediliyor.

Uçak seferleri iptal ediliyor!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000