08 Haziran 2011, Çarşamba 18:06:36

PİLOT KOMUTA UYARAK ACELE MANEVRA YAPTI MI?

Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri (TATCA) Genel Başkanı Birol Bilgin, Mayıs ayında yaşanan ve dün patlak veren olay ile ilgili AirportHaber mikrafonlarına konuştu. Bilgin, Sabiha Gökçen’e yaklaşan Germanwings uçağında sapma olmadığını ve ATC’lerin uçakları doğru yönlendirdiğini ifade etti.
  • airband vhf AM modülasyondur, FM değil.
  • Esasında çok ciddi bir durum çünkü esas görevlinin konuşmasına da benziyor sadece seste netlik yok çazırtılı biraz ama kim dikkat eder ona , ne insanlar var ya !
  • Ne filitrelemeinden bahsediyorsunuz? Sapığın biri piyasada satılan bir telsizle frekansa girmiş, telsizi bırakıp telliyle mi konuşacak HTK? Bunun için polis ve Hv.K.K.lığı imkanları kullanılarak, vericinin yeri ve sahibi tespit edilir; 15-36 yıl arası bir cezayla cezalandırılır, bir daha böyle bir terörist girişim olmaz.
  • Adam 'yoğurdum ekşi' diyecek değil ya elbet yeterli bulacak kendi personelinin seviyesini. Ama şu bir gerçek ki malum kayıttaki ATC ci bayanın ingilizcesi basitçe halledilebilecek bir olayı kompleksleştirecek kadar kötüydü! Biraz adil olun Birol Bey, geliştirebilir bazı eksikleri var falan deyin; ingilizcesi gerçekten iyi olanların hakkını yiyorsunuz!
  • Herhalde kimse videoyu izlememiş. Video izlendiğinde görülecekki bahse konu şirket German Wings THY değil. Artık her olayda THY yakıştırmasını bırakın. THY pilotuna ATC sadece bilgilendirme yapıyor.
  • Burada kontrolörler aleyhinde bir yazı çıksada hemen olaya atlasak diye ellerini ovuşturan bilgisizler..Artık kimse sizin bu numaralarınızı ve karalama çabalarınızı yemiyor...Ayrılmaya az kaldı..
  • Bayan Kontrolorun bu kadar gereksız yere konusması cok anlamsız .....
  • Evet güzel ülkemde herkes pilot,herkes HTK,herkes teknik direktör vb.vb olursa olacağı budur.Filtrelemeden bahsediliyor neyi nasıl filtreleyeceksiniz Air Band radyo vb.ithali ve satılması yasakken heryerde bulabilirseniz nasıl önleyeceksiniz.Birde Live ATC olayı varki tam facia trafiği izlerken talimat verebilirsiniz ve bu talimat uçak tarfından duyulur HTK duyamaz. Yetkililer bu tür frekansa sahip cihazlar nasıl ülkeye giriyor ve kimler kullanıyor araştırmalı.
  • internet den önce hava alanları frekansları için '' filtre '' konsa daha iyi olacak
  • bilmeyen konuşmasın , hadi kardeşim bi filtre geliştir tüm telsizlere monte edersin , hatta kanal atlamalı ve sayısal kriptolu bile yaparsın sen aslansın kaplansın bu bilgi ile , Ama merak etme silent communication diye bişi gelecek belki yapmana gerek kalmaz , UAA

TATCA Genel Başkanı Birol Bilgin, AirportHaber’e yaptığı açıklamada, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na DHMİ tarafından başvurulduğu ve teknik takiplerin başlatılması için yazışmalar yapıldığını ifade ederken, kule ve uçucu personellere bilgilendirmelerin yapıldığını da açıkladı.

Bilgin, Hava Trafik Kontrölörü’nün uçaklarla iletişiminde FM bandından iki yollu olduğunu, illegal girişimle bir uçağın hemen manevra yapmasının çok zor olduğunu da sözlerine ekledi.

Bilgin açıklamalarına şöyle devam etti “HTK uçağa bir talimat verir bu talimat bir manevra yönünde de olabilir. Talimatı alan pilot geri bildirim yapar yani siz bana şu koordinatları verdiniz şeklinde kontrolör de üçüncü kez kendisini onaylar. Bu talimatı aldıktan sonra pilot manevraya girer. Yani kontrolör bunu tescil etmeli. O yüzden "Havada Panik, Facia'dan Dönüldü" altyapısı olan söylemler bana göre fazla abartılı şeylerdir. Ama tabi manevra konusunda kurum gerekli incelemeleri yapmaya başladı. Onlar gerek duyarlarsa kamuoyu ile paylaşılacaktır. Şu aşamada gerçek bir manevra yapılıp yapılmadığı konusunu bilmiyoruz. Pilotun burada ses duyduğu söyleniyor .Yerden - yere yapılan konuşmaları duymak çok zordur. Fakat yerden - gökyüzüne yapılanlar rahatlıkla duyulabilir ve dinlenebilir. Kısaca bunun takibi de çok zordur. Teknik incelemeler yapıldıktan sonra herşeyin ortaya çıkacağını düşünüyorum”

AirportHaber.com: Normal zamanlarda uçaklara FM bandlarının da karışması mümkün bunun için alınmış bir önlem var mı?
Birol Bilgin: Bu dünyanın her yerinde var. Avrupa hava sahasında bile mümkün yani gerekli tedbirleri aldığımız takdirde radyo frekansları takip edildiği zaman o radyonun kapatılmasına kadar gidiliyor. Bu çok önemli bir konu”

AirportHaber.com: Peki bu frekanslara dışarıdan girmeyi engellemek amacıyla bir filtre kullanılıyor mu? Ya da böyle bir sistem mevcut mu?
Bilgin: Dışardan bu girişleri engellemek amacıyla bir filtre yok. DHMİ’nin şu anda kullandığı sistemler son teknoloji sistemler fakat bir filtre sistemi yok. Bu gibi olayların tekrarlanmaması amacıyla böyle bir sistem varsa DHMİ bunun da önlemini alacaktır. Yani bu teknik ve çok zor bir konu.”

AirportHaber.com: Peki yaşanan bu durumu uçağa aktaran HTK’ların İngilizce seviyeleri konusunda ne düşünüyorsunuz?
Bilgin: Bu konuda koordinemiz devam ediyor. Genel Müdürlüğümüz tarafından da bu eğitimler destekleniyor. HTK’ların İngilizce seviyelerin tespiti hala devam ediyor. Kimlerin ne seviyede olduğu açığa çıkıyor. O sonuçları değerlendirdikten sonra gerek duyulduğu süreçte eğitimlerin tekrar başlatılması yönünde koordinemiz oldu. Genel olarak seviylere baktığımız süreçte ben HTK’ların İngilizce konusunda yetersiz olduğunu düşünmüyorum. Malum konuşmada HTK arkadaşımız kendini gayet iyi ifade etmiş. Olayın ne olduğunu hemen anlamış ve uçağa yön vermeye çalışan sesin kendisinin olmadığını ifade etmiş. Bu sesten başka talimatı almaması gerektiğini söylemiş. Ben orada İngilizce konusunda bir eksik görmedim. Fakat şu olabilir çok sık yaşanan bir durum olmadığı için durumu algılama sürecinde 5 – 10 saniye geçmiş yani benim anladığım o uçağın yaptığı geribildirim talimatını kendisi vermediği için bu nedenle konuşmadaki takılma düşünme süreci olabilir. Yani bu sık yaşanan bir durum değil. Zaten görevini de en iyi şekilde icra ederek orada uçağı rotasından çıkarmadığı da duyuluyor.”

AirportHaber.com: Peki son olarak bu olayla ilgili eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Bilgin: Bu tür olası olaylarda ikili muhaberenin yanında bir de Türk Hava Sahası son sistem radarlarla yönetiliyor ve her manevra HTK tarafından takip ediliyor. Birinci iletişim aşılsa ve uçak manevraya yeltense bile anında görerek o manevrayı düzeltebilir. Bu yüzden olası müdahale ile bile uçakların rotasından sapması söz konusu olmadığını düşünmüyorum. Böyle bir şey Germanwings uçağının pilotu tarafından yapılmış olması anca o pilotun aceleciliği nedeniyle olmuş olabilir. Bu yapılacak araştırmalardan sonra ortaya çıkacaktır.

©AirportHaber.com

PİLOT KOMUTA UYARAK ACELE MANEVRA YAPTI MI?

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 13 yıl önce
airband vhf AM modülasyondur, FM değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Esasında çok ciddi bir durum çünkü esas görevlinin konuşmasına da benziyor sadece seste netlik yok çazırtılı biraz ama kim dikkat eder ona , ne insanlar var ya !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ne filitrelemeinden bahsediyorsunuz? Sapığın biri piyasada satılan bir telsizle frekansa girmiş, telsizi bırakıp telliyle mi konuşacak HTK? Bunun için polis ve Hv.K.K.lığı imkanları kullanılarak, vericinin yeri ve sahibi tespit edilir; 15-36 yıl arası bir cezayla cezalandırılır, bir daha böyle bir terörist girişim olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Adam 'yoğurdum ekşi' diyecek değil ya elbet yeterli bulacak kendi personelinin seviyesini. Ama şu bir gerçek ki malum kayıttaki ATC ci bayanın ingilizcesi basitçe halledilebilecek bir olayı kompleksleştirecek kadar kötüydü! Biraz adil olun Birol Bey, geliştirebilir bazı eksikleri var falan deyin; ingilizcesi gerçekten iyi olanların hakkını yiyorsunuz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Herhalde kimse videoyu izlememiş. Video izlendiğinde görülecekki bahse konu şirket German Wings THY değil. Artık her olayda THY yakıştırmasını bırakın. THY pilotuna ATC sadece bilgilendirme yapıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Burada kontrolörler aleyhinde bir yazı çıksada hemen olaya atlasak diye ellerini ovuşturan bilgisizler..Artık kimse sizin bu numaralarınızı ve karalama çabalarınızı yemiyor...Ayrılmaya az kaldı..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bayan Kontrolorun bu kadar gereksız yere konusması cok anlamsız .....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Evet güzel ülkemde herkes pilot,herkes HTK,herkes teknik direktör vb.vb olursa olacağı budur.Filtrelemeden bahsediliyor neyi nasıl filtreleyeceksiniz Air Band radyo vb.ithali ve satılması yasakken heryerde bulabilirseniz nasıl önleyeceksiniz.Birde Live ATC olayı varki tam facia trafiği izlerken talimat verebilirsiniz ve bu talimat uçak tarfından duyulur HTK duyamaz. Yetkililer bu tür frekansa sahip cihazlar nasıl ülkeye giriyor ve kimler kullanıyor araştırmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
internet den önce hava alanları frekansları için '' filtre '' konsa daha iyi olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bilmeyen konuşmasın , hadi kardeşim bi filtre geliştir tüm telsizlere monte edersin , hatta kanal atlamalı ve sayısal kriptolu bile yaparsın sen aslansın kaplansın bu bilgi ile , Ama merak etme silent communication diye bişi gelecek belki yapmana gerek kalmaz , UAA

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000