26 Mayıs 2008, Pazartesi 14:52:22

''Uçakları Rusya düşürdü''

Özerk bölgeler Abhazya ve Güney Osetya nedeniyle Gürcistan ve Rusya arasındaki gerilim devam ediyor.

Özerk bölgeler Abhazya ve Güney Osetya nedeniyle Gürcistan ve Rusya arasındaki gerilim devam ediyor. Tiflis geçen ay ayrılıkçı bölgeler üzerinde keşif uçuşu yapan insansız uçağın Rusya tarafından düşürüldüğünü iddia ederek Birleşmiş Milletlerden araştırma istemişti. Bölgede incelemelerde bulunan BM gözlemcileri uçakların Rusya tarafından düşürüldüğünü doğruladı.


BM'nin konu ile ilgili raporunu açıklayan Tiflis yönetimi metinde, "Keşif uçağı Rus hava kuvvetleri tarafından düşürüldüğü anlaşılmaktadır." ifadesinin yer aldığını söyledi. Rusya, Tiflis'in video kayıt göstermesine rağmen keşif uçaklarının kendileri tarafından düşürüldüğünü kabul etmiyor. Gürcistan'ın İsrail'den aldığı yüz kadar keşif uçağının ayrılıkçı bölgeler Abhazya ve Güney Osetya üzerinde uçmaya devam ediyor. Rusya özerk bölgelerle Tiflis arasında imzalanan ateşkes anlaşması gereği bu uçuşların yasal olmadığını savunuyor.

 
İlk olarak 20 Nisan'da Tiflis keşif uçaklarını Rus savaş uçaklarının düşürdüğünü, Rus savaş uçaklarını Gürcü topraklarına girerek egemenlik ihlalinde bulundukların iddia etmişti. Abhazya 20 Mart'ta 2, 20 Nisan 2, 8 Mayıs 1, 4 Mayıs 2 ve 12 Mayıs'da da 2 olmak üzere toplam 9 keşif uçağı düşürdüğünü illeri sürdü. Abhazya özerk bölgesinde 3 bin kadar Rus barış gücü askeri görev yapıyor. Tiflis'le özerk bölgeler arasında çıkan çatışmalardan sonra Abhazya sınırına 1994 yılında, Güney Osetya sınırına da 1992 yılında Rus barış gücü askerleri yerleştirilmişti.

Gürcistan'ın NATO üyeliğine karşı çıkan Rusya, Tiflis'le ilgili stratejilerinde sıkıntılar yaşıyor. Bir taraftan uzun süredir mücadele ettiği Dünya Ticaret Örgütü üyeliği için Tiflis'in onayına ihtiyaç duyarken, diğer taraftan da Tiflis'in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi durumunda Karadeniz'deki askeri varlığı sıkıntıya girecek. Özellikle Kafkaslara yerleşecek NATO Moskova'nın tüm güvenlik stratejilerini yeniden gözden geçirmesine neden olacak. Rusya Genelkurmay Başkanlığı bunun Rusya'ya maliyetinin yüzlerce milyar dolar olduğunu açıklamıştı.

MEDVEDEV'DEN SAAKAŞVİLİ'YE BARIŞ ÇAĞRISI

Diğer taraftan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'ye bir mektup göndererek iki ülke ilişkilerinin 'karşılıklı çıkarlar ve iyi komşuluk' çerçevesinde geliştirilmesini istedi. Medvedev Gürcistan'ın bağımsızlık günü dolayısı ile gönderdiği kutlama mesajında bunun Kafkasların güven ve istikrarı için de önemine işaret etti. Kremlin Basın Merkezi!nden yapılan açıklamada Medvedev Kadife Devrim lideri Saakaşvili'ye gönderdiği mesajında, "Ülkelerimiz arasında karşılıklı çıkarlar göz önünde bulundurularak yapıcı bir diyalog kurulmasını istiyorum." dedi.

 

''Uçakları Rusya düşürdü''

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000