24 Ekim 2009, Cumartesi 08:12:53

"Türk pilotları savaşmadı"

Genelkurmay Başkanlığı’ndaki basın bilgilendirme toplantısında merhum Havakuvvetleri Komutanı Emin Alpkaya'nın anılarının hayal mahsulü olduğu ima edildi. Genelkurmay İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere’de eğitim alan pilotların savaşmadıklarını açıkladı.
  • 19:01 körfez krizinde sen nerdeydin bakayımda böyle bol keseden atıyorsun
  • bak profösör anlatılacak bir şey olsa böyle kıvırmaz anlatırdın...zaten anlatacak çok şey olsa tarih yazardı...artık bırakın milleti uyutmayı gerçekleri yazın...demogojiyle bu işler yürümüyor artık...çag teknoloji çağı bak herkes herşeyi öğreniyor değilmi? meydan boşken atıyordunuz hadi şimdide atında görelim bakalım yüreğinizi...bir millet uyandı canım fakat sen hala uykudasın sanırım...uyu bbebek uyuda büyüüüü
  • ne kadar eziksin ve tarihini bilmezsin. oku ve öğren. yok öyle biri anlatsın da hazıra konayım. ben balık hafızalıysam sen de kuş beyinlisin. hatta o bile yok. ezik!
  • bu saydıklarında ne yapmışlar bir anlatıverde bizde öğrenelim ne cengaver olduğumuzu...yok ki anlatacak bir şeyvarsa anlat bakalım balık hafızalı
  • 1. dünya savaşı, kurtuluş savaşı, kıbrıs , kore, bosna harekatı azıcık araştır da konuş ve komik duruma düşme:)
  • bizim pilotların aktif şavaştığı bir tane şavaş gösterirmisiniz tarihte? kıbrıs barış harekatı ve körfez krizini geçin...onlarda malum zaten
  • O zamanlar subaylar Cumhuriyetin subayıydı. 1.nci Dünya Savaşında omuz omuza aynı kolda çarpıştığı Almanyayı bombalayacaklarını zannetmiyorum. General ALPKAYA'nın bahsettiği gece uçuşundan dönmsidir. Hocasının söylediği ise eğitiminde istenilen seviyeye ulaştığının ifadesidir. Uçuş okulunda bu eğitimle Parise bile gidebilirsin derlerse İst-Paris uçuşu yaptığını mı anlarız. Bu ifadleri destekleyen başka anı ve belge yok.
  • gecmısını bılmeyen gelecegı tahmın edemez.saygılar
  • vursa ne olur vurmasa ne olur...olan olmuş gelip cezamı kesecekler...bırakın gecmısı gelecege bakın artık..yarınımızı goremez olduk!!!

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Türk pilotların hiçbir şekilde aktif hava savaşlarında ve bombardıman uçuşlarında görev almadığını ifade etti.

Gürak, söz konusu pilotların o dönemde eğitim görmek üzere İngiltere'de olduğunu ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının internet sayfasında da detaylı bilgilerin bulunduğunu söyledi.

Söz konusu olan pilotlardan birinin İngiltere hava sahasında silahsız eğitim uçağıyla uçuşu esnasında Alman uçağının saldırısı sonucu, diğerlerinin de eğitim kazalarında şehit olduğu belirtildi.

Gürak sözlerine, “İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere'de eğitim alan pilotlarımız, Türkiye'nin tarafsızlığını ilan etmiş olması nedeniyle hiçbir şekilde aktif hava savaşlarında ve bombardıman uçuşlarında görev almamıştır.

Söylendiği gibi Almanya'yı bombalarken şehit olan kimsenin mezarı İngiltere'deki şehitlikte yoktur” diyerek devam etti.

EMİN ALPKAYA MASAL MI ANLATMIŞ?

Merhum Orgeneral Emin Alpkaya'nın anı defterinden sürpriz çıktı: İngiltere'ye eğitime yollanan Türk pilotlar Almanya'nın bombalanmasına yardım etmiş.

Türkiye'nin 12. Hava Kuvvetleri komutanı olan merhum Orgeneral Emin Alpkaya'nın anıları, genç Türk pilotların II. Dünya Savaşı'nda İngiliz uçaklarında görev alarak Almanlar'a yönelik bombardımanlara katıldığını ortaya çıkardı. Türkiye 23 Şubat 1945 tarihinde TBMM kararıyla, Almanya'ya karşı resmen savaşa girdi. Ancak Alpkaya'nın kızı Tülin Alpkaya'nın ortaya çıkardığı günlükler, Türkiye'nin bu kararın alınmasından çok önce, genç pilotlarıyla savaşın bir anlamda içerisinde olduğunu gösteriyor. Günlüklerde, genç Türk havacı subayların, bombardıman uçaklarıyla göreve yollandıklarına dair ibareler yer alıyor.Hava Harp Okulu'ndan 1941 yılında teğmen rütbesiyle mezun olan Alpkaya, diğer dönem arkadaşlarıyla birlikte, İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne eğitim almaya gönderildi. Dönemler halinde gönderilen havacı subayların eğitimleri, 2 yıl sürdü. 300'e yakın genç havacı teğmen, bu eğitimlerden faydalandı. Türkiye'ye döndükten sonra çeşitli görevlerde bulunup, 1976 yılında Hava Kuvvetleri Komutanı olarak emekliye ayrılan Alpkaya'nın, kendi el yazısıyla yazdığı notlarını, kızı Tülin Alpkaya derledi.

'BOMBARDIMANDAN GELİYORUM'
TSK üstün hizmet madalyasına sahip olan ve 22 Mart 1985 tarihinde vefat eden babasının bu notlarını basmak istemediğini ve bir nüshasını Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na gönderdiğini söyleyen Tülin Alpkaya, şunları anlattı: "Türkiye Cumhuriyeti devleti 1941'de, savaş esnasında 20-30 yeni mezun subayı seçmiş ve İngiltere'ye yollamış. Bu subaylar, Kraliyet Hava Kuvvetleri pilotlarının yetiştirildiği, hatta Kraliçe Elizabeth'in babasının gittiği, şu anda Prens William'ın gittiği hava kuvvetleri okuluna eğitim almak üzere gidiyorlar. O dönemde pilota ihtiyaç olduğu için Türk pilotlarda, eğitildikten sonra göreve gönderiliyorlar. Babam tam olarak, 'Ben Berlin'i bombaladım' diye yazmamış ama hocası, 'Sen artık Berlin'e gitmeye hazırsın' demiş. Bombardıman öğrenmiş orada. Ondan sonra da hatıralarında, 'Sabah 6'da geldim. Çok yoruldum. Bombardımandan geliyorum' gibi el yazısıyla notları var. Bende o okulun arşivini çok iyi bilen, orada mezun birisine sordum. O da dedi ki; 'O esnada ihtiyaçtan herkes kullanıldı. Bombardıman pilotlarına ihtiyaç olduğu zaman, Almanya'ya bombardımana yollanıyorlar. Bir sefer uçmuştur veya iki sefer... Onu bilemeyeceğim.'

14 TÜRK SUBAY ŞEHİT
İngiltere'deki eğitimler sırasında 14 Türk teğmenin de şehit olduğunu ve bu kişilerin eğitim uçuşunda hayatlarını kaybettiğinin söylendiği de belirten Tülin Alpkaya, şöyle konuştu: " Babam çok büyük kaza atlatmış. Tarlaya zorunlu iniş yaptı.. Orada sadece Türkler yok. Belçikalılar da var, Hollandalılar da...Babam bu yaşadıkları ile ilgili bize bir şey anlatmadı." diye konuştu.

İngiltere'de bir Türk şehitliği...
Eğitim uçuşunda ölen teğmenler İngiltere'ye giden ve burada şehit olan 14 genç subayın mezarı, İngiltere'nin güneyindeki Surrey eyaletinin Brookwood kentinde bulunuyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın sitesinde de, "İngiltere'den Alınan Pilotaj Eğitimi Sırasında Şehit Olan Pilotlar" başlığıyla yer alan özel bölümde ise şu ifadeler yer alıyor: "Harp Okulu'nu bitiren 1941 devresinden seçilen 20 havacının, İngiltere'ye pilotaj eğitimine gönderilmesine karar verildi. (...) Öğrenci pilotlar, Hurricane ve Spitfire tipi uçaklarda gelişme göstermeden önce, uçuş kariyerlerine daha sessiz Miles Master tipi uçaklarda başlamıştı. Uçuş kazaları sık görülmekteydi ve bunların çoğu, ölümcül sonuçlar doğurmuştu..."

Eğitim uçuşunda ölen teğmenler
İngiltere'de şehit düşen ve bu mezarlıkta yatan Türk subayları şunlar şöyle sıralanıyor:
 Hv. Tğm. Nizamettin Şengün, 18-19 Eylül 1942, eğitim uçuşunda düştü.
 Hv. Tğm. Ali Aksu, 21 Ocak 1943, havada çarpışarak.
 Hv. Tğm. İbrahim Oray, 25 Mart 1943, tren kazasında.
 Hv. Tğm. Saim Parlak, 17 Temmuz 1943, uçağıyla düştü.
 Hv. Tğm. Esat Şaşmaz, 23 Ağustos 1943, uçağıyla düştü.
 Hv. Tğm. Hakkı Akarçay, 3-4 Eylül 1943, gece uçuşu sırasında Almanlar düşürdü.
 Hv. Tğm. Ömer Sümercan, 21 Eylül 1943, uçağıyla düştü.
 Hv. Tğm. Kemal Gülçeken, 10 Ocak 1944, uçağıyla düştü.
 Hv. Tğm. Mustafa Görez, 4 Ağustos 1944, uçağıyla düştü.
 Hv. Tğm. Fethi Ang, 24 Eylül 1944, uçağıyla düştü.
 Hv. Tğm. Emin dönmez, 25 Ekim 1944, uçağıyla düştü.
 Hv. Tğm. Hüdai Toros, 10 kasım 1944, uçağıyla düştü.
 Hv. Tğm. Abdullah Ay, 4 Nisan 1945 trafik kazasında.
 Hv. Tğm. Reşit Nalbant, 17 Ağustos 1942, eğitim uçuşunda düştü.

"Türk pilotları savaşmadı"

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Misafir ~ 14 yıl önce
19:01 körfez krizinde sen nerdeydin bakayımda böyle bol keseden atıyorsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bak profösör anlatılacak bir şey olsa böyle kıvırmaz anlatırdın...zaten anlatacak çok şey olsa tarih yazardı...artık bırakın milleti uyutmayı gerçekleri yazın...demogojiyle bu işler yürümüyor artık...çag teknoloji çağı bak herkes herşeyi öğreniyor değilmi? meydan boşken atıyordunuz hadi şimdide atında görelim bakalım yüreğinizi...bir millet uyandı canım fakat sen hala uykudasın sanırım...uyu bbebek uyuda büyüüüü

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ne kadar eziksin ve tarihini bilmezsin. oku ve öğren. yok öyle biri anlatsın da hazıra konayım. ben balık hafızalıysam sen de kuş beyinlisin. hatta o bile yok. ezik!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu saydıklarında ne yapmışlar bir anlatıverde bizde öğrenelim ne cengaver olduğumuzu...yok ki anlatacak bir şeyvarsa anlat bakalım balık hafızalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
1. dünya savaşı, kurtuluş savaşı, kıbrıs , kore, bosna harekatı azıcık araştır da konuş ve komik duruma düşme:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bizim pilotların aktif şavaştığı bir tane şavaş gösterirmisiniz tarihte? kıbrıs barış harekatı ve körfez krizini geçin...onlarda malum zaten

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
O zamanlar subaylar Cumhuriyetin subayıydı. 1.nci Dünya Savaşında omuz omuza aynı kolda çarpıştığı Almanyayı bombalayacaklarını zannetmiyorum. General ALPKAYA'nın bahsettiği gece uçuşundan dönmsidir. Hocasının söylediği ise eğitiminde istenilen seviyeye ulaştığının ifadesidir. Uçuş okulunda bu eğitimle Parise bile gidebilirsin derlerse İst-Paris uçuşu yaptığını mı anlarız. Bu ifadleri destekleyen başka anı ve belge yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
gecmısını bılmeyen gelecegı tahmın edemez.saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
vursa ne olur vurmasa ne olur...olan olmuş gelip cezamı kesecekler...bırakın gecmısı gelecege bakın artık..yarınımızı goremez olduk!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000