07 Mayıs 2008, Çarşamba 08:04:05

Türk Jetleri gözdağı verdi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının katılımıyla Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda gerçekleştirilen ''Anadolu Kartalı 2008/1'' eğitiminde gece şartlarında gerçek mühimmatla atışlar yapıldı.

F-16 ve F-4 savaş uçakları, senaryoya göre sınırdan geçeceği tespit edilen 80-100 kişilik terörist grubun bulunduğu kamptaki 13 hedefi, gece düzenlenen harekatta başarı ile imha etti.

Eğitim kapsamında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Kuvvet komutanlarının katıldığı bugünkü ''Seçkin Gözlemci Günü''nde gece harekatı gerçekleştirildi.

Harekatta, TSK'nın son dönemde kazandığı ve Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü unsurlarına yönelik hava harekatlarında kullandığı imkan ve kabiliyetler gece şartlarında bir kez daha gözler önüne serildi.

Geçen yılki eğitimde ilk defa kullanılan gece görüş gözlüğü ile yapılan hakiki mühimmat atışları bu yıl da tekrarlandı.

Atışlarda, gece alçak irtifada uçuş ve hedefe hassas vuruş imkanı sağlayan LANTIRN sistemi ile SAR sistemi kullanıldı.

28 Nisan'da başlayan eğitim kapsamında 5-16 Mayıs arasında hava-yer, hava-hava, gece geri çekilme harekatı gibi eğitimler yapılacak.

''Anadolu Kartalı 2008/1'' eğitimine 61 F-16, 15 F-4, bir havada yakıt ikmal, bir keşif ve 2 nakliye uçağı, 2 saldırı, 8 genel maksat helikopteri katılıyor.

Tatbikatta 3. Ana Jet Üs Komutanlığı personeli dışında, 1020 personel görev alıyor.

Eğitimde MK-82, MK-84 genel maksat güdümsüz mühimmatı, lazer güdümlü bomba ile Maverick füzesi kullanılıyor.

Gece eğitiminde ilk kez lazerle yerden işaretleme kullanıldı.

C-130 nakliye uçağından gece görüş gözlüğü kullanılarak malzeme atımı da bu eğitimde ilk defa başarıyla gerçekleştirildi.

1. Hava Kuvveti Harekat Başkanı Hava Pilot Kurmay Albay Cüneyt Kavuncu, bu akşamki harekat öncesinde Türk Hava Kuvvetlerinin gece harekat imkanlarına ilişkin bilgi verdi.

Albay Cüneyt Kavuncu, ABD'den alınacak yeni F-16 Blok 50 Plus uçakları ve F-16'ların modernizasyon projesinin ardından envanterdeki F-16'ların büyük bölümünde LANTIRN sisteminin bulunacağını bildirdi.

Türk Jetleri gözdağı verdi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000