21 Ağustos 2010, Cumartesi 07:38:19

Son Heronlar nerede konuşlandırıldı?

Terörle mücadelede yaşanan istihbarat zafiyeti tartışmaları devam ederken, Türkiye'nin İsrail'den aldığı son 4 Heron da Batman'da konuşlandırıldı.
  • En son olaylarda alınan görüntülerin kullanılmadığını üzülerek gördük. O kadar para verip aldın, kullandın, pis herifleri yakaladın, ama nedense vuramadın!! Yazıklar olsun!!!

Edinilen bilgiye göre, insansız hava araçları Heronların şu anda uçuş ve kabul testleri yapılıyor. Testlerde, Türk subaylara İsrailli operatörler eşlik ediyor.

Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre; Krize dönüşen Heron projesinde, 2004 yılında çıkılan ihale sürecinde İsrail'den 183 milyon dolar bedelle 10 adet insansız hava aracı (İHA) alınacaktı. Fakat İsrail'in Heronları istenilen yüksekliğe çıkamadı ve şartnamede yer alan havada kalma süresini gerçekleştiremedi. Heronlara Aselsan'ın ASELFLIR-300 adı verilen kamera ve hedefleme sistemi de entegre edildi. İsrailli firma, bu sistemin ağırlığından dolayı uçağın yükselme ve havada kalma süresini olumsuz etkilediğini öne sürdü. Karşılıklı suçlamalar devam ederken, 6 adet Heron şubat ayında Türkiye'ye gelmişti.

İsrail'le yaşanan Mavi Marmara krizinin ardından Türk subaylarına eğitim veren Heron operatörleri ülkelerine geri dönmüş ve Türkiye, önemli sıkıntılar yaşamıştı. Bütün bu tartışmaların arasında, Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda görevli asker ve sivillerden oluşan bir heyet İsrail'e gitmiş ve kalan son 4 Heron için kabul ve testleri için temaslarda bulunmuştu. Yapılan testlerde önemli bir sorunla karşılaşılmamış ve Türk heyeti Ankara'ya geri dönmüştü.

Edinilen bilgiye göre, geçtiğimiz günlerde son 4 Heron da Türkiye'ye getirildi ve Batman'da konuşlandırıldı. Uçaklarda şu ana kadar herhangi bir sorunun yaşanmadığı, resmi kabullerin kısa zaman içerisinde yapılacağı dile getiriliyor. Heron insansız hava araçları, aynı anda 6 hedefi izleyebiliyor. İstihbarat toplamasının yanı sıra uçak, helikopter ve karadan ateşlenecek güdümlü füzeler için hedef aydınlatması yapabiliyor. 24 saat havada kalabilen Heronlar 30 bin feet yüksekliğe kadar çıkabiliyor. 350 km menzilde veri transferi yapabiliyor.

Heronlar istihbarat toplamada görev yapıyor

İnsansız hava araçları Heronlar, özellikle terörle mücadelede Türkiye'nin elini güçlendiriyor. İstihbarat raporlarında, teröristlerin Heronları gördüğü anda kaçışmaya başladığı dile getiriliyor. 6 şehit verdiğimiz Hantepe saldırısı esnasında da Heronların teröristleri saniye saniye kaydettiği, fakat Genelkurmay tarafından çatışma sırasında herhangi bir müdahalede bulunulmadığı iddiaları da basına yansımıştı.

Son Heronlar nerede konuşlandırıldı?

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
En son olaylarda alınan görüntülerin kullanılmadığını üzülerek gördük. O kadar para verip aldın, kullandın, pis herifleri yakaladın, ama nedense vuramadın!! Yazıklar olsun!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000