21 Aralık 2012, Cuma 10:44:42

RADAR TEST UÇUŞLARINDA ARTIK YOKLAR!

Suriye’nin düşürdüğü RF4-E keşif ve gözetleme uçakları artık radar test uçuşlarında görevlendirilmeyecek. Bu uçaklarda füze ikaz sistemi bulunmuyordu...
  • Gelsin F-22'ler, silah tüccarları bayram etsin.
  • askerler yolda vurulur, askerler yolda ahir gibi toplama merkezlerinde barindirilir, ucaklar helikopter sapir sapir dokuluyorTSK hala her gence askerlik yaptiracagim derdinde. Binalar rezil. Askerin corabini veremez durumda TSK. Supurge yok ortaligi supurmeye. 3 kisi degiserek bir supurgeyi kullaniyor. Elbisesini cesme altina altinda yikiyor asker. Hastaliktan kiriliyor asker. Tutturmussunuz her gence askerlik. Ulkenin nufusu 10milyon degil ki. Her koseye kisla kurulmus. Artik ordunun temelden bir modernizasyona ihtiyaci var. Silahli kuvvet dedigin vurucu bir guc olmasi gerek. Butun temizlik yapan, bot boyayan, uygun adim yuruyen sekilci bir kita degil. Kodumu oturtmali, bagirdimi titretmeli. Gosterisle is yapilmiyor. Birbucuk yillik askerlik hayatinda 10 tane mermi ya atar ya atamaz mehmetcik. 200 kisinin orada yapacagi 10 kisi yapar para ziyan olmaz. Copluklerin, hurdaliklarin basinda nobet tutuyor asker ya. Bukadar israf var.Bunun parasini hepimiz veriyoruz.
  • modernizasyon ediyoruz deyip milyon dolarlar harcadığınız uçakları şimdi de füze ikaz sistemi yok diye hangara alıyosunuz. Şimdi soruyorum bunca para harcadığınız uçakların neyini modernize ettiniz?

Suriye’nin 22 Haziran’da füzeyle düşürdüğü Türk RF4-E keşif ve gözetleme uçaklarına hangar yolu göründü. TSK, füze ikaz sistemi bulunmayan RF4-E tipi uçakların, artık radar test uçuşlarında görevlendirilmemesi için planlama başlattı.

Test uçuşlarının farklı tipte uçaklarla yapılması kararlaştırıldı. Suriye’nin düşürdüğü uçakta, pilotlar Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un şehit olmasının ardından dikkatler F-4 uçaklarına çevrilmişti.

Org. Erten tepki çekmişti


Düşen uçakta radar ikaz sisteminin bulunduğu, ancak füze ikaz sistemimin olmadığı ortaya çıkmış, ayrıca uçağın böyle kritik bir göreve korumasız ve silahsız biçimde tek başına gönderilmesi nedeniyle Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten eleştiri almıştı. Org. Erten’in bir süre önce Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’e istifasını sunduğu, ancak kabul edilmediği de iddia edilmişti.

Vatan’ın edindiği bilgilere göre Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın testlerinde kullanılan uçak tipleri, testin niteliğine göre değişiyor. Genellikle testlerde bazı eğitim uçakları dahil tüm muharip uçaklar kullanılabiliyor. Son yaşanan Suriye olayının ardından ise TSK tarafından füze ikaz sistemi bulunmayan RF4-E tipi uçakların, artık radar test uçuşlarında görevlendirilmemesi için planlama başlatıldı. Test uçuşlarının farklı tipte uçaklarla yapılması kararlaştırıldı.

“Metal yorgunluk” iddiaları

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, geçtiğimiz aylarda, “TSK uçakları kullanım ömrünü tamladığı(metal yorgunluk) için mi düşüyor” iddialarını şöyle yanıtlamıştı:

“Hava Kuvvetleri Komutanlığında son 10 yılda 37 adet uçak kazası meydana gelmiş, 27 subay şehit olmuştur. Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde 153 adet eğitim uçağı mevcuttur. T-38 model uçaktan 1979-1994 yılları arasında, Amerika Birleşik Devletleri’nden 68 adet; T-41 model uçaktan 1972-1989 yılları arasında ABD’den 25 adet; SF-260 model uçaktan 1991-1995 yılları arasında, İtalya’dan 35 adet; KT-1T model uçaktan 2010 yılından itibaren Güney Kore’den 25 adet eğitim uçağı tedarik edilmiştir.

25 adet KT-1T eğitim uçakları halen İzmir’deki 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığında pilot eğitimlerinde kullanılmaktadır. Proje sözleşmesine göre 2012 yılı sonuna kadar toptan 40 adet KT-1T eğitim uçağının envanterde olması planlanmaktadır. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda son 10 yılda 37 adet uçak kazası meydana gelmiş, 27 subay şehit olmuştur. Şehit olan subayların ailelerine 2629 sayılı Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu gereği nakdi tazminat verilmekte ve ayrıca üye olduğu veya bağışta bulunduğu dernek/vakıflardan nakdi yardım yapılmaktadır.”

Füze ikaz sistemi olsa

Suriye’nin 22 Haziran’da füzeyle düşürdüğü Türk RF4-E keşif ve gözetleme uçağıyla ilgili Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından hazırlanan kaza kırım raporuna göre, şehit pilotların ateşlenen füzeyi son anda gözle görerek fark ettiği ve sola doğru kaçma manevrası yaptığı ortaya çıkmıştı. Ancak pilotlar, uçağa yakın mesafede meydana gelen patlamanın basınç etkisiyle, şoka girerek hakimiyeti kaybetmişti. Uçak 7 bin 400 feet (2 bin 255 metre) yükseklikten saatte 482 kilometre hızla denize çakılmıştı.

Kaza kırım raporunda şöyle denilmişti:

“Radar sisteminde ikaz alındı. Pilotun sol taraftan gelen füzeyi son anda gözle görüp sola kaçınma manevrası yaptığı, uçağın füzenin tanımlı düzleminden geçmesiyle füze tapasının aktive olduğu, parça tesirine maruz kalmadığı belirlendi. Oluşan basınç şokunun çevresel olması nedeniyle pilotların blastın etkisinde kaldığı, istikrarlı uçuşun bozulduğu, kuyruk ve sol tarafta patlayıcı kimyasal madde artığı tespit edildiği anlaşılmıştır.”

Uzmanlar, “Rapor bu uçaklarımızda radar ikaz sistemimizin olduğunu ancak füze ikaz sistemimizin olmadığını gösteriyor. Bu çok üzücüdür. Füze ikaz sistemi olmadığı için füze uçağa varmak üzereyken tespit edilmiştir. Bu sistem olsaydı pilotlar kurtulurdu” diye raporu değerlendirmişti.

1974’te envantere girdi

Suriye karasularında düşen RF-4E Phantom uçağı Malatya Erhaç 7. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda konuşlu 173. Filo’ya aitti. F-4E Phantom II uçağından geliştirilen bu model, İngilizce’de “reconnaissance” yani keşif anlamını taşıyan kelimenin baş harfi R’yi taşıyor. Burun bölümünde makineli top yerine özel kameralar bulunuyor. Türkiye ilk

F-4E tipi uçakları 1974 yılında teslim aldı. Daha sonra F-4E’lerin sayısı arttı. ABD’nin yanı sıra, 1992 ve 1994’te Almanya, Türkiye’ye 32 RF-4E vermişti. 1995’te, F-4’lerin modernleştirilmesi için İsrail ile anlaşma imzalandı. Bu çerçevede Türkiye’ye ait F-4E’lerin İsrail tarafından modernleştirilmesi başladı. Modernleştirilen uçaklara F-4E 2020 “Terminatör” ismi verildi.

(Vatan)

RADAR TEST UÇUŞLARINDA ARTIK YOKLAR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Cat3ILS ~ 11 yıl önce
Gelsin F-22'ler, silah tüccarları bayram etsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
modernize ~ 11 yıl önce
askerler yolda vurulur, askerler yolda ahir gibi toplama merkezlerinde barindirilir, ucaklar helikopter sapir sapir dokuluyorTSK hala her gence askerlik yaptiracagim derdinde. Binalar rezil. Askerin corabini veremez durumda TSK. Supurge yok ortaligi supurmeye. 3 kisi degiserek bir supurgeyi kullaniyor. Elbisesini cesme altina altinda yikiyor asker. Hastaliktan kiriliyor asker. Tutturmussunuz her gence askerlik. Ulkenin nufusu 10milyon degil ki. Her koseye kisla kurulmus. Artik ordunun temelden bir modernizasyona ihtiyaci var. Silahli kuvvet dedigin vurucu bir guc olmasi gerek. Butun temizlik yapan, bot boyayan, uygun adim yuruyen sekilci bir kita degil. Kodumu oturtmali, bagirdimi titretmeli. Gosterisle is yapilmiyor. Birbucuk yillik askerlik hayatinda 10 tane mermi ya atar ya atamaz mehmetcik. 200 kisinin orada yapacagi 10 kisi yapar para ziyan olmaz. Copluklerin, hurdaliklarin basinda nobet tutuyor asker ya. Bukadar israf var.Bunun parasini hepimiz veriyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Acaba ~ 11 yıl önce
Sen askerlik yaptın mı, Burdur'da kantine mi baktın? O askerle birlikte komutanları da aynı şartlarda yaşıyor. Durumu en iyi onlar biliyor. Var da verilmiyor mu? Sen merak etme, ibadet gibi askerlik yapanlar, "vatan mevzubahis ise gerisi teferruattır" diyenler şartlar iyi olmasa da şikayet etmiyorlar. Bu vatan, millet için ellerinden geleni yapıyorlar. Sen ne yapıyorsun, para mı veriyorsun?
ADANALI ~ 11 yıl önce
modernizasyon ediyoruz deyip milyon dolarlar harcadığınız uçakları şimdi de füze ikaz sistemi yok diye hangara alıyosunuz. Şimdi soruyorum bunca para harcadığınız uçakların neyini modernize ettiniz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
f4e ~ 11 yıl önce
aynen katılıyorum size, füze savunma sistemi olmayan bir uçağı o sıcak bölgeye göndermekte ayrı bir skandal neymiş efendim keşif uçağıymış, israil tarafından yapılan bu modernizasyona(!) ne kadar para harcandığını hatırlamıyorum ancak yakın zamanda yine israil tarafından yapılan tank modernizasyonu için tank başına neredeyse bugün leopard tankının parasına yaklaşık bir rakam ödendiğini biliyorum, hatta mecliste çok tartışmalara neden olmuştu.
Phantom Phorever ~ 11 yıl önce
Renault'un 12'si de var, Attitude'sı da. Her gördüğünüz F/RF-4'ü "modernize edilmiş F-4" zannediyorsunuz. Uçakların tamamı modernize edilmedi. RF-4'lrin de tamamı modernize edilmedi, edilmeyecek de. Bazıları zamanı gelince hangara alınıyor ve parçalarından yararlanılıyor. Bu olay sadece kalan birkaç tanenin servisten erken alınmasına neden olmuştur. Uçaklar 1966-1974 arası imal edilmiştir. Hpsinin faal olarak kullanılması mümkün değildir. Bilgi sahibi olmadan ilgi sahibi olmayalım. Özellikle 2020 projesi muhteşem olmuştur, anlatmakla anlaşılamaz.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000