01 Ekim 2012, Pazartesi 09:22:32

PİLOTLARIMIZLA İLGİLİ İDDİALAR DOĞRU MU?

El Arabiya televizyonu’nun 22 Haziran’da Akdeniz ’de düşen RF-4 model Türk jetindeki pilotların sağ kurtulduğu, Suriye Özel Kuvvetleri tarafından bir süre esir alındıktan sonra öldürülerek denize atıldığı yönündeki iddiası Ankara ’da makbul bulunmadı. Önemli bir kabine üyesi, “ Türkiye ’nin elinde bulunan bilgi ve belgeler El Arabiya’nın iddiasının yalan olduğunu gösteriyor” dedi.

Muamma sürüyor

Türk jeti ile irtibat 22 Haziran günü 11.56’da Suriye topraklarından 13.5 mil açıkta 7400 feet irtifadayken kesilmişti. Uçağın enkazı Suriye kıyılarından 8.6 mil açıkta bulundu. Suriye “Biz düşürdük” diye açıklama yaptı, Türkiye de uçağın Suriye tarafından düşürüldüğünü resmen açıkladı. Daha sonra yapılan arama tarama çalışmalarında uçağın enkazı 4 ana parça halinde, 1300 metre derinlikte tespit edildi ve özel yöntemlerle çıkarıldı. Enkaz parçaları çıkarılırken pilotların naaşları da enkaz yakınında bulundu ve çıkarıldı. Bulunan parçalarda vurulma izi olmaması, pilotların postal ve kasklarının su yüzeyinde bulunması, fırlatma koltuklarının düşme öncesinde kullanıldığına dair belirtiler, uçağın nasıl düştüğü, pilotların kurtulup kurtulamadığı konusundaki soruların yanıtsız kalmasına neden oldu. Genelkurmay’dan en son yapılan açıklamada, uçağın vurulmadığı, ancak yanında patlayan füzenin etkisiyle düştüğü ifade edilse de akıllardaki muammayı çözmeye yetmedi.

Raporlarımıza güveniyoruz

Pilotların cenazelerinin bulunması Suriye’nin elinde olmadıklarını ortaya çıkardı ama sağ yakalanıp öldürüldükleri iddiası ortada kaldı. El Arabiya’nın pilotların öldürüldüğü iddiasını, AK Parti 4. Olağan Kongresi’ne katılan önemli bir kabine üyesine sorduk. Başbakan’ın da iddiayı sorduğunu ve kendisine bilgi verdiklerini belirterek şu yanıtı verdi: “Doğru değil. Suriye bunu hep yapıyor. Bizim elimizde pilotların otopsi raporları, ölüm nedenlerine dair veriler, enkaz çıkarma sırasında elde edilen bulgular var. Mesela kurşunla vurulduklarına dair hiçbir bulgu yok. Elimizdeki bilgi ve belgeler El Arabiya’nın iddiasının yalan olduğunu gösteriyor. Bu tür iddialara itibar etmemek lazım.”

Uzmanlar saçma buldu

İddiayı değerlendiren askeri uzmanlar şu değerlendirmeyi yaptı: “Eğer Türk yetkililerin açıkladığı gibi, pilotların naaşı enkaz içinde ya da çok yakınında bulunduysa El Arabiya’nın iddiası saçma. Sonradan suya atılan iki cenazenin 1300 metre derindeki enkazın bu kadar yakınına düşmüş olması zor bir ihtimal. Bulunma anına ilişkin görüntüler ve pilotların ölüm nedenleri açıklanırsa bu iddia çürütülebilir. Ayrıca, Türk sahil güvenlik gemileri ile arama kurtarma ekipleri uçakla temas kesildikten sonra çok hızlı bir şekilde olay yerine geldiler. Suriye Özel Kuvvetleri’nin pilotları götürüp, sorgulayıp, öldürüp, cenazelerini tekrar olay yerine getirip Türk askeri unsurlarından gizli bir şekilde suya atması mümkün değil.”

‘İddia askeri açıdan imkânsız’

Prof.Dr. Mesut Caşın (Yeditepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü): Türkiye, Suriye ile savaş halinde değil. Devletler hukukuna göre Suriye pilotları öldürülemez. Pilotlar sağ kalsaydı onları müşade altına alıp geri vermeliydi. Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan ‘Uçak füze ile düşürüldü’ ifadesi doğru. El Arabiya’nın iddiası doğru olsaydı Türkiye’nin Suriye’ye savaş açmasına olanak sağlardı. İddia askeri açıdan mümkün değil. Uçağın düştüğü tespit edildi. Bu iddia dezenformasyondur. Bazı devletler mevcut iyi ilişkileri bozmak isteyip düşmanlık yaratmaya çalışıyor. Bu iddiayı, Türkiye- Rusya ilişkilerine zarar vermek isteyen ülkeler çerçevesinde okumak gerekir.

Naaşlar nasıl çıkarılmıştı?

Amerikan araştırma gemisi Nautilus, pilotlar Gökhan Ertan ile Hasan Hüseyin Aksoy’un naaşlarını ve uçak parçalarını denizden çıkarmak için olaydan 3 gün sonra Suriye açıklarına ulaştı. Öncelikle Argus ve Herkül adlı 2 robot denizaltısı ile 1280 metreye indirildi. Uçağın enkaz parçaları görüntülendikten sonra denizaltılarla yüzeye getirildi. Tespit edilen pilotların naaşları ‘asansör’ denilen bir sistem inşa edilerek çıkarıldı. Bu sistem 4 Temmuz akşamı dibe indirildikten sonra Aksoy ve Ertan’ın naaşları üniformasındaki iki uçuş kemerinden tutularak kaldırıldı ve asansöre yerleştirildi. 45 dakika süren işlemden sonra yüzeye çıkarılan naaşları Türk donanmasından dalgıçlar, Nautilus’un vinciyle güverteye getirdi.

Genelkurmay ne demişti?

Genelkurmay Askeri Savcılığı, 19 Eylül’de yaptığı Kaza Kırım İnceleme Raporu’nda, 22 Haziran’da düşen uçağın Suriye hava savunma sistemi tarafından atılan füzenin ‘blast’ etkisi yaratması sonucu soldan ani bir dönüşte irtifa kaybederek uluslararası sularda düştüğünü belirtmişti. Uçakta uçaksavar mermi izinin olmadığı kaydedilmişti. (Radikal)

PİLOTLARIMIZLA İLGİLİ İDDİALAR DOĞRU MU?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000