16 Mayıs 2012, Çarşamba 10:32:32

İSTİHBARAT KİME AİTTİ?

Wall Street Journal gazetesi, Uludere'de meydana gelen ve 34 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan hava operasyonunun, ABD'nin verdiği istihbarat üzerine gerçekleştirildiğini bildirdi.
  • itiraf etmeselerdide herkesin malumuydu. abd bütün gücüyle TÜRKİYE üzerine oynuyor büyük kartlarını, buda oyunun bir parçasıydı. itiraf etmelerine rağmen içimizdeki hainler yine gerçeği görmemek için başka tezgahlar kuracaklar...

 

Gazetenin ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, operasyonun ABD yapımı bir insansız hava aracının verdiği istihbarata bağlı olarak yapıldığı öne sürüldü.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, "Kararı Türkler verdi. (Operasyon) ABD'nin kararı değildi" dedi.

ABD'li yetkililer, daha önce istihbarat paylaşımının sürdüğünü söylemiş ancak Uludere'de sivil can kayıplarına neden olan operasyonun istihbaratının ABD'den geldiği iddialarını kabul etmemişti. WSJ'ın haberiyle ABD'li yetkililer bu iddiaları ilk kez doğrulamış oldu.

ABD, Kasım 2007'de Türkiye'ye PKK ile mücadelesinde insansız hava aracı ile istihbarat desteği vermek amacıyla Ankara'da Ortak İstihbarat Bütünleşme Hücresi'ni kurdu. Merkezde, ABD'li ve Türk subaylar yan yana oturarak insansız hava araçlarından gelen gerçek zamanlı görüntüleri izliyor.

OLAY GECESİ NE OLDU?
WSJ'nin ayrıntılarına ulaştığı ABD Savunma Bakanlığı'nın olayla ilgili raporuna göre, 28 Aralık gecesi ABD'ye ait insansız hava araçları, sınırın Irak tarafında Türkiye'ye doğru ilerleyen bir konvoyun varlığını tespit etti.

Ankara'daki Bütünleşme Hücresi'nde bulunan ABD askeri görevlilileri, teröristler tarafından sıkça kullanılan bir geçiş noktası olan bu bölgede tespit edilen konvoydakilerin terörist mi yoksa sivil mi olduğunu belirleyemedi. Bunun üzerine, ABD tarafı Türkiye'ye durumu bildirdi.

Rapora göre, Ankara'daki hücrede bulunan ABD'li görevliler, Türk tarafına konvoyu daha yakından görebilmeleri amacıyla insansız hava aracını yaklaştırabileceklerini iletti. Ancak Türk tarafı bu öneriyi kabul etmeyerek, aracın daha uzak bir noktaya yönlendirilmesi istedi. ABD'li yetkililere göre, bu tarz isteklere uyulması standart bir prosedür.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Şırnak’ın Uludere ilçesinde sınırın Irak tarafına 28 Aralık gecesi düzenlenen bir hava operasyonunda, PKK'lı sanılan 34 köylü hayatını kaybetmişti.

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran operasyona ilişkin incelemelerde bulunan İçişleri Bakanlığı müfettişleri ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun hazırladığı raporlar, olayla ilgili soruşturmayı yürüten Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcılığı'na sunuldu.

Başsavcılık ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı’ndan insansız hava araçlarının (İHA) aktardığı görüntüleri ve operasyonun bütün aşamalarıyla ilgili bilgi istemişti.

(Hürriyet)

İSTİHBARAT KİME AİTTİ?

Yorumlar

İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
itiraf etmeselerdide herkesin malumuydu. abd bütün gücüyle TÜRKİYE üzerine oynuyor büyük kartlarını, buda oyunun bir parçasıydı. itiraf etmelerine rağmen içimizdeki hainler yine gerçeği görmemek için başka tezgahlar kuracaklar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000