25 Ekim 2008, Cumartesi 07:41:39

Heronlar geliyor

Türkiye'nin terör örgütü pkk ile mücadelede kullanmak amacıyla İsrail'e sipariş ettiği insansız casus uçakları (Heron) nihayet teslim alınıyor.
  • tsk nın zaafiyeti gazetelerde çarşaf çarşaf çıktıktan sonra galiba bişeyler değişiyor,yapılan o golf sahalarından sonra akıllıca bir yatırım olmuş brovo tsk....

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül yılan hikâyesine dönen 10 adet Heron'un teslimatıyla ilgili son görüşmeler için haftaya İsrail'e gidecek. Casus uçakların kasım ayı başında İsrail'de denemeleri gerçekleşecek ve bir soruna rastlanmaması durumunda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Heronları teslim alacak. 10 adet Heron için, İsrail'e yaklaşık 183 milyon dolar ödenecek. Casus uçaklar son olarak Aktütün saldırısında istihbarat sorunu yaşanıp yaşanmadığı tartışmasında gündeme gelmişti. İsrail 'teknik sebepler' ileri sürerek teslimatı yaklaşık bir yıldan bu yana geciktiriyor. Bu ülkeden kiralanan üç Heron'dan birisi temmuz ayında Batman yakınlarında düşmüştü.

Terörle mücadelede istihbarat sağlanmasında TSK'ya önemli faydalar sağlayan insansız casus uçakların sayısı artırılıyor. Eski Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın, "(PKK kampları) bizim için artık BBG evi gibi." diyerek önemini vurguladığı 10 adet Heron kasım sonuna kadar teslim alınacak. Milli Savunma Bakanı Gönül, 28-30 Ekim tarihleri arasında İsrail'e giderek bu konudaki son görüşmeleri yapacak. İsrailli kaynaklar Vecdi Gönül'ün İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın daveti üzerine bu ülkeye gideceğini belirtiyor. Kaynaklar ziyaretin Aktütün saldırısı sonrası gündeme gelen istihbarat zaafı tartışmalarıyla ilgisinin olmadığını aktarıyor. Ancak Bakan Gönül'ün seyahatinde en önemli gündem maddesinin Heronlar olacağını kabul ediyor.

Heronların en önemli özelliği gökyüzünden yerdeki en ufak, en küçük kımıldamayı bile tespit edebilecek kabiliyette olmaları. Heron, 1000 kilometre menzile, 10 kilometre irtifaya sahip ve yakıt ikmali yapmadan 52 saat süreyle uçabiliyor. Heron'un elde ettiği görüntüler Batman'da yer istasyonuna aktarılıyor. Veriler aynı anda Genelkurmay Komuta Kontrol Merkezi'ne de iletiliyor. 200 milyon dolara mal olan sistem fiberoptik kablolar üzerinden her türlü görüntünün güvenli şekilde aktarılmasını sağlıyor. Bu görüntülerle komutanlar bölgeyi evlerinin içi gibi izliyor. Türkiye'nin 2005 yılında açtığı insansız hava aracı ihalesini ABD'nin Predator'larına karşı İsrail firması IAI'nin ürettiği Heron kazanmıştı.

Heronlar geliyor

Yorumlar

heron ~ 16 yıl önce
tsk nın zaafiyeti gazetelerde çarşaf çarşaf çıktıktan sonra galiba bişeyler değişiyor,yapılan o golf sahalarından sonra akıllıca bir yatırım olmuş brovo tsk....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000