11 Kasım 2011, Cuma 07:12:10

"GÖNDERİN ARTIK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın G-20 zirvesinde ABD Başkanı Barrack Obama ile görüşürken "Söz vermiştiniz, iki adet Predator gönderin" talebinde bulunduğu sırada dört adet Predator’un İncirlik’te olduğu ortaya çıktı...
  • TAI nin aslan yurekli emekli pasalari. Aldiginiz maaslarla Ankara'da sicak evlerinizde rahat uyuyabiliyormusunuz? Hani yaptiginiz IHAlar nerde beyler? Yediginiz her lokma haram size!!
  • benim meydanimdan uc bana filtreli bilgi ver. Resmen dalga gecmisler. Lazim degil yahu! Her dagin tepesine asker dikin gozlesin!!
  • radara yakalanmayacak demek çok komik olmuş. F22 mi bu uçak. ortada olmayan şeyler yazılmış sırf iş amacına ulaşmasın diye. bu ülkenin savunma uzmanları yok mu sanki. yok çankaya izlenekmişte yok bilmem ne. abd nin bir sürü uydusu var izlemek isterse onlarla izler.
  • O ZAMAN BU ADAMLAR BİZİM KARAKOLLARIN GÖRÜNTÜLERİNİ EL ALTINDAN ANLIK OLARAK pkk'YA BİLE VEREBİLİR !!! NASIL İŞ BU....
  • Eğer koşullar buysa kimse bu ülkede özgürlükten falan bahsetmesin.
  • bakıyorum bu çekiç güç meselesinden kimse ders almamış incirlikte üslenen çekiç güç sayesinde pkk güçlenmiş kuzey ırakata bir kürt devletinin tohumları atılmıştı şimdide konrolü bizde olmayan ve nereye uçtuğunu bilmediğimiz üstüne üslük bombada tasiyabilen bu uçaklara izin veriyoruz bumu abi büyük türkiye bumu küresel oyuncu.
  • Bumudur büyük Türkiye?ABD istediği gibi İncirliği kullanacak, senin kontrolün dışında uçacak,sana istediği bilgiyi verecek,istemediğini vermeyecek.Başbakan'da çıksın TV'lerde istedik,Predator aldık diye kitlesine güç gösterisi yapsın.Teknolojiyi kendin üretmedikçe,kendin güçlü olmadıkça İsrail dahil kimseye birşey yapamazsın.Bu işler şov yapmakla olmuyor.Yıllardır depremde binalar çöktüğü,insanlar öldüğü halde hala aynı mantıkla çürük binaları yapmaya devam eden bir toplum,buna izin veren sistem.Biz öğrenme özürlümüyüz acaba?
Taraf'tan Mehmet Baransu'nun haberine göre; Başbakan Erdoğan’ın Obama ile yaptığı görüşmeden yaklaşık 20 gün önce, 16 Ekim 2011’de iki adet MQ Predator, İncirlik Hava Üssü’ne ulaştı. 23 ekimde ise diğer iki Predator İncirlik’e geldi.
 
ABD, İncirlik’ten Türkiye’nin talebi üzerine Predatorları uçuracak ancak Türkiye’ye anlık (Real Time) görüntü vermeyecek. Türk personelin kontrol ünitesinde görev yapmasına izin vermeyecek. Ayrıca Predatoru, üçüncü ülkelere karşı kullanmayacağına yönelik de bir garanti getirilmedi.
 
ABD'DEN KUMANDA EDİLECEK
 
İncirlik’e getirilen Predatorlar, tüm üniteleri monte edilerek, yer istasyonu, yer kontrol radarları dahil, uçuşa hazır durumda konuşlandırıldı. Predatorlar 180-200 km/saat gibi bir süratle uçuyor. Uçuş irtifasına bağlı olarak genelde 13 bin-14 bin feet yükseklikte 20-24 saat kalabiliyor. İncirlik’ten kalkacak predatorlar, Suriye sınırı boyunca uçarak Irak’a giriş yapacak. Irak’taki uçuşunu takiben aynı rotadan İncirlik’e geri dönecek.
 
İncirlik’teki Yer Kontrol Ünitesi’nde görevli ABD’li personel sadece Predatorun yerde rulesi ve kalkış işlemini gerçekleştirecek. Kalkışı takiben kumanda NEVADA/ABD’deki merkeze geçecek. Tüm uçuş boyunca Predatar uydu vasıtasıyla ABD’den kumanda edilecek. Predatorun elde ettiği görüntüler önce ABD’ye gönderilecek, ardından Ankara’daki ABD karargâhına (ODS), oradan da görüntüler filtrelendikten sonra Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’na iletilecek. Predatorlerden hiçbir zaman canlı görüntü karargâha iletilmeyecek.
 
TÜRK RADARLARI İZLEMEYECEK
 
Amerikadan gelen dört Predatorun diğer bir özelliği de radara yakalanmaması. İncirlik’ten kalkan bir Predator, Türk Hava Kuvvetlerine ait radarlar tarafından izlenemeyecek. Ayrıca ABD’deki uçuş kontrol istasyonunda herhangi bir Türk personeli olmayacağından, Predatorun kalkıştan itibaren normal rotasında uçup uçmadığı da takip edilemeyecek. Kalkıştan sonra normal rotasını terk edip, başka bölgelere, Türkiye içine, kritik bölgelere ya da Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait hedeflerin görüntülerine yöneldiği sırada bu durum asla fark edilemeyecek. Yani 23 Kasım 2011 tarihinden sonra Çankaya dahil tüm Türkiye ABD tarafından 24 saat canlı izlenebilir hale gelecek. Predatorların gelişmiş modelleri ayrıca havadan yere atılabilen bombalar taşıyabiliyor.
 
ASKERİN YANIT BEKLEDİĞİ SORULAR
 
23 kasımda test uçuşu yapacak olan Predatorların komutası şimdiden tartışma konusu. Taraf’a konuşan askerî yetkililer, ABD’den yönlendirilecek olan insansız hava araçları ile ilgili şu sorulara yanıt bekliyor.
 
» Predatorların aktardığı görüntüler üçüncü bir ülkeyle paylaşılacak mı? Bu durum anlaşma metnine konuldu mu?
 
» ABD’ye ait İHA’ların imkân ve kabiliyetlerinin tam olarak neler olduğu bilinmekte mi?
 
» Orta ve uzun vadede ABD’ye ait predetorların Türkiye’ye satışı düşünülmekte mi? Hazırlanan anlaşma metninde bu durum belirtildi mi?
 
» Türkiye’nin ihtiyacı açık olarak ortaya konuldu mu?
 
» Predatorların uçuş rotaları kim tarafından belirlenecek?
 
» Rota boyu radarlar tarafından takip edilebilmesi için tüm uçuş boyu IFF sistemi açık olacak mı?
 
» Rota dışına çıkması durumunda, (Türkiye içine yönelmesi veya üçüncü bir ülkeden görüntü alması) predetorun düşürülmesi dahil tüm yetki Türkiye’de midir?
 
» Rota dışına çıkılması veya anlaşmada belirtilen hususların çiğnenmesi durumunda uçuşların durdurulması yetkisi hangi kurumdadır?
 
» Türkiye içindeki uçuş süresince İHA’nın görüntü alma sistemlerinin (faydalı yüklerin) kapalı tutulması anlaşma metnine konulmuş mudur?
 
» Predatorlar Türk hava sahasında görüntü alacak mıdır? Eğer alacaksa bu görüntüler nerede hangi şekilde saklanacaktır?
 
» Predatorların kumanda merkezinde ve görüntü aktardığı istasyonda yeteri kadar konusunda uzman Türk personel görevlendirilmiş midir?
 
» İncirlik Üssü dışında başka, acil iniş durumu dahil herhangi bir Hava Üssüne inişine müsaade verildi mi?
 
» Predatorların bakımları sırasında, konusunda uzman Türk personelin İncirlik’te görevlendirilmesi yapılacak mıdır? Her türlü faaliyetlerinde gözlemci personel bulunacak mıdır?
 
» Predatorların düşmesi durumunda doğacak zararların nasıl karşılanacağı açık olarak anlaşmada belirlenmiş midir?
 
» Predatorlar hangi tarihe kadar İncirlik Üssü’nde kalacaktır? Türkiye istediği zaman anlaşmayı sonlandıracak mıdır?
 
» Predetorlar İncirlik’ten kalkış iznini hangi kurumdan alacaktır?
 
» 24 saat havada predetor bulundurulacak mıdır?
 
» 23 Kasım 2011’de ilk test uçuşuna başlayacak olan Predatorlar test uçuşları esnasında görüntü kaydı yapacak mıdır? Bu kayıtlar hangi şekilde muhafaza edilecektir? ABD’de kayıtları tutacak mıdır?
"GÖNDERİN ARTIK"

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 12 yıl önce
TAI nin aslan yurekli emekli pasalari. Aldiginiz maaslarla Ankara'da sicak evlerinizde rahat uyuyabiliyormusunuz? Hani yaptiginiz IHAlar nerde beyler? Yediginiz her lokma haram size!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
benim meydanimdan uc bana filtreli bilgi ver. Resmen dalga gecmisler. Lazim degil yahu! Her dagin tepesine asker dikin gozlesin!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
radara yakalanmayacak demek çok komik olmuş. F22 mi bu uçak. ortada olmayan şeyler yazılmış sırf iş amacına ulaşmasın diye. bu ülkenin savunma uzmanları yok mu sanki. yok çankaya izlenekmişte yok bilmem ne. abd nin bir sürü uydusu var izlemek isterse onlarla izler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
O ZAMAN BU ADAMLAR BİZİM KARAKOLLARIN GÖRÜNTÜLERİNİ EL ALTINDAN ANLIK OLARAK pkk'YA BİLE VEREBİLİR !!! NASIL İŞ BU....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Eğer koşullar buysa kimse bu ülkede özgürlükten falan bahsetmesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bakıyorum bu çekiç güç meselesinden kimse ders almamış incirlikte üslenen çekiç güç sayesinde pkk güçlenmiş kuzey ırakata bir kürt devletinin tohumları atılmıştı şimdide konrolü bizde olmayan ve nereye uçtuğunu bilmediğimiz üstüne üslük bombada tasiyabilen bu uçaklara izin veriyoruz bumu abi büyük türkiye bumu küresel oyuncu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bumudur büyük Türkiye?ABD istediği gibi İncirliği kullanacak, senin kontrolün dışında uçacak,sana istediği bilgiyi verecek,istemediğini vermeyecek.Başbakan'da çıksın TV'lerde istedik,Predator aldık diye kitlesine güç gösterisi yapsın.Teknolojiyi kendin üretmedikçe,kendin güçlü olmadıkça İsrail dahil kimseye birşey yapamazsın.Bu işler şov yapmakla olmuyor.Yıllardır depremde binalar çöktüğü,insanlar öldüğü halde hala aynı mantıkla çürük binaları yapmaya devam eden bir toplum,buna izin veren sistem.Biz öğrenme özürlümüyüz acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000