20 Mart 2011, Pazar 08:28:10

FRANSIZ UÇAKLARI LİBYA'YI VURUYOR!

Libya'daki Muammer Kaddafi yönetimine karşı uluslararası koalisyonun bu ülkede başlattığı operasyonlar kapsamında ilk ateş açıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Libya üzerinde uçuş yapan savaş uçaklarının, Kaddafi'ye bağlı birliklerin saldırısını önlemekte olduğunu söyledi.
  • kan emiciler iş başında ! ayaklanma bahane, petrol şahane !

Fransa Savunma Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Fransız uçakları bugün TSİ 18.45'te bir Libya askeri aracına ateş açtı. Operasyonun Bingazi'nin 100-150 km çevresini kapsadığı belirtiliyor. Savaş uçaklarının Bingazi'de 4 tankı ve zırhlı araçları imha ettiği bildirildi.

FRANSA, OPERASYONA 20 KADAR UÇAKLA KATILIYOR

Fransa Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Albay Thierry Burckhard, yaptığı açıklamada, Charles de Gaulle uçak gemisinin yarın Libya 'ya doğru yola çıkacağını bildirdi.

Uçak gemisinin Fransa'nın kuzeyindeki Toulon kentinden hareket edeceğini belirten sözcü, operasyona katılacak 20 kadar uçak arasında 8 Rafale, 2 Mirage 2000-D, iki Mirage 2000-5 ve Awacs'ların bulunacağını ifade etti.

Sözcü, avcı uçaklarının sivillerin hayatı tehlike olduğunda askeri hedefleri vuracağını kaydetti.

Fransa'nın Libya'da ilk ateşinin Muammer Kaddafi yanlısı güçlerin bir aracını hedef aldığını bildiren sözcü, "18.45 civarında Kaddafi yanlısı güçlere ait olduğu açıkça belli olan bir Libya aracına ateş açıldı" dedi.

Albay Burckhard, ateşe karşılık verilip verilmediği sorusu üzerine, "Libya güçlerinden misilleme olduğunu gösteren herhangi bir bilgi almadıklarını" kaydetti.

Öte yandan Kaddafi yönetimi karşıtı güçler, bu sabah Bingazi üzerinde düşürüldüğü bildirilen savaş uçağının kendilerine ait olduğunu açıkladı. Muhaliflerin yetkililerinden Azeldin el Şerif, yer ile iletişim olmadığı için uçağın, muhalif güçlerin ateşi sonucu yanlışlıkla düşürüldüğünü söyledi.

CANİ DELİYİ DURDURMAK GÖREVİMİZ

Paris'te kritik Libya zirvesi düzenlendi. Zirvede açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, uçakların, Libya ordusuna bağlı zırhlı araçlara müdahale etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, "BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararı hor gördüğünü ve dinlemediğini" kaydeden Sarkozy, "Cani deliyi durdurmak için Arap halklarını desteklemek bizim görevimizdir" dedi.

Sarkozy, savaş uçaklarının Kaddafi'ye bağlı birliklerin saldırısını önlemekte olduğunu söyledi.

Sarkozy, zirvenin sonunda yaptığı konuşmada ise "Kaddafi'nin, halkına karşı saldırganlığına son verdiği zaman diplomasi kapısının yeniden açılacağını" belirterek, "Kaddafi'nin daha da kötü bir durumdan kurtulmak için uluslararası toplumun tüm taleplerine hemen ve eksiksiz bir şekilde uymasının zamanıdır" dedi.

Sarkozy, "Libya'ya bugün BM Güvenlik Konseyi'nin himayesiyle, Libya halkının kendi kaderini kendisinin belirlemesine olanak tanımak için müdahalede bulunduklarını" kaydetti.

UÇAKLARIN HEDEFİ TANKLAR

Fransız ordusuna bağlı birçok savaş uçağının, "Libya toprakları" üzerinde keşif uçuşu yaptığı bildirildi.

Fransız askeri kaynakları, uçakların Fransa'nın doğusundaki Saint-Dizier üssünden kalktığını belirtti.

Mirage ve Rafale savaş uçaklarının, Libya'da muhaliflerin merkezi olan Bingazi üzerinde oldukları bildirildi.

Fransız yetkililer, uçakların Libya tanklarını hedef alabileceklerini

Öte yandan İtalyan ve Kanada uçaklarınan da Libya toprakları üzerinde keşif uçuşu yaptığı bildirildi.

KANADA: LİBYA İÇİN TÜM SEÇENEKLERE HAZIRIZ

Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, ülkesinin Libya konusunda tüm seçeneklere hazır olduğunu söyledi.

Bakan Cannon bu kararın, Libya'da bir kara harekatı yapılması halinde Kanada'nın da katılımı anlamına gelip gelmediği şeklindeki soruyu, "eğer masum halkı o katilin elinden kurtarmak için buna karar verilirse, evet buna da katılırız" dedi.

Kanada Başbakanı Stephen Harper'ın basın sözcüsü Andrew MacDougall, basın kuruluşlarıma e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, Kanada Hava Kuvvetleri'ne bağlı 6 savaş uçağının 2 gün içinde Libya semalarında Fransız ve İtalyan jetleri ile birlikte uçmaya başlayacağını kaydetti.

OBAMA: ABD VE DİĞER KOALİSYON ÜLKELERİ HAZIR

Latin Amerika turunun ilk durağı Brezilya'da bulunan ABD Başkanı Barack Obama, Paris'te yapılan Libya zirvesini değerlendirerek, ilgili ülkeler arasındaki anlaşmanın çok güçlü olduğunu belirterek, "kararlılığımız da oldukça açık. Libya halkı korunmalı" dedi.

Obama, ülkesinin ve Libya ile ilgili diğer koalisyon ülkelerinin, bu ülkede sivillere karşı şiddetin durdurulmasına yönelik olarak acilen harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi.

LİBYA ZİRVESİ DÜZENLENDİ

Zirve öncesi ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Kanada Başbakanı Stephen Harper'la biraraya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, zirvenin diğer katılımcılarını Elysee'de karşıladı.

Zirveye katılan 22 lider arasında, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir El Tani, Irak, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanları bulundu.

MERKEL VE CAMERON

Almanya Başbakanı Angela Merkel de zirve sonrasında yaptığı açıklamada "dünya güçlerinin, Libya'daki şiddetin sona ermesi gerektiği görüşünde birleştiğini" söyledi. Merkel, ülkesinin askeri operasyonlarda yer almayacağını ifade etti.

İngiltere Başbakanı David Cameron da, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ateşkesi bozduğunu söyleyerek, "daha fazla sivilin ölmemesi için acil önlemlerle karşı karşıya kalacak" dedi. Kaddafi'nin uluslararası topluma yalan söylediğini belirten Cameron, "kendi halkına zulmetmeye devam ediyor, dolayısıyla eylem zamanı geldi. Bunun acilen olması gerek. BM'nin isteğini uygulamak zorundayız, sivillerin katledilmesinin sürmesine izin veremeyiz" dedi.

ORTAK BİLDİRİ

Zirve sonrasında yayımlanan ortak bildiride de, BM Güvenlik Konseyi'nin kararı anımsatılarak, "Albay Kaddafi'nin uluslararası toplumun isteklerini reddetmeyi, kendi halkını küçümsemeyi sürdürmesine izin vermeyeceğiz. Libyalılara, ülkelerini yeniden inşa etmelerinde, bu ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünü tamamıyla saygı çerçevesinde yardım etmeyi sürdüreceğiz" denildi.

RUSYA'DAN OPERASYONA TEPKİ

Rusya, Batılı güçlerin Libya'ya askeri operasyon başlatma kararlarını üzüntüyle karşıladığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksardır Lukaşeviç yaptığı yazılı açıklamada, "Bir dizi ülkenin hava kuvvetleri, 19 Mart'ta Libya'ya karşı askeri eylemlere başladı. Moskova, bu askeri eylemi üzüntüyle karşılamaktadır" dedi.

"ULUSLARARASI İNSANİ HUKUKA UYULMALI"

Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı (ICRC), Libya'da Muammer Kaddafi güçlerine karşı başlatılan askeri operasyonlar üzerine yaptığı açıklamada, tüm tarafların, uluslararası insani hukuk kurallarına uymaları çağrısı yaptı. ICRC tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, Libya'da askeri çatışmaların tırmanmasının, sivillere yönelik büyük bir risk oluşturduğu ifade edildi.

ASKERİ ÜSLERDE HAREKETLİLİK

BM Güvenlik Konseyinin, Libya'da sivilleri koruma amacıyla uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yetki veren, Libya'da derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunan ve rejime yönelik yaptırımların daha da sıkılaştırılmasını ve genişletilmesini öngören karar tasarısının kabul edilmesinin ardından NATO üslerinde de hareketlilik yaşandı.

 

FRANSIZ UÇAKLARI LİBYA'YI VURUYOR!

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
kan emiciler iş başında ! ayaklanma bahane, petrol şahane !

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000