20 Ocak 2013, Pazar 11:31:36

DALAMAN'A 18 DAKİKA ERKEN GİTMEK MÜMKÜN!

Vatan Gazetesi yazarlarından Ercan İnan, İzmir-İstanbul uçuşu sırasında askeri üslerin sivil uçuşlara kapalı olmasının, yıllık zararını köşesine taşımış. İşte İnan'ın köşe yazısı...
  • Hakikaten ya. Adam anlama ozurlu sazanlar atlamasin diye altini cizerek, " Telefonum ucus modunda onumdeki harita ekraninin fotografini cektim" diyor,cok bilmisin biri cikip bildigi konuda teknoloji dersi verip yazari asagiliyor. Eh be kardesim, teknolojiye bu kadar kafa patlatacagina azicikta anlama kabiliyetini gelistirsen de kendini bu duruma dusurmesen ne olur..
  • Binersin F-4'E, yaparsın +2,4 Mach (3.000 Km./h), gidersin 10-15 dakikada, ama nerede o şans sende? :)
  • Bu gün dikkatimi çekti tüm NOTAM lı sahalarda sanki NOTAM ın hakkının verildiğini ispat edercesine hummalı bir aktivite mevcuttu. Askerlerin klasiği ne zaman bu konular gündeme gelse ya misli ile mukabele, ya da angajman kuralları uygulayan Askeri trafikler karşınıza çıkmakta. Elbette bizim Hava Kuvvetimiz ama bizim, yani milletinin emrinde olmalı. Bu milletin her türlü çıkarını gözetmek de sorumluluklarından biri. Senede 2 hafta ve o da yapılıp yapılmayacağı garanti olmayan bir manş atışı için 365 gün NOTAM uygulamak nasıl açıklanır bilinmez. Öte yandan bazı ATC lerin talimat almış gibi tüm short cut talebini geri çevirmesi de nasıl izah edilir bilinmez. Bu ATC lerde askerlerin arkasına sığınmakta. Olan Türk Sivil Havacılığına ve bir dürlü düşürülemeyen maliyet ve bilet fiyatlarına, dolayısı ile vatandaşlara olmakta.
  • Konu vurun abalıya olarak algılanmasın ancak, durum sadece Balıkesir ve Bandırma üsleri ile sınırlı değil. Mürted' in 120 uçuş seviyesi yani 12000 feet standart Altimetrre değeri ile konulmuş NOTAMı hakkında askerlerin verdiği savunma ilginç.. O bölgede de değil 120 seviye, 130, 140 ve hatta 150 seviyeyi bile alamıyorsunuz. Zira askerler 120 ı NOTAM layıp diğerlerini de rezerve etmiş. Gerekçe olarak süpersonik jetle tırmanan pilotun level off yapana kadar 130, 140 ı geçebildiği bu nedenle o bölgeden geçen ticari uçakları ya güneye açtırdıktıkları ya da geç alçalma verdirilmekte. Bir diğeri Merzifon. Hafta sonu ve uçuş planlarında hiç uçuş yapılmadığı günlerde bile Merzifondan kestirme yollar alamazsınız. Hadi batıdakilerin scramble ı var Merzifondakilerin eğitim dışında neyi var ve neden yapıcı yaklaşılmaz anlaşılır gibi değil. Ercan bey hesaplamada hata yapmış. Buna tüm ülkedekileri dahil etse bu rakkamın sadece en az uçan şirketin 1 yıllık ekstra yakıt maliyeti olduğu görülür.
  • Bu konu çözümsüz bir konu değildir sadece çözümsüzlüğe mahkum edilmiştir.2 yıl öncesindeki TÖSHİD rapordan bahsedenlere 2007 yılındaki DHMI ve Şirket tesmsilcileri arasındaki ILS ve Seyrüsefer konuları hakkındaki toplantıyı hatırlatmak gerekiyor sanırım. Zira, ele cetvel alıp rota çizmekle olmuyor bu işler.Bu işin çözümü FUA(Flexible Use of Airspace) ortamını sağlayacak ve CDR uygulamalarını yönetecek , içinde askeri-sivil uyumu sağlanacak hava trafik merkezi yönetimdir.Bu sağlanmadan gerisi sadece rüyadır.Konuyu askeri notamlarla özdeşleştirmek yanlıştır.
  • Evet, güzel ! Uçaklar direk uçsun, yakıt sarfiyatı azalsın. Kulağa hoş geliyor. Suçlu: Asker. Peki, 1 yıl oldu, THY Amman uçakları hala Mısır üzerinden Sina Yarımadasını dolaşarak gidiyorlar, dönüyorlar. Yaklaşık 800 - 1000 Km fazladan yol. Diğer tüm havayolları Tel-Aviv üzerinden gidiyor. Kaç Dalaman uçuşuna denk geliyor ? Neden ? İzin alamadık mı İsrail'den transit geçiş için ? Yoksa almadık mı ? İsrail izin vermiyorsa neden El-Al uçakları bizim üzerimizden transit geçiş yapabiliyor hala ? Askerler izin vermiyor da, siviller çok mu becerikli ? Yoksa Amman uçakları yakıt harcamıyor mu ?
  • Ercan İnan kimse seni ikna etmeye çalışmıyor zaten. Kulaktan dolma bilgilerle, yani bilgi sahibi olmadan, ilgi sahibi olmuşsun yine. Türkiye de tek akıllı sensin, diğer insanlar "sallama çay". Bu yazdığın konu zamanında çalışıldı, senin gibi sadece yakıt tasarrufuna odaklananlar, yani tünel görüşleri ile çevreyi göremeyenler, bu teklifte ısrarcı da oldular. Ancak, NOTAM'lar ve Istanbul'un yoğun trafiğinin getirdiği kısıtlamalar buna imkan tanımadı. Sadece şunu söyleyeyim, Marmara denizi üzerinde 10 NM yarıçapında (20NM çapında) bir bölge o geçişi tıkıyor. Bu SBH ve IST'ın paternlerini de zorluyor. Bırak herkes kendi işini yapsın, gazeteci gazeteciliğini, havacı havacılığını.
  • Bence boyle bir rotada yasak saha uygulamasi yok, turkiyede sadece cok limitli yerlerde unlimited irtifa yasak sahalari bulunur, avcilar ustu neden yasaktir veya cekmece nukleer reaktoru ustu neden yasak halen anlamam,rafineri ustlerinde petrol buhari icin yasak saha vardir ama yazarin rotasinda biga vor dan gayet guzel bir donusle prosedure uygun olarak alcalma paternine girilmis.bu rotada yasak bolge yok
  • ERCAN İNANA Uçuş modunda apple ios tabanlı cihazlar da wireless gps ve konum servisleri yazılım tarafından kapatılır çünkü bu sistemler kimi zaman çift yönlü çalışır hem aktif hem pasif olarak dolayısıyla apple mühendisleri uçağın ils, radar vb iletişim sistemleri yada seyrüsefer sistemleri ile bir karışıklık olmasın diye bunu yapıyorlar, kardeşim sen önce uçuş güvenliğini hiçe sayarak konum ve gps sistemini açmışsın telefonun yada ipadinin başka türlü haritada yerini yada koordinatını göstermez önce sahip olduğun cihazın özelliklerini öğren sonra uçakların rotalarına kafanı yor bence insanlarada örnek ol şimdi herkes açsın uçakta konum servisini gps haritasını yorum yapsın şurdan gidelim daha iyi şöyle tasarruf olur diye dünyanın heryerinde bu tip notamlar var, 11 eylülü unutmayalım.Koray KIRKAN
  • SAYIN İNAN BEY ; YILLARDIR ,BU SİTENİN TÜM YAZARLARINI VE YÖNETİCİLERİNİ YAKİNEN BİLDİĞİM HALDE,GEREK BAZI KİŞİSEL NEDENLER VE GEREKSE DE SİTEDE YER ALAN ANLAMSIZ,TARAFLI YORUMLAR NEDENİYLE HERHANGİ BİR YORUMDA BULUNMAK İSTEMEDİM . ANCAK,DEĞERLENDİRDİĞİNİZ KONUYA SESSİZ KALMAK MÜMKÜN DEĞİL.BELİRTMİŞ OLDUĞUNUZ UYGULAMALAR,TÜRK SİVİL HAVACILIĞI 'NIN SADECE EKONOMİ (YAKIT TASARRUFU ) VE ZAMAN KAYBI SORUNU DEĞİLDİR . HV.YOLU ŞTİ' LERİ İÇİN EN ÖNEMLİ HARCAMA KALEMLERİNDEN BİRİNİN YAKIT GİDERİ OLDUĞU TARTIŞILAMAZ. UÇUŞ SÜRELERİNİN ARTIŞI İLE DOĞAN;TARİFEDE ETKİNLİĞİN SAĞLANAMAMASI / PROGRAM AKSAKLIKLARI,DOLAYISI İLE YOLCU KONFORUNUN OLUMSUZ ETKİLENMESİ, UÇAKLARIN ZORUNLU PERİYODİK BAKIMLARININ SIKLAŞMASI,ZAMAN AŞIMINA TABİ PARÇA DEĞİŞİMİ ARTIŞI VS. PEK ÇOK GİDERİN MİNİMUMA GETİRİLEBİLEBİLMESİ AMACIYLA ALINABİLECEK TEDBİRLER ELBETTE VAR .

Geçen hafta içinde, GYODER’in düzenlediği Gelişen Kentler Zirvesi için İzmir’e gitmiştim. Dönüş yolunda gözüm uçağın harita bilgilerini aktaran ekranına takıldı. Adnan Menderes Havalimanı’ndan kalkıp İstanbul’a doğru düz bir hatta uçarken Balıkesir’e yaklaştığımızda bir anda sola döndük. Telefonum uçuş modundaydı, ekranın fotoğrafını da çektim.

Bir süre sanki Edine’ye gidecekmişiz gibi uçtuktan sonra Kapıdağ yarımadasının batısında Marmara Denizi’ne ulaştığımız anda önce Tekirdağ sonra İstanbul rotasına döndük.

Bu tuhaf rota değişikliklerinin neden kaynaklandığına yaklaşık 2 yıl kadar önce de değinmiştim.

Askeri hava üslerinin bulunduğu yerler ve üslerin etki alanı ne yazık ki sivil uçuşlara kapalı.

Bu yüzden tüm sivil uçaklar bu bölgelerin etrafından dolanmak zorunda kalıyor.

Anlaşılan o ki aradan geçen 2 yıllık sürede bu anlamsız yasağın kalkması için hiçbir gayret gösterilmemiş.

İsraf samimiyeti

Başbakan Erdoğan geçen hafta içinde TMO’nun ekmek israfını önleme ile ilgili bir organizasyonuna katılmıştı.

Ekmek israfı yüzünden yılda 1.5 milyar liranın çöpe gittiğini belirterek “Zenginleştikçe israfı artan bir yaşam tarzı bizim yaşam tarzımız olamaz. Biz tasarruf ettikçe zenginleşen, zenginleştikçe tasarrufu artan bir ülke, böyle bir millet olmak zorundayız” demişti.

Bunlar kimsenin itirazının olamayacağı söylemler.

Ancak bir de bu söylemler havada kalmasa.

Gerçekten bir kalem oynatması ile hallolabilecek gereksiz israflardan kaçınma konusunda laftan ziyade samimiyet görebilsek.

Ekmekten 1.5 milyar TL’lik kaybımız olup olmadığını, bunun hesabının nasıl yapıldığını bilmiyorum.

Zarar 800 milyon $

Uçuş yasağı olan bölgeler yüzünden 2 yıl önce 600 milyon dolar olarak hesaplanan zararın bugün artan uçak ve uçuş sayısını da dikkate alarak rahatlıkla 800 milyon doları yani yaklaşık 1.5 milyar TL’yi bulduğunu söyleyebiliyorum.

Askeri NOTAM’ların olduğu bölgeler sivil uçuşlara kapalı.

Bu engel sadece İzmir-İstanbul arasında da değil üstelik. Bu engel İstanbul’dan Dalaman’a giderken de, Van’a, Adana’ya uçarken de karşımıza çıkıyor.

İstanbul’dan Dalaman’a uçuşun 18 dakika, Bodrum’a olan uçuşun 14 dakika daha kısa sürmesi mümkün aslında.

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD), “Türk hava sahasının etkin kullanılması, hava koridorlarının yeniden düzenlenerek verimliliğin artırılması” başlığı ile konuyu irdelemiş ve Ulaştırma Bakanlığı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ilgisine sunmuştu.

Raporun ait olduğu tozlu raflara kalktığı, aradan geçen 2 yıllık sürede hiçbir çözüm üretilememesinden belli.

Aslında üretilecek bir çözüm de yok.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı ile konuşulacak, rica edilecek bu anlamsız yasak kaldırılacak. Tüm rotalar yeniden belirlenecek ve uçaklar daha kısa sürelerde kalkıp inecek.

Bu kadar basit.

Hiç bir askeri yetkili bu yasağın neden kaynaklandığına dair geçerli bir sebep ortaya koyup beni ikna edemez.

Ekmekteki israfı öyle bir anda önlemek sıfırlamak imkansız ancak engelli hava sahaları yüzünden havayolu şirketlerinin neden olduğu zararı bir geceden ertesi güne sıfırlamak mümkün.

Uçaklar gereksiz yol tepiyor, dövizle aldığımız Türkiye’ye ithal edilen yakıtı sarfediyor.

Çok ciddi maliyet.

Havada daha fazla kalan uçağın bakım maliyeti artıyor.

Çok ciddi maliyet.

Bir de ticari maliyet var. Uçak seferini daha çabuk yapıp gelse, bir diğer uçuşa daha çabuk hazırlanıp havalanacak. TÖSHİD 2 yıl önceki raporunda havada askeri uçuş yasağı olan bölgeler yüzünden kaybedilen zamanı 18 bin saatten fazla hesaplamıştı. Bir uçağın bir saatlik geliri 6 bin 500-7 bin dolar seviyesinde. Varın, bir uçuştan diğerine geçişteki gecikme maliyetini siz hesaplayın.

Daha önce bazı görüşmeler yapılmış 28 bin feet yani 8 bin 600 metrenin üzerinde gerçekleşen uçuşlarda yasak sahaların trafiğe açılabileceği kararı çıkmıştı.

Bu karar bile uygulanmadı.

Madem israf edecek kadar zengin değiliz ve tasarruf ettikçe zenginleşeceğiz...

Şu anlamsız yasağı kaldırmayı bir kere daha düşünsek ya...

DALAMAN'A 18 DAKİKA ERKEN GİTMEK MÜMKÜN!

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

Anlama Fakiri ~ 11 yıl önce
Hakikaten ya. Adam anlama ozurlu sazanlar atlamasin diye altini cizerek, " Telefonum ucus modunda onumdeki harita ekraninin fotografini cektim" diyor,cok bilmisin biri cikip bildigi konuda teknoloji dersi verip yazari asagiliyor. Eh be kardesim, teknolojiye bu kadar kafa patlatacagina azicikta anlama kabiliyetini gelistirsen de kendini bu duruma dusurmesen ne olur..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Phorever ~ 11 yıl önce
Binersin F-4'E, yaparsın +2,4 Mach (3.000 Km./h), gidersin 10-15 dakikada, ama nerede o şans sende? :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sanki ~ 11 yıl önce
Bu gün dikkatimi çekti tüm NOTAM lı sahalarda sanki NOTAM ın hakkının verildiğini ispat edercesine hummalı bir aktivite mevcuttu. Askerlerin klasiği ne zaman bu konular gündeme gelse ya misli ile mukabele, ya da angajman kuralları uygulayan Askeri trafikler karşınıza çıkmakta. Elbette bizim Hava Kuvvetimiz ama bizim, yani milletinin emrinde olmalı. Bu milletin her türlü çıkarını gözetmek de sorumluluklarından biri. Senede 2 hafta ve o da yapılıp yapılmayacağı garanti olmayan bir manş atışı için 365 gün NOTAM uygulamak nasıl açıklanır bilinmez. Öte yandan bazı ATC lerin talimat almış gibi tüm short cut talebini geri çevirmesi de nasıl izah edilir bilinmez. Bu ATC lerde askerlerin arkasına sığınmakta. Olan Türk Sivil Havacılığına ve bir dürlü düşürülemeyen maliyet ve bilet fiyatlarına, dolayısı ile vatandaşlara olmakta.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FL120 ~ 11 yıl önce
Konu vurun abalıya olarak algılanmasın ancak, durum sadece Balıkesir ve Bandırma üsleri ile sınırlı değil. Mürted' in 120 uçuş seviyesi yani 12000 feet standart Altimetrre değeri ile konulmuş NOTAMı hakkında askerlerin verdiği savunma ilginç.. O bölgede de değil 120 seviye, 130, 140 ve hatta 150 seviyeyi bile alamıyorsunuz. Zira askerler 120 ı NOTAM layıp diğerlerini de rezerve etmiş. Gerekçe olarak süpersonik jetle tırmanan pilotun level off yapana kadar 130, 140 ı geçebildiği bu nedenle o bölgeden geçen ticari uçakları ya güneye açtırdıktıkları ya da geç alçalma verdirilmekte. Bir diğeri Merzifon. Hafta sonu ve uçuş planlarında hiç uçuş yapılmadığı günlerde bile Merzifondan kestirme yollar alamazsınız. Hadi batıdakilerin scramble ı var Merzifondakilerin eğitim dışında neyi var ve neden yapıcı yaklaşılmaz anlaşılır gibi değil. Ercan bey hesaplamada hata yapmış. Buna tüm ülkedekileri dahil etse bu rakkamın sadece en az uçan şirketin 1 yıllık ekstra yakıt maliyeti olduğu görülür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FL999 ~ 11 yıl önce
O üsler sayesinde özgürce uçulduğu unutulmamalı. O seviyeler Ankara ile koordineli olarak rezerv edilmiştir. Akıncı Üssünün tırmanma ve alçalma paternlerinde de, ESB, ETİ ve Güvercinlikten kaynaklanan kısıtlamalar vardır. "KOORDİNE EDİLMİŞTİR". Gerçekler rumuzu ile yazan arkadaşımız (22:52:34) konuya açıklık getirmiştir. Lütfen o yorumu bir okuyunuz.
Gerçekler ~ 11 yıl önce
Bu konu çözümsüz bir konu değildir sadece çözümsüzlüğe mahkum edilmiştir.2 yıl öncesindeki TÖSHİD rapordan bahsedenlere 2007 yılındaki DHMI ve Şirket tesmsilcileri arasındaki ILS ve Seyrüsefer konuları hakkındaki toplantıyı hatırlatmak gerekiyor sanırım. Zira, ele cetvel alıp rota çizmekle olmuyor bu işler.Bu işin çözümü FUA(Flexible Use of Airspace) ortamını sağlayacak ve CDR uygulamalarını yönetecek , içinde askeri-sivil uyumu sağlanacak hava trafik merkezi yönetimdir.Bu sağlanmadan gerisi sadece rüyadır.Konuyu askeri notamlarla özdeşleştirmek yanlıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu ~ 11 yıl önce
Evet, güzel ! Uçaklar direk uçsun, yakıt sarfiyatı azalsın. Kulağa hoş geliyor. Suçlu: Asker. Peki, 1 yıl oldu, THY Amman uçakları hala Mısır üzerinden Sina Yarımadasını dolaşarak gidiyorlar, dönüyorlar. Yaklaşık 800 - 1000 Km fazladan yol. Diğer tüm havayolları Tel-Aviv üzerinden gidiyor. Kaç Dalaman uçuşuna denk geliyor ? Neden ? İzin alamadık mı İsrail'den transit geçiş için ? Yoksa almadık mı ? İsrail izin vermiyorsa neden El-Al uçakları bizim üzerimizden transit geçiş yapabiliyor hala ? Askerler izin vermiyor da, siviller çok mu becerikli ? Yoksa Amman uçakları yakıt harcamıyor mu ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
akil ~ 11 yıl önce
Biraz akil be kardesim. Ornek verdigin yer, ucaklarimiz dolandiriliyor dedigin yer Turkiye degil. Oraya biz mi duzenleyecegiz. Adam isterse toptan kapatir. Hic akil yok mu sende? Kiyasladigin seye bak. Ben otoban kapali Istanbul'a giremiyorum diyorum sen diyorsun eee Almanya'da vize istiyor alisacaksin.
Akıl ~ 11 yıl önce
Sanırım sizde pek yok 01:15:19 yorumcusu, siz daha çok yolcunun yazdıklarını nereniz ile anladınız bilmiyorum ama birdaha okuyun lütfen, bahsettiği şeyler çok çok ciddi,sizin yorumunuz ise aynen okunduğu gibi olayın esasından uzak
Temcit pilavı ~ 11 yıl önce
Ercan İnan kimse seni ikna etmeye çalışmıyor zaten. Kulaktan dolma bilgilerle, yani bilgi sahibi olmadan, ilgi sahibi olmuşsun yine. Türkiye de tek akıllı sensin, diğer insanlar "sallama çay". Bu yazdığın konu zamanında çalışıldı, senin gibi sadece yakıt tasarrufuna odaklananlar, yani tünel görüşleri ile çevreyi göremeyenler, bu teklifte ısrarcı da oldular. Ancak, NOTAM'lar ve Istanbul'un yoğun trafiğinin getirdiği kısıtlamalar buna imkan tanımadı. Sadece şunu söyleyeyim, Marmara denizi üzerinde 10 NM yarıçapında (20NM çapında) bir bölge o geçişi tıkıyor. Bu SBH ve IST'ın paternlerini de zorluyor. Bırak herkes kendi işini yapsın, gazeteci gazeteciliğini, havacı havacılığını.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yok boyle bisey ~ 11 yıl önce
Bence boyle bir rotada yasak saha uygulamasi yok, turkiyede sadece cok limitli yerlerde unlimited irtifa yasak sahalari bulunur, avcilar ustu neden yasaktir veya cekmece nukleer reaktoru ustu neden yasak halen anlamam,rafineri ustlerinde petrol buhari icin yasak saha vardir ama yazarin rotasinda biga vor dan gayet guzel bir donusle prosedure uygun olarak alcalma paternine girilmis.bu rotada yasak bolge yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknoloji fakiri ~ 11 yıl önce
ERCAN İNANA Uçuş modunda apple ios tabanlı cihazlar da wireless gps ve konum servisleri yazılım tarafından kapatılır çünkü bu sistemler kimi zaman çift yönlü çalışır hem aktif hem pasif olarak dolayısıyla apple mühendisleri uçağın ils, radar vb iletişim sistemleri yada seyrüsefer sistemleri ile bir karışıklık olmasın diye bunu yapıyorlar, kardeşim sen önce uçuş güvenliğini hiçe sayarak konum ve gps sistemini açmışsın telefonun yada ipadinin başka türlü haritada yerini yada koordinatını göstermez önce sahip olduğun cihazın özelliklerini öğren sonra uçakların rotalarına kafanı yor bence insanlarada örnek ol şimdi herkes açsın uçakta konum servisini gps haritasını yorum yapsın şurdan gidelim daha iyi şöyle tasarruf olur diye dünyanın heryerinde bu tip notamlar var, 11 eylülü unutmayalım.Koray KIRKAN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
okuyup anlamak ~ 11 yıl önce
Bir ton karman çorman şey yazmışsınız da yazdığınız yazıda savundunuz fikir adamın yazısını hiç okumadığınızı gösteriyor. Yazarın konum ve gps sistemini açtığını "fal açarak" söylüyorsunuz sanırım. Zira adam yazısında demiş ki; "Dönüş yolunda gözüm uçağın harita bilgilerini aktaran ekranına takıldı. Adnan Menderes Havalimanı’ndan kalkıp İstanbul’a doğru düz bir hatta uçarken Balıkesir’e yaklaştığımızda bir anda sola döndük. Telefonum uçuş modundaydı, ekranın fotoğrafını da çektim." Adam uçuş modunda telefonunun kamerasını kullanarak uçaktaki uçuş bilgi ekranının fotoğrafını çekmiş. Bildiğim kadarı ile iniş ve kalkış dışında telefonlar uçuş modunda kullanılabiliyor? Bizim en büyük hastalığımız bu işte; ne iyi dinliyor ne de okuyoruz.. Saygılarımla..
KPT.T.GÜREL ~ 11 yıl önce
SAYIN İNAN BEY ; YILLARDIR ,BU SİTENİN TÜM YAZARLARINI VE YÖNETİCİLERİNİ YAKİNEN BİLDİĞİM HALDE,GEREK BAZI KİŞİSEL NEDENLER VE GEREKSE DE SİTEDE YER ALAN ANLAMSIZ,TARAFLI YORUMLAR NEDENİYLE HERHANGİ BİR YORUMDA BULUNMAK İSTEMEDİM . ANCAK,DEĞERLENDİRDİĞİNİZ KONUYA SESSİZ KALMAK MÜMKÜN DEĞİL.BELİRTMİŞ OLDUĞUNUZ UYGULAMALAR,TÜRK SİVİL HAVACILIĞI 'NIN SADECE EKONOMİ (YAKIT TASARRUFU ) VE ZAMAN KAYBI SORUNU DEĞİLDİR . HV.YOLU ŞTİ' LERİ İÇİN EN ÖNEMLİ HARCAMA KALEMLERİNDEN BİRİNİN YAKIT GİDERİ OLDUĞU TARTIŞILAMAZ. UÇUŞ SÜRELERİNİN ARTIŞI İLE DOĞAN;TARİFEDE ETKİNLİĞİN SAĞLANAMAMASI / PROGRAM AKSAKLIKLARI,DOLAYISI İLE YOLCU KONFORUNUN OLUMSUZ ETKİLENMESİ, UÇAKLARIN ZORUNLU PERİYODİK BAKIMLARININ SIKLAŞMASI,ZAMAN AŞIMINA TABİ PARÇA DEĞİŞİMİ ARTIŞI VS. PEK ÇOK GİDERİN MİNİMUMA GETİRİLEBİLEBİLMESİ AMACIYLA ALINABİLECEK TEDBİRLER ELBETTE VAR .

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000