14 Ocak 2012, Cumartesi 08:47:04

ALINMA SEBEBİ İNDİRİM YAPILMASI

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısından F-35 projesinde sipariş kararı alınmasının perde arkasından 'indirim' çıktı.
  • Sen bunun gibi uçakları almazsan, alan ülkeler senin alacağın boeingi de vurur, kuracağın şirketleri de yerle bir eder. Her şeye yerine göre ihtiyaç var. Tabiki kaynak kodları olmadan almak saçmalık. Onun yerine rus uçakları veya eurofighter alırsın. Adamlar kodlarını vereceklerini söylüyor. Yıllarca F-16 ların elektronik savaş yeteneği olmadan uçtular. MEA
  • 123 milyon dolar mı? ben de bu ülke neden adam olmuyor diyorum. sıfır bir boeing 737-900 uçağı 90 milyon dolar. .yani bu savaş uçağından bir tane almak yerine bir 737-900 alıp kalan parayla şirket bile kurabilirsiniz.100 tane alacakmışız.peh peh peh..
Zaman'a bilgi veren Savunma bürokratları, "Daha önce bir uçak yaklaşık 160 milyon dolar değerindeydi. Şu anda verdiğimiz siparişlerde her bir uçak için 123 milyon dolar ödeyeceğiz." dedi.

100 uçak almayı planlayan Türkiye'nin daha önce toplamda 16 milyar dolar ödeyeceği öngörülürken son yapılan indirimle bu rakamın 13 milyar dolara kadar düştüğü kaydediliyor. ABD'den talep edilen uçuş kodları konusunda ise hâlâ bir gelişme yok.

Uçağın ana üreticisi olan ABD'nin bir milyon satır koddan oluşan bu yazılımı Türkiye'ye vermeyeceği dile getiriliyor.

Geçtiğimiz hafta toplanan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da katıldığı SSİK ilk 2 F-35A savaş uçağının siparişi için görüş birliğine varılmıştı. Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, diğer siparişlerin daha sonra yapılacak SSİK toplantılarında karara bağlanacağı belirtilmişti. Yaklaşık 100 uçak almayı planlayan Ankara, uçuş kodlarına sahip olmadığı takdirde uçaklara gerçek anlamda hâkim olunamayacağına dikkat çekerek, siparişleri daha önce ertelemişti. Jetlerin dışarıdan yönlendirilebileceği, elektronik harp karşısında savunmasız kalabileceği ve yazılıma müdahalede bulunulamayacağı hususları bu kararın alınmasında etkili olmuştu. Fakat son görüşmelerde ABD'den uçuş kodlarının alınması yönünde herhangi bir ilerleme sağlanamadı.

Kodlarla ilgili gelişmenin diğer siparişlerin akıbeti konusunda da etkili olacağı belirtiliyor. Öte yandan uçağın yaklaşık 160 milyon doları bulan fiyatı da proje ortağı üreticilerin tepkisini çekmiş, İtalya ve İngiltere gibi ülkeler sipariş sayılarını azaltmıştı. ABD Hükümet Hesap Verilebilirlik Ofisi ise daha önce hazırladığı bir raporda F-35 projesindeki eksikliklere dikkat çekmiş ve uçakta bazı teknik sorunlar olduğunu vurgulamıştı. Fakat son görüşmelerin ardından fiyat konusunda önemli bir iyileşme sağlandı.

Türkiye ilk alacağı F-35'ler için 123 milyon dolar ödeyecek.
ALINMA SEBEBİ İNDİRİM YAPILMASI

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Sen bunun gibi uçakları almazsan, alan ülkeler senin alacağın boeingi de vurur, kuracağın şirketleri de yerle bir eder. Her şeye yerine göre ihtiyaç var. Tabiki kaynak kodları olmadan almak saçmalık. Onun yerine rus uçakları veya eurofighter alırsın. Adamlar kodlarını vereceklerini söylüyor. Yıllarca F-16 ların elektronik savaş yeteneği olmadan uçtular. MEA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
123 milyon dolar mı? ben de bu ülke neden adam olmuyor diyorum. sıfır bir boeing 737-900 uçağı 90 milyon dolar. .yani bu savaş uçağından bir tane almak yerine bir 737-900 alıp kalan parayla şirket bile kurabilirsiniz.100 tane alacakmışız.peh peh peh..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000