04 Eylül 2012, Salı 09:30:22

ALÇAK UÇUŞ SORUŞTURMASI

Ankara Cumhuriyet Savcılığı'ndan 8 yıl sonra sürpriz bir soruşturma..
  • yaa şu düştüğünüz hale bakmadan hala yorum yazıyorsun..allahtan line a yabancı pilotlar geldide vatandaşın canı güvencede...size kalsalar daha çookk amsterdamlar olur...sen astronotluğa devam et...
  • Havacilikta, pilotlar ikiye ayrilir: kaza yapmis olanlar, kaza yapacak olanlar. Bunun ne asker sivil kavgasi olur, ne yasli genc, nede tecrübeli tecrübesizi. Kücük kaza yada büyük kaza, her pilot bunu ucus kariyerinde bir kez dahi olsa yasayacaktir. Burdaki olayda, vatanini korumakla görevli olan bir insanin (konu insan hayati olunca bunun meslegi, rütbesi, yasi vs. olmaz) bu kazadan belasiz kurtulmus. Allah hem onu, hemde civardaki insanlari korumus. Gelecekte ucacak pilotlar icin belkide yeni bir tecrübe konusu olmus. Tüm bunlara sevinip Allaha sükretmek yerine, sizler gelmis neyin kavgasini yapiyorsunuz? Utanma duygunuz yoksa susmayi ögrenmeyi deneyin. Hic degilse ucus tecrübesi olan insanlar karsisinda ilerki hayatinizda komik duruma düsmezsiniz.
  • sivil kaynakliyim ,savas ucagi hic kullanmadim,cougunlukla otopilotla uctum,emercensilerde geriliyorum ama yabanci dilim cok iyidir.atpl sinavlarinda sorulari harala gurele ezberlemedim muhendislik birikimim oldugu icin anlayarak yaptim.simulator egtimlerinde askeri kokenlilerden (hepsi icin solemiyorum) cok kisinin arkasani topladim.Fo lugum zamaninda cok askeri kokenli kaptanin kotu havalarda inmek istemedigi yerlere indim.Ama en onemlisi allaha sukur,hicbir caminin alemine carpmadim.sivil kokenliler arsinda ise yaramaz adam yok mu cok var.peki ben ne diyorum ;birakalim su isleride isimize bakalim.
  • TÜRKİYEDE ARTIK ESKİSİ GİBİ YAŞLILARLA BİRLİKTE YAŞANILAN ATAERKİL AİLELER YOK. YAŞLILAR EVLATLARDAN TORUNLARDAN UZAK ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR. ÇOĞUNLUKLA DA KİMSESİZ , BAKIMSIZ BİR HALDE SON GÜNLERİNİ GEÇİRİYORLAR. ÜLKEMİZDE YETERİNDEN FAZLA CAMİ VAR. HELE SON ON YILDA CAMİLER ÇIĞ GİBİ ÇOĞALDI. GİDİN BAKIN BAKALIM BU CAMİLERDE İMAM KADROSU DOLU MU , MÜEZZİN KADROSU DOLU MU. HİÇ SANMIYORUM. YA İMAM YOKTUR YA DA MÜEZZİN. HELE HELE CEMAAT DESEN HİÇ YOK. CAMİLER SADECE BAYRAM NAMAZLARINDA DOLAR , BİR DE CUMA NAMAZLARINDA. YANİ HAFTADA BİR, İKİ REKAT NAMAZ KILMAK İÇİN BU KADAR CAMİ BOŞU BOŞUNA İNŞAA EDİLİYOR. HALBUKİ CAMİLERE HARCANAN O PARALAR YAŞLI BAKIMEVLERİNE YA DA ÖĞRENCİ YURTLARINA HARCANSA İNANIYORUM Kİ DAHA FAZLA SEVABA GİRİLİR. YANİ HER CAMİNİN OLDUĞU GİBİ , MİNARESİNE ÇARPILAN O CAMİ DE GEREKSİZDİR.
  • Gerçekten komiksiniz. Bu olayda kasıt arayan herkes komik ve sağduyusuzdur. Bunun kasıt olduğunu düşünenlerin uçağın yolcu koltuğundan başka bir yere oturmuş olması da imkansızdır. Eli lövyeye değmiş hiç kimse böyle saçma bir şey söyleyemez. Bunu düşünenlere arabasıyla 150 km süratle giderken karşıdan gelen TIR'ın tamponuna aynasıyla vurmayı denemeyi hayal etmesini tavsiye ediyorum. Bu arada yolda iki eksende hareket ederken, havda üç eksende hareket eder uçak. Arkadaşlar ne olur komiklik yapmayın. Bu olay tamamen bir kazadır. Diğer soruları ise bilenler biliyor. Çok merak eden kol liderine sorsun. O koldan o sorumlu ne de olsa.
  • Hayirdir ne zamandir asker kokenli pilotlar nasa da egitim aliyor? Biz siviller cok iyi biliyoruz sizin gibi manuel cileri merak etme 200 feet ten alcak cekilmiyo line da
  • Ne maksatla olursa olsun bir ibadethanenin üzerinden alçak irtifayla ve yüksek süratle geçmek saygısızlıktır, orada ibadet edenleri aşağılamak hor görmektir. O plotlar ve filo komutanın en azından bu fiilinden dolayı cezalandırılması gerekirdi
  • 8 yıl sonra bir soruşturma da sana açılırsa şaşırma !!!
  • aynı ucusu en az 10 defa uctum ...hata yapılabılır....önemli olan DERS CIKARMAK yazmışsın ama demek ki O DERSİ BİR TÜRLÜ ÇIKARAMAMIŞSIN...
  • 400 knot ile 50 metrede uçun bir uçağın istemli olarak caminin minaresine kuyruğuyla dokunduğunu idda eden "akıllıya" kargalar münasip bir yeriyle güler. neymiş, gözdağı verecekmiş. allah akıl fikir versin.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 27 Ekim 2004'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara Keçiören Subayevleri Mahallesi'ndeki evinin yanındaki caminin minaresine teğet geçen F-4 savaş uçağıyla ilgili Genelkurmay 'dan bilgi istedi.

Vatan gazetesinden Murat Çelik'in haberine göre, askeri soruşturmanın sonunda kayıtlara 'istem dışı bir temas, yani bir kaza' olarak geçen olay, kısa süre önce adli soruşturma konusu oldu.

Askeri jetin teması sonucu, minarenin alemi (minarenin tepesindeki metal ay - yıldız) kırılmış ve parçaları caminin avlusuna düşmüş ve olay o günlerde çokça tartışılmıştı.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI DA TEYİT ETTİ
Savcılığın yeni bir soruşturma başlattığı haberini, Genelkurmay Başkanlığı da teyit etti. Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığı, Genelkurmay Adli Müşavirliği ile görüştükten sonra haberi doğruladı.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan verilen bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Savcılığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan, 27 Ekim 2004 tarihinde yaşanan, 'bir F-4 savaş uçağının Ankara'daki Aksa Camii'nin minaresine temas etmesi' olayı ile ilgili tüm bilgi ve belgeleri istedi.

Savcılığın bu talebi üzerine, Hava Kuvvetleri'nin arşivinde yer alan olayla ilgili yazılı ve görsel evrakın tümü, Genelkurmay Adli Müşavirliği tarafından ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na iletildi.

O GÜN NE OLMUŞTU?
Başlatılan yeni soruşturma ile tekrar gündeme gelecek olan 'minareye temas' olayının detaylarına gelince...

27 Ekim 2004 Çarşamba günü, Ankara'da iki gün sonraki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinin provaları yapılıyordu.

Her yıl olduğu gibi, Eskişehir'den havalanan Birinci Ana Jet Üssü'ne bağlı F-4 savaş uçakları, bayram kutlamalarında yapacakları tören geçişinin prova uçuşlarını gerçekleştiriyordu.

FAZLA ALÇALDI
Törenin yapılacağı Atatürk Kültür Merkezi'ne (eski hipodrom) yaklaşma sırasında, kolda uçan Fantomlardan (F-4) biri, dönüş sırasında fazla alçalmış ve Ankara Subayevleri'ndeki Aksa Camii'nin minaresine temas etmişti. En arkadaki üçlü kolun, sol içte uçan 2 numarası, dönüş sırasında minarenin uç kısmındaki aleme dokunmuştu.

Alem, yani minarenin ucundaki metal ay yıldız, uçağın kanadının altında yer alan (uzun menzilli uçuşlarda doldurulan) boş yakıt tankının kuyruk kısmını yırtmış ve (F-4'ün o kısmından kopan birkaç parça ile birlikte) avluya düşmüştü.

ERDOĞAN DÜŞEN PARÇALARI ALDI
27 Ekim 2004 Çarşamba günü, Ankara'da Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı vardı. Olay anında, Başbakan Erdoğan da Subayevleri'ndeki evinde, bu toplantı öncesi son hazırlıklarını yapıyordu. Erdoğan evinden çıktı ve aldığı haber üzerine, geçerken evinin yakınındaki Aksa Camii'ne uğradı. Başbakan, caminin imamı ve cemaatten hem yaşanan olaya ilişkin bilgi hem de avluya düşen parçaları aldı.

O günlerde konuşulanlara göre, Tayyip Erdoğan hemen, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İbrahim Fırtına 'yı arayıp konuyla ilgili bilgi istemiş, Fırtına'dan gelen "Bizim kaza kırım raporlarımızda böyle bir olay yer almıyor" yanıtı üzerine de yanındaki alem ve uçak parçalarını MGK toplantısında masaya, Fırtına'nın önüne koymuştu.

Ardından da, Hava Kuvvetleri'nden, "Tören provalarında, pasaj geçişi sırasında istem dışı temas gerçekleşti" açıklaması yapılmıştı.

ÜS KOMUTANI KİMDİ?
Bu olayın yaşandığı kol uçuşunun lideri, yani dönemin Eskişehir Birinci Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kürşat Atılgan'dı.

O günlerde askeri kulislerde, Tuğgeneral Atılgan'ın, minareye temas eden uçağı kullanan üsteğmenine sahip çıktığı, yapılan iç soruşturmada da, tamamen 'şanssız bir kazadan ibaret olan bu olaya başka herhangi bir anlam yüklenmemesi gerektiği' görüşüne yer verildiği konuşulmuştu.

Kürşat Atılgan, 2006 yılında emekli oldu (ki bazıları, emekliliğine bu olayın sebep olduğunu iddia eder) ve ardından siyasete atıldı. 2007 genel seçimlerinde MHP'den Adana Milletvekili seçilen Atılgan, TBMM 23. Dönem parlamenterleri arasında yer aldı.

TÖREN UÇUŞLARININ TEKNİK DETAYLARI
Söz konusu olan, havacılıkta 'turna nizamı' (trail nizam) adı verilen kol uçuşu. Bu tür uçuşlarda, lider komutasında 'üçerli dört grup' uçak seyrediyor. Üçerli grupların arası yaklaşık bin 500 feet, yani 450 metre civarında.

Dört grup halinde uçan toplam 12 jet, tören geçişini; uçuş öncesi belirlenen ve çizilen patern üzerinde, yine uçuştan önce kararlaştırılan tören geçiş süratine uygun şekilde gerçekleştiriyor.

Tören geçişleri, yaklaşık 300 knot yani saatte yaklaşık 550 kilometre hızla yapılıyor. Uçaklar, tören geçişlerinde yine yaklaşık olarak 500 - 250 feet aralığına kadar, yani yaklaşık 150 - 75 metre seviyesine kadar alçaktan uçuyorlar.

ALÇAK UÇUŞ SORUŞTURMASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

pilot hud hud yazana ~ 12 yıl önce
yaa şu düştüğünüz hale bakmadan hala yorum yazıyorsun..allahtan line a yabancı pilotlar geldide vatandaşın canı güvencede...size kalsalar daha çookk amsterdamlar olur...sen astronotluğa devam et...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Agzi olan konusmus gene ~ 12 yıl önce
Havacilikta, pilotlar ikiye ayrilir: kaza yapmis olanlar, kaza yapacak olanlar. Bunun ne asker sivil kavgasi olur, ne yasli genc, nede tecrübeli tecrübesizi. Kücük kaza yada büyük kaza, her pilot bunu ucus kariyerinde bir kez dahi olsa yasayacaktir. Burdaki olayda, vatanini korumakla görevli olan bir insanin (konu insan hayati olunca bunun meslegi, rütbesi, yasi vs. olmaz) bu kazadan belasiz kurtulmus. Allah hem onu, hemde civardaki insanlari korumus. Gelecekte ucacak pilotlar icin belkide yeni bir tecrübe konusu olmus. Tüm bunlara sevinip Allaha sükretmek yerine, sizler gelmis neyin kavgasini yapiyorsunuz? Utanma duygunuz yoksa susmayi ögrenmeyi deneyin. Hic degilse ucus tecrübesi olan insanlar karsisinda ilerki hayatinizda komik duruma düsmezsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hud hud kardesim ~ 12 yıl önce
sivil kaynakliyim ,savas ucagi hic kullanmadim,cougunlukla otopilotla uctum,emercensilerde geriliyorum ama yabanci dilim cok iyidir.atpl sinavlarinda sorulari harala gurele ezberlemedim muhendislik birikimim oldugu icin anlayarak yaptim.simulator egtimlerinde askeri kokenlilerden (hepsi icin solemiyorum) cok kisinin arkasani topladim.Fo lugum zamaninda cok askeri kokenli kaptanin kotu havalarda inmek istemedigi yerlere indim.Ama en onemlisi allaha sukur,hicbir caminin alemine carpmadim.sivil kokenliler arsinda ise yaramaz adam yok mu cok var.peki ben ne diyorum ;birakalim su isleride isimize bakalim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YALAZA ~ 12 yıl önce
TÜRKİYEDE ARTIK ESKİSİ GİBİ YAŞLILARLA BİRLİKTE YAŞANILAN ATAERKİL AİLELER YOK. YAŞLILAR EVLATLARDAN TORUNLARDAN UZAK ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR. ÇOĞUNLUKLA DA KİMSESİZ , BAKIMSIZ BİR HALDE SON GÜNLERİNİ GEÇİRİYORLAR. ÜLKEMİZDE YETERİNDEN FAZLA CAMİ VAR. HELE SON ON YILDA CAMİLER ÇIĞ GİBİ ÇOĞALDI. GİDİN BAKIN BAKALIM BU CAMİLERDE İMAM KADROSU DOLU MU , MÜEZZİN KADROSU DOLU MU. HİÇ SANMIYORUM. YA İMAM YOKTUR YA DA MÜEZZİN. HELE HELE CEMAAT DESEN HİÇ YOK. CAMİLER SADECE BAYRAM NAMAZLARINDA DOLAR , BİR DE CUMA NAMAZLARINDA. YANİ HAFTADA BİR, İKİ REKAT NAMAZ KILMAK İÇİN BU KADAR CAMİ BOŞU BOŞUNA İNŞAA EDİLİYOR. HALBUKİ CAMİLERE HARCANAN O PARALAR YAŞLI BAKIMEVLERİNE YA DA ÖĞRENCİ YURTLARINA HARCANSA İNANIYORUM Kİ DAHA FAZLA SEVABA GİRİLİR. YANİ HER CAMİNİN OLDUĞU GİBİ , MİNARESİNE ÇARPILAN O CAMİ DE GEREKSİZDİR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Komiksiniz ~ 12 yıl önce
Gerçekten komiksiniz. Bu olayda kasıt arayan herkes komik ve sağduyusuzdur. Bunun kasıt olduğunu düşünenlerin uçağın yolcu koltuğundan başka bir yere oturmuş olması da imkansızdır. Eli lövyeye değmiş hiç kimse böyle saçma bir şey söyleyemez. Bunu düşünenlere arabasıyla 150 km süratle giderken karşıdan gelen TIR'ın tamponuna aynasıyla vurmayı denemeyi hayal etmesini tavsiye ediyorum. Bu arada yolda iki eksende hareket ederken, havda üç eksende hareket eder uçak. Arkadaşlar ne olur komiklik yapmayın. Bu olay tamamen bir kazadır. Diğer soruları ise bilenler biliyor. Çok merak eden kol liderine sorsun. O koldan o sorumlu ne de olsa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hud a ~ 12 yıl önce
Hayirdir ne zamandir asker kokenli pilotlar nasa da egitim aliyor? Biz siviller cok iyi biliyoruz sizin gibi manuel cileri merak etme 200 feet ten alcak cekilmiyo line da

Yanıtla

Kalan karakter 1000
emin ~ 12 yıl önce
Ne maksatla olursa olsun bir ibadethanenin üzerinden alçak irtifayla ve yüksek süratle geçmek saygısızlıktır, orada ibadet edenleri aşağılamak hor görmektir. O plotlar ve filo komutanın en azından bu fiilinden dolayı cezalandırılması gerekirdi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Disiplinsizlik ~ 12 yıl önce
8 yıl sonra bir soruşturma da sana açılırsa şaşırma !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot HUD HUD'a ~ 12 yıl önce
aynı ucusu en az 10 defa uctum ...hata yapılabılır....önemli olan DERS CIKARMAK yazmışsın ama demek ki O DERSİ BİR TÜRLÜ ÇIKARAMAMIŞSIN...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
temas ~ 12 yıl önce
400 knot ile 50 metrede uçun bir uçağın istemli olarak caminin minaresine kuyruğuyla dokunduğunu idda eden "akıllıya" kargalar münasip bir yeriyle güler. neymiş, gözdağı verecekmiş. allah akıl fikir versin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000