19 Ekim 2010, Salı 11:41:34

60 MİLYONLUK JET HANGARA ZOR SIĞDI

Ciner Holding’in sahibi Turgay Ciner,bir süre önce satın aldığı Gulfstream 550 tipi süper jetine kavuştu. Atatürk Havalimanı’nda özel bir hangara çekilen yaklaşık 60 milyon dolar değerindeki uçakla birlikte Ciner, en pahalı jete binen medya patronu oldu.
  • Türkiye'de Karadenizlilerin ve bilhassa Artvinlilerin ayrıcalığını biliyordumda bu kadar olabileceğini tahmin edememiştim doğrusu. Bundan 15 yıl önce Taksim'in ara sokaklarında kuhi bir kapalı otoparkı işletirken, bugün medya patronu olmuş ve Gulfstream 550 satın almışsın! Dünya devi "Microsoft", iki şirketle biraraya gelerek "time sharing" esasına göre business-jet kullanırken bizim Artvinli büyük iş adamı kendine özel uçak almış ve hemde en pahalısını! Helal olsun sana Artvinli ... Hangi bankayı kafese soktuysan iyi iş becermişsin. Hani ne demiş atalarımız, "ülkede ne kadar i..k varsa o kadar da sinek var". Ne yapacaksın, bu seferde gün senin günün, güle güle kullan uçağını....
  • tabiki kaptanlarımız türk sivil havacılığında kendini ispatlamış arkadaşlar
  • artvinli olmak bir meziyetmi varsa bir farkı üstünlüğü anlatıda bilelim artvinliler
  • Zenginin daha zengin fakirin daha fakir olduğu bir dönemde yasıyoruz bu tür buyuk iş jetlerin türkiyeye gelmesi insaallah BBjete ve daha buyuklerıde gelir. Kazasız belesız ucuslar
  • Sayin yorumcular kimsenin kimseyi elestirmesine gerek yok. Sizlerinde Gucu yetiyorsa siz 1 deyil 2 alin neden kiskaniyorsunuzki. Gereksiz yorumlar. Sayin hemserim tebrik eder basarilar dilerim. ÖZ ve ÖZ----ARTVIN,Li
  • Sayin Turgay Ciner Sizleri Artvin,li Olarak tebrik eder basarilar Dilerim.
  • tc devleti hic arastirmis mi acaba bu zat nasil patron olmus, bu sirketleri nasil kurmus, ne kadar vergi vermis veya kacirmis ,kac ksisiye ne imkanlarla nasil is vermis,kacini kovmus, bu kadar parayi nerden bulmus??? milyar dolarlar oyle calisilarak kazanilacak rakamlar degil..bi adam 60 milyon dolari bi ucaga verebiliyorsa onda ne para vardir kimbilir..parasinda,malinda gozumuz yok ama hangi yollardan,nasil,kimleri ezerek,hakkini yiyerek,calisanina 3 kurus maas vererek,vergi vererek mi o seviyeye geldi ??? onemli olan sey o...
  • Başbakan'la aynı uçağa biniyor!
  • Vah benim ülkeme vah ,insanla araç takası sadece benim ülkemde olur. Bekir Çoşkun'a saygılarımla....
  • hayırlı ugurlu olsun.. kazasız belasız ucuslar dilerim. bence kuyruktaki turk bayragını daha gosterıslı yapmaları cok daha yakısır.. sevgiler..

Türkiye’de Gulfstream tipi özel jetlere olan ilgi son dönemde artış gösterirken, ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kullanımı için satın alınan G550 tipi uçaktan, bir işadamı daha satın aldı.

Medya patronu Turgay Ciner de, G550 kullanıcıları arasındaki yerini aldı. Uzun süredir Türkiye’ye getirilmesi için yasal işlemleri sürdürülen uçak, Türkiye’den gönderilen bir ekip tarafından ABD’deki  Gulfstream Aerospace Corporation şirketinden teslim alındı ve Cuma günü İstanbul’a getirildi.
Uzun menzilli jet sınıfındaki G550 tipi uçağa TC-TTC kuyruk tescili verildi. Uzunluğu nedeniyle Atatürk Havalimanı’ndaki hangarlara sığmayan G550 tipi uçak, Top Servis hangarına çekildi.

Halen Başbakanlık VIP uçak havuzunda bulunan G550 tipi uçaktan, Genelkurmay Başkanlığı için de bir adet satın alınmıştı. Genelkurmay’ın teslim aldığı bir adet G550’nin yanı sıra bir de siparişi bulunuyor.

Turgay Ciner, yeni satın aldığı uçakla en pahalı iş jetine sahip olan medya patronu olma ünvanını da elde etti. Türkiye’deki medya patronlarının sahip oldukları uçaklar  şöyle:



Çok seyahat eden kişiler düşünülerek tasarlanan özel uçak, 12 bin 501 kilometre menzil ve saatte 944 kilometre hıza sahip. New York ile Tokyo arasında her türlü hava koşulunda yakıt ikmali yapmadan uçabiliyor. İhtiyaca göre 14-18 koltuk kapasitesine sahip olan uçak, büyük gövdeli jet sınıfında değerlendiriliyor.

Dünyada birçok devlet ve hükümet erkanının kullandığı G550'de füze koruma sistemi mevcut. İki motorlu uçağın motorlarından birisi arızalansa dahi tek motorla uçuş konforundan hiç ödün vermeden, normal uçuşunu sürdürüyor.

Jetin bir diğer özeliği kısa mesafeli pistlere rahatlıkla inebilmesi. Jetin inişi için 884 metre uzunluğunda bir pist yeterli.

 Mevcut jetlerin havalandırma sisteminin aksine, bu jetin kabinine dışarıdan sürekli taze hava veriliyor. Yine kabin içi basıncı diğer jetlere oranla daha yüksek olduğu için havada rahat bir çalışma ortamı sunuyor ve jet lag'in etkisini en aza indiriyor.

Uçuş tavanı 51 bin feet, yani 15 bin 545 metre. Normal ticari uçaklardan çok daha yüksek uçuş tavanına sahip, normal hava trafiğinin üstünde uçuyor.

Geliştirilmiş Görüş Sistemi (Enhanced Visiual Gudiance-EVS), uçağın kötü hava şartlarında yerden destek görmese bile havalimanlarına rahatlıkla inip kalkabilmesine imkân sağlıyor.

Kıtalararası uzun uçuşlar yapabilen G550, İstanbul'dan Los Angeles'a yakıt almaksızın direkt gidebiliyor.

Fiyatı, kabin içi donanımına göre 55-60 milyon dolar arasında değişiyor.

Gulfstream G550’nin Teknik Özellikleri
Kokpit: 2 pilot
Menzili: 12 bin 501 km.
Yolcu kapasitesi: 14- 19
Kalkış için pist uzunluğu: 1801 m.
İniş için pist uzunluğu: 884 m.
Maksimum uçuş tavanı: 15 bin 545 m.
Maksimum kalkış ağırlığı: 41.277 kg.
Kabin yüksekliği: 1.88 m
Kabin Uzunluğu: 15.3 m
Uzunluk: 29.4 m
Kanat Açıklığı: 28.5 m
Yükseklik: 7.9 m
Boş ağırlık: 21,909 kg
Maksimum hız: 0.885 Mach
Düz uçuş hızı: 904 km/h

©AirportHaber.com ÖZEL

60 MİLYONLUK JET HANGARA ZOR SIĞDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Misafir ~ 14 yıl önce
Türkiye'de Karadenizlilerin ve bilhassa Artvinlilerin ayrıcalığını biliyordumda bu kadar olabileceğini tahmin edememiştim doğrusu. Bundan 15 yıl önce Taksim'in ara sokaklarında kuhi bir kapalı otoparkı işletirken, bugün medya patronu olmuş ve Gulfstream 550 satın almışsın! Dünya devi "Microsoft", iki şirketle biraraya gelerek "time sharing" esasına göre business-jet kullanırken bizim Artvinli büyük iş adamı kendine özel uçak almış ve hemde en pahalısını! Helal olsun sana Artvinli ... Hangi bankayı kafese soktuysan iyi iş becermişsin. Hani ne demiş atalarımız, "ülkede ne kadar i..k varsa o kadar da sinek var". Ne yapacaksın, bu seferde gün senin günün, güle güle kullan uçağını....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
tabiki kaptanlarımız türk sivil havacılığında kendini ispatlamış arkadaşlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
artvinli olmak bir meziyetmi varsa bir farkı üstünlüğü anlatıda bilelim artvinliler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Zenginin daha zengin fakirin daha fakir olduğu bir dönemde yasıyoruz bu tür buyuk iş jetlerin türkiyeye gelmesi insaallah BBjete ve daha buyuklerıde gelir. Kazasız belesız ucuslar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayin yorumcular kimsenin kimseyi elestirmesine gerek yok. Sizlerinde Gucu yetiyorsa siz 1 deyil 2 alin neden kiskaniyorsunuzki. Gereksiz yorumlar. Sayin hemserim tebrik eder basarilar dilerim. ÖZ ve ÖZ----ARTVIN,Li

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayin Turgay Ciner Sizleri Artvin,li Olarak tebrik eder basarilar Dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
tc devleti hic arastirmis mi acaba bu zat nasil patron olmus, bu sirketleri nasil kurmus, ne kadar vergi vermis veya kacirmis ,kac ksisiye ne imkanlarla nasil is vermis,kacini kovmus, bu kadar parayi nerden bulmus??? milyar dolarlar oyle calisilarak kazanilacak rakamlar degil..bi adam 60 milyon dolari bi ucaga verebiliyorsa onda ne para vardir kimbilir..parasinda,malinda gozumuz yok ama hangi yollardan,nasil,kimleri ezerek,hakkini yiyerek,calisanina 3 kurus maas vererek,vergi vererek mi o seviyeye geldi ??? onemli olan sey o...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Başbakan'la aynı uçağa biniyor!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Vah benim ülkeme vah ,insanla araç takası sadece benim ülkemde olur. Bekir Çoşkun'a saygılarımla....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
hayırlı ugurlu olsun.. kazasız belasız ucuslar dilerim. bence kuyruktaki turk bayragını daha gosterıslı yapmaları cok daha yakısır.. sevgiler..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000