02 Şubat 2009, Pazartesi 07:40:23

Türk pilotlardan tam destek

11 Eylül saldırılarından sonra New York ve Washington semalarını koruyan savaş pilotları arasında 30 Türk askerinin de bulunduğu ortaya çıktı.

ABD’nin NATO’dan yardım isteğiyle başlayan "Kartal’a Destek" operasyonunda, New York ve Washington semalarını aylarca uçuş yapan AWACS filosunda üçü pilot 30 Türk subay görev aldı.

5. madde devreye sokuldu

11 Eylül 2001’de meydana gelen saldırılar sonrası ABD, NATO’ya başvurarak ittifakın 5. maddesinin yürürlüğe sokulmasını istedi. Bir ülkeye saldırının, tüm ülkelere saldırı olarak kabul edilmesini öngören 5. madde ilk kez bir terör saldırısı için uygulandı. Kararın alınmasından kısa süre sonra ABD, kendi uçaklarını Afganistan’da düzenleyeceği operasyonda kullanacağından, NATO’dan ülkesinin hava sahasını kontrol altında tutabilmek için AWACS uçakları istedi.

7 adet AWACS da gönderildi

Kuzey Atlantik Konseyi, 4 Ekim 2001’de aldığı kararla, bir üyesini korumak için ilk kez güç göndermeye karar verdi. NATO’nun Almanya Gelsenkirchen ve İngiltere Waddington’daki üslerinde bulunan 24 Hava Erken Uyarı ve Kontrol Sistemi Uçağı AWACS’tan önce beşi, sonra da ikisi hava ve yer personeliyle Oklahoma City’deki Tinker Hava Üssü’ne konuşlandırıldı.

4 bin 300 saat uçtular

Aralarında Türk Hava Kuvvetleri’nden pilot ve yer personelinin de bulunduğu 13 ittifak ülkesinden 180 asker, Kartal’a Destek Operasyonu’yla 9 Ekim’den itibaren Amerikan semalarını korumaya başladı. Türk subaylar, 16 Mayıs 2002’ye kadar rotasyonla görev yaptılar. Rotasyonlarla 830 asker ve sivil destek görevlisi, özellikle New York ve Washington çevresinde 360 görev yerine getirdi. Toplam 4 bin 300 saatlik uçuşta Federal Havacılık Dairesi (FAA) ve Kuzey Amerika Havasahası Savunma Komutanlığı’yla (NORAD) işbirliği içinde çalışıldır. Uçaklar, hava sahasının güvenliğinde açık bırakmamak için havada yakıt ikmali yaptılar.

Görev sonrası madalya

Görev sona erdiğinde Geilenkirchen Üssü’nde düzenlenen törene, NATO Genel Sekreteri Lord Robertson, Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı General Joseph Ralston, Askeri Komite Başkanı Amiral Guido Venturoni, ABD’nin NATO daimi temsilcisi Nicholas Burns katıldı. Kartal’a Destek Operasyonu’nda 30 gün görev yapanlar, NATO 5. Madde Madalyasıyla onurlandırıldı.

Özgürlük olmazsa aile de olmaz

NATO uçuşlarına katılan bir Türk pilot, ABD’deki ’Kartal’a Destek’ görevi sırasında kızının doğduğunu belirterek, "Görev zor mu?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Kesinlikle, ama öncelikleri anlamamız gereken zamanlar vardır. Aileler önemli ama özgürlük ailelerden daha önemli. Özgürlük olmazsa aile de olmaz."

Türk pilotlardan tam destek

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000