24 Haziran 2011, Cuma 15:20:16

PARİS'TE 'FINMECCANICA' FIRTINASI

Dünyanın en büyük havacılık fuarlarından Paris Air Show’da, savunma sanayinin İtalyan devi Finmeccanica rüzgarı esti...
Şirket iştiraklerinden AgustaWestland, ABD’li Bell Helicopter ile beraber yürütülen yatar pervaneli BA609 projesini tamamen satın aldığını duyurdu. Yapılan açıklamada, Bell Agusta’nın, Amerikan şirketi olarak kalacağını ancak adının değiştirileceği belirtilirken, Federal Havacılık İdaresi’ne (FAA) yeni bir tip sertifika için müracaatta bulunacağı da ifade edildi.

Yeni şirketin yüzde 100 hissesinin AgustaWestland’a ait olacağı ve BA609 Yatar Pervaneli markasının AW609 olarak değiştirileceğinin kaydedildiği açıklamada söz konusu anlaşma için ABD ve Avrupa’daki yetkili mercilerin resmi onayının beklendiği ifade edildi.
 
Buna göre AW609 Programının merkezi 2011 sonbaharından itibaren İtalya’da Castina Costa’ya taşınıyor. AgustaWestland, ABD merkezli Yatar Pervane operasyonlarını yürütmek için Texas’ta yeni bir işletme üssü açmayı da planlıyor.
 
AgustaWestland CEO’su Bruno Spagnolini, “AgustaWestland’ın bir an önce şirketi sahiplenip yönetimi üstlenmesinin programın geleceği açısından en iyisi olduğuna inanıyorum. Sabit kanatlı uçakların hız, menzil ve yüksekten uçma kabiliyetleri ile helikopterin dikey kabiliyetlerini bütünleştirecek bir uçak ihtiyacı giderek artarken buna en iyi cevabın yatar pervane kavramı olduğunu düşünüyoruz. AgustaWestland, AW609 yanı sıra döner kanatlı uçak teknolojisinin bir sonraki nesline yatırım yaparken yatar pervane artık bizim inovasyon taahhüdümüz olmuştur” diye konuştu.
 
AW189 görücüye çıktı
AgustaWestland, Paris Air Show’da; daha fazla yük kapasitesi, uzun menzil ve yüksek verimliliğe sahip AW189’un tanıtımını da gerçekleştirdi. Makul fiyatlı, çok amaçlı çift motorlu 8 ton sınıfı yeni nesil helikopter AW189, AgustaWestland’ın modern ticari helikopter gamını tamamlayacak. 2013 yılında sertifika alarak 2014 yılında piyasaya sunulması beklenen AW189, açık deniz taşımacılığı, arama kurtarma, yolcu taşıma ve birçok farklı yarı-resmi görev dâhil çok çeşitli amaçlarla kullanılabilecek.
 
AW189’u tanıtan Spagnolini, “Müşterilerimizin bugünkü ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamayı garanti etmek için onlarla birlikte işbirliği yaparak geliştirdiğimiz AW189, bizim pazara çok amaçlı ve düşük maliyetli, kendi sınıfının en gelişmiş helikopterini sunma taahhüdümüzün bir eseridir” dedi.
 
İki General Electric CT7-2E1 motoruyla teçhiz edilen ve tam donanımlı bağımsız dijital motor kontrol ünitesi (FADEC) ile araç üstü sabit parçacık ayırıcı taşıyan AW189, kendi sınıfında en iyi performansı sergileyecek şekilde tasarlandı. Aerodinamik açıdan verimli gövde iskeleti, pervane sistemi ve yenilikçi pervane kanadı tasarımı AW189’a düşük yakıt tüketimi, yüksek seyir hızı ve olağanüstü menzil kabiliyeti sağlıyor. Bu faktörler AW189’a düşük yakıt tüketimi sağlarken mil başına düşük koltuk maliyeti elde etmesinde de yardımcı oluyor.
 
Koçoğlu, 10 bin saati aştı
 
Öte yandan, AgustaWestland, Türkiye’deki Koçoğlu Havacılık’ın sekiz helikopterden oluşan hafif çift motorlu AW109 Power filosunun, iki yılda 10 bin saatlik uçuş süresini geçerek önemli bir kilometre taşını aştığını açıkladı. Koçoğlu Grup şirketlerinden SkyLine Ulaşım Ticaret’in sekiz AW109 Power helikopteri Türkiye’nin her yerinde çok sıkı ve zorlu şartlar altında başarıyla görev yapıp, %97 gibi olağanüstü bir görev sevk oranına ulaştığı belirtilirkeni 10 bin saatlik uçuş süresinde 3 bin 800’den fazla Acil Sağlık Hizmeti (ASH) görevi tamamlanmıştır. Skyline Havacılık bünyesinde çalışan toplam 73 pilot arasından İzmir’de üslenen üç AW109 pilotunun her biri AW109 Power ile 1200’den fazla uçuş saati yaptığı da kaydedildi.
 
370 milyon dolarlık sipariş
 
Finmeccanica’nın bir diğer iştiraki, Alenia Aeronautica ile Sukhoi Holding’in ortak teşebbüsü SuperJet International’ın İtalyan Blue Panorama Havayolları’na 12 adet Sukhoi Superjet 100 (SSJ100) uçağının satın alımı için sipariş verdi. Duyurumu Paris Air Show’da yapılan anlaşmanın tahmini değerinin 370 milyon dolar olduğu belirtildi.
 
Anlaşma kapsamında üretilecek SSJ100/95B uçaklarının teslimi 2012 sonunda başlayacak. Uçakların iç düzenlemesi ise İtalyan tasarım grubu ise Pininfarina tarafından sağlanacak.Blue Panorama SSJ100 filosu, ilk uçağın tesliminden itibaren SuperJet International tarafından satış sonrası özel çözümlerle de desteklenecek.
İlk Sukhoi Superjet 100 uçağı, 21 Nisan 2011’de Armavia ile tarifeli uçuş trafiğine girmişti. Uçak çok kısa bir süre içinde, yani 19 Nisan 2011’de resmi olarak müşteriye teslim edildikten iki gün sonra faaliyete geçirildi. SSJ100 uçağı 16 Haziran 2011’de Rus havayolu şirketi Aeroflot’un Moskova-St. Petersburg seferlerini gerçekleştirmek üzere ticari faaliyetine başladı.
 
SSJ100 ilk iki ayda toplam 119 sefer ve 268 saatin üzerinde uçuş gerçekleştirdi. Ekonomik verimliliği ve işletim kapasitesi sayesinde uçağın hem bölgesel hem de kısa mesafeli uçuşlara uygun olduğu kanıtlandı.
PARİS'TE 'FINMECCANICA' FIRTINASI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000