26 Temmuz 2010, Pazartesi 16:50:52

MOTOR YANGIN İKAZI VERİNCE!

Allegiant Air'e ait McDonnell Douglas MD-83 tipi uçak kalkış yaptıktan kısa bir süre sonra sağ motor yangın ikazı nedeniyle acil iniş yaptı.
  • her 2 motorlu uçağın uçabildiği gibi mdlerde tek motorla uçabilir.ayrıca bu uçaklarda tek motor sustuğunda diğer motoru mekanik olarak tahrik etme mekanizmasıda vardır.kuyrukta apunun orda denilen yer ise "tailcone" dur.acil çıkış için bu kısım release edilerek(düşürülerek) slayt açılır ve yolcular tahliye edilir.ayrıca bazı uçaklarda VH anteni olarak kullanılır bu tailcone.
  • "soru" kardeş; bu site havacılık sitesi ve okurları genelde profosyonel-amatör havacılar.burada senin tarzında sorular soranlara genelde"KARDEŞ SEN KABZIMAL MISIN?diye sorarlar.kimse sana bu soruyu kibarlık etmiş ve sormamış.hadi koçum oku öğren öyle gel.
  • resimdeki md'nin a.p.u' in bulunduğu kıç kısmındaki diş macunu tüpüne benzeyen kapak nereye gitmiş olabilir?
  • demekki bu pilot 1. viteste çok zorlamış 2 ye atması gereken yerde atmamış ondan yangın ikazı vermiş anlaşıldı.yada otomatik pilotda kalkıyosa o zaman da otomatik vites kullanmış otopilot hata yapmış.
  • montanali hemserilerime gecmis olsun. whitefish-montana
  • taksi sırasında ikinci vitesle olayı hallediyorlar da kalkış sırasında yokuş çıkacakları için birinci vitese düşürmek zorunda kalıyorlar.
  • Uçakların büyük bakımları sonrasında yapılan test uçuşlarında motorlar tek tek kapatılır ve tekrar çalıştırılır.Bunda amaç yolculu uçuşta böyle bir durumla karşılaşılırsa motorun yeniden çalışıp çalışmayacağını öğrenmektir.Ayrıca uçakların sertifikasyon alabilmesi için tek motorla iniş kalkış yapabilecek şekilde üretilirler.:)))
  • bu md serisi baya eski birde pilotlar hep 1. viteste kalkıyolar baya ses yapıyor.
  • çok sıradan bir durum bu, ne faciası anlamadım? her gün zaten benzer durum yaşanıyor bir yerlerde
  • aynı gemideki dümen gibi uçakta da yönü bir tarafa çevirmek için arkada bir dümen vardır, eğer uçak bir motorunu kaybederse kapalı moturun olduğu yöne doğru kendi etrafında dönüp düşmemesi için bu dümen ters yöne doğru kumanda edilir ve uçak emniyetli bir şekilde ineceği meydana kadar sorunsuzca gider. kaptanımızın dediği gibi tamamen motursuz olarak uzun ve kimsenin zarar görmediği inişler olmuştur

ABD'de yaşanan olayda Allegiant Air'e ait MD-83 tipi yolcu uçağı Billings (Montana) - Mesa (Arizona) seferini yaptığı sırada motordan gelen yangın ikazı nedeniyle Flagstaff Havaalanı'na acil iniş yaptı. 144 yolcu ve 6 kabin personeli bulunan uçağın pilotları yangın ikazı veren motoru durdurduktan sonra yangın önleme sistemini devreye alarak inişi gerçekleştirdi.

Olayın ardından Flagstaff Havaalanı pistinde bir çok ambulans ve itfaiye gönderilirken, yolcu tahliyesi için açılan slaytlardan inmeye çalışan 7 yolcu hafif şekilde yaralandı.

Yaşanan olayda Flagstaff Havaalanı bir süre uçuşlara kapatılırken FAA ve NTSB'nin olay ile ilgili soruşturma başlattığı belirtildi.

MOTOR YANGIN İKAZI VERİNCE!

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 14 yıl önce
her 2 motorlu uçağın uçabildiği gibi mdlerde tek motorla uçabilir.ayrıca bu uçaklarda tek motor sustuğunda diğer motoru mekanik olarak tahrik etme mekanizmasıda vardır.kuyrukta apunun orda denilen yer ise "tailcone" dur.acil çıkış için bu kısım release edilerek(düşürülerek) slayt açılır ve yolcular tahliye edilir.ayrıca bazı uçaklarda VH anteni olarak kullanılır bu tailcone.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
"soru" kardeş; bu site havacılık sitesi ve okurları genelde profosyonel-amatör havacılar.burada senin tarzında sorular soranlara genelde"KARDEŞ SEN KABZIMAL MISIN?diye sorarlar.kimse sana bu soruyu kibarlık etmiş ve sormamış.hadi koçum oku öğren öyle gel.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
resimdeki md'nin a.p.u' in bulunduğu kıç kısmındaki diş macunu tüpüne benzeyen kapak nereye gitmiş olabilir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
demekki bu pilot 1. viteste çok zorlamış 2 ye atması gereken yerde atmamış ondan yangın ikazı vermiş anlaşıldı.yada otomatik pilotda kalkıyosa o zaman da otomatik vites kullanmış otopilot hata yapmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
montanali hemserilerime gecmis olsun. whitefish-montana

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
taksi sırasında ikinci vitesle olayı hallediyorlar da kalkış sırasında yokuş çıkacakları için birinci vitese düşürmek zorunda kalıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Uçakların büyük bakımları sonrasında yapılan test uçuşlarında motorlar tek tek kapatılır ve tekrar çalıştırılır.Bunda amaç yolculu uçuşta böyle bir durumla karşılaşılırsa motorun yeniden çalışıp çalışmayacağını öğrenmektir.Ayrıca uçakların sertifikasyon alabilmesi için tek motorla iniş kalkış yapabilecek şekilde üretilirler.:)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu md serisi baya eski birde pilotlar hep 1. viteste kalkıyolar baya ses yapıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
çok sıradan bir durum bu, ne faciası anlamadım? her gün zaten benzer durum yaşanıyor bir yerlerde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
aynı gemideki dümen gibi uçakta da yönü bir tarafa çevirmek için arkada bir dümen vardır, eğer uçak bir motorunu kaybederse kapalı moturun olduğu yöne doğru kendi etrafında dönüp düşmemesi için bu dümen ters yöne doğru kumanda edilir ve uçak emniyetli bir şekilde ineceği meydana kadar sorunsuzca gider. kaptanımızın dediği gibi tamamen motursuz olarak uzun ve kimsenin zarar görmediği inişler olmuştur

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000