23 Mayıs 2008, Cuma 14:12:56

Geleceğin uçağı gün sayıyor!

Boeing firması, merakla beklenen yeni uçağı 787 Dreamliner'a son şeklini veriyor.
  • keske turkıyenınde ucak yapımında bu kadar basarısı olsa

Yapım aşaması gelecek ay tamamlanacak uçağ ilk test uçuşunu bu yılın son çeyreğinde yapacak. Boeing firması, 2009'un üçüncü çeyreğinde 25 adetlik ilk teslimatı yapacak.

İlk kez geçen yıl 8 Temmuzda törenle hangardan çıkarılan 787 Dreamliner, işbirliğine gidilen bazı firmalarla, uçaklara monte edilen parçalardaki eksiklikler gibi konularda sıkıntıya düşülmesi yüzünden ticari hizmete bir türlü sunulamamıştı.

 
Firma, dünyanın farklı bölgelerinden bir grup gazeteciyi 787 modelinin son montajının yapıldığı Seattle'daki Everett fabrikasına davet ederek, "uluslararası medya günü" düzenledi.

Boeing'in, dünyanın en büyük binası olarak Guiness Rekorlar Kitabında yerini alan, 75 Amerikan futbolu sahasının sığabileceği boyuttaki Everett fabrikasında, tedarikçi firmalardan gelen ve yapım aşamaları devam eden 4 uçak arka arkaya dizilmiş halde duruyor.

787 Dreamliner programının genel menajeri Pat Shanahan, parça sıkıntısı ve aksaklıkların artık üstesinden geldiklerini ve ilk uçuşa doğru giden yolda önemli gelişme katettiklerini söyledi.

Firmanın, yeni modelini hizmete sokabilmek için Federal Havacılık İdaresinden (FAA) de onay belgesi alması gerekiyor.

FAA ile yakın işbirliği içinde olduklarını ve gerekenler listesi üzerinde uzlaştıklarını bildiren Shanahan, testlerin zamanında tamamlanması ve gerekli raporların kuruma iletilmesi üzerinde odaklandıklarını, onay belgesinin alınmasının önünde herhangi bir büyük engel bulunmadığını belirtti.

Uçaklara uluslararası pazarın ilgisinin yüksek olduğu, programın başlatıldığı 2004 yılından bugüne kadar dünyanın farklı kıtalarından 58 müşterinin, 151 milyar dolar değerinde toplam 896 uçak siparişi verdiği bildirildi.

Uçağın 55-65 santimetrelik koridorları, yolcuların servis arabalarının yanından kolaylıkla geçmesini sağlayacak. Koltukların daha geniş olacağı uçak, daha az gürültü çıkaracak ve daha az yakıt tüketecek.

Kabindeki iklim kontrolü ile uçuş sırasında yaşanan ağız ve göz kuruması, baş ağrısı gibi sorunlar azaltılacak.

Dreamliner, dünyanın ağırlıklı olarak karbon fiber kompozit malzemeden üretilen ilk uçağı olacak.

Geleceğin uçağı gün sayıyor!

Yorumlar

onur ~ 16 yıl önce
keske turkıyenınde ucak yapımında bu kadar basarısı olsa

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000