24 Mart 2009, Salı 11:27:46

BAŞBAKAN'IN HELİKOPTERİNDE ŞOK BULGU

Seçim çalışmaları nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kullanamadığı ‘OBA’ adlı helikopterde üretim hatası mı var? Uzmanlar, Sikorksy-92 tipi helikopterlerde hatalı parça tespit ettİ...
  • Ti alaşım tekniği ile ilgili endüstride kullanılıyor. Çelikle değiştirilmesi saçma çünkü hem çelikle hemde alimunyum ile alaşımlanarak kopma ve akma da çeliğin 20 katı performanslarına ulaştırılan bir malzeme. Mühendislikte bu tip mukavemet dizinleri belli hesaplarve ek ısıl işlemlerle göre yapılır. Ama o dikme üst veya altındaki parçaya zarar gelmesin diye kırılsın diye dizayn edilmemiştir. Isıl işlemindeki bir hata yada eksiklik o parçanın serisinin (aynı hatalı ısıl işlem ile 100-200...parça imal edilmiş olabilir) takılı olduğu her hava aracını benzer riske sokar.
  • evet arkadaşım titanyum çelikten daha sağlamdır. değiştirilme nedeni ise motorla uyum sorunundan olabilir. çünkü ikisi de helikopter ve uçağın farklı bölgelerinde kullanılıyor.
  • Titanyum olan parçanın çelikle değiştirilmesinin mantığı nedir? Titanyum zaten çelikten daha sağlam bir malzeme değilmi? Konu hakkında teknik bilgisi olan cevap verebilirmi? Şimdiden teşekkürler. --Volvo--

12 Mart'ta petrol işçilerini taşırken Kanada Newfoundland'da denize çakılan Sikorsky S-92 tipi helikopterin, enkazında yapılan incelemeler inanılmaz bir üretim hatasını ortaya çıkardı.

Uzmanlar tarafından yapılan incelemede, ana dişli kutusuna ait titanyum dikmelerden birinin kırıldığı görüldü. Bunun üzerine Kanada Havacılık Otoritesi durumu Amerikan Federal Havacılık Dairesi FAA'e havale etti. FAA, helikopterlerin acilen yere inmesi gerekmese de bir AD yayınlanacağını ve titanyum dikmenin çelik olanıyla değiştirileceğini söyledi.

Eğer AD yayınlanırsa, bir yıl kullanım ya da 1250 uçuş saatinden hangisi önce gelirse, bu sürede titanyum dikmenin değiştirilmesi gerekecek.

FAA’den gelen bu uyarının ardından gözler Sikorksy-92 tipi helikopterlere çevrildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hediye edilen ‘OBA’ adlı helikopterin modeli de Sikorsky-92.

Başbakan Erdoğan, seçim yasakları yüzünden OBA helikopterini kullanamasa da FAA tarafından yapılan uyarı Başbakan’ın helikopterini de ilgilendiriyor. Sikorsky-92 tipi helikopterler için bir AD yayınlanırsa Başbakan’ın helikopteri de yere indirilecek.

Amerikalı helikopter imalatçısı Sikorsky tarafından tasarlanan, ilk uçuşunu 1998 yılında yapan S-92 helikopteri 20 yolcu taşıyabiliyor.

Tüm özellikleri askeri kullanıma çevrilebilir nitelikte olan S-92’nin gövdesi yere çarpmaya dayanıklı olarak tasarlandı. Büyük şirketler S-92'yi personel taşıma amaçlı olarak kullanıyor.  Saatte 280 kilometre hızla uçabilen helikopterin menzili ise bin 272 kilometre.


UYARI

BAŞBAKAN'IN HELİKOPTERİNDE ŞOK BULGU

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Ti alaşım tekniği ile ilgili endüstride kullanılıyor. Çelikle değiştirilmesi saçma çünkü hem çelikle hemde alimunyum ile alaşımlanarak kopma ve akma da çeliğin 20 katı performanslarına ulaştırılan bir malzeme. Mühendislikte bu tip mukavemet dizinleri belli hesaplarve ek ısıl işlemlerle göre yapılır. Ama o dikme üst veya altındaki parçaya zarar gelmesin diye kırılsın diye dizayn edilmemiştir. Isıl işlemindeki bir hata yada eksiklik o parçanın serisinin (aynı hatalı ısıl işlem ile 100-200...parça imal edilmiş olabilir) takılı olduğu her hava aracını benzer riske sokar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
evet arkadaşım titanyum çelikten daha sağlamdır. değiştirilme nedeni ise motorla uyum sorunundan olabilir. çünkü ikisi de helikopter ve uçağın farklı bölgelerinde kullanılıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Titanyum olan parçanın çelikle değiştirilmesinin mantığı nedir? Titanyum zaten çelikten daha sağlam bir malzeme değilmi? Konu hakkında teknik bilgisi olan cevap verebilirmi? Şimdiden teşekkürler. --Volvo--

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000