31 Mart 2008, Pazartesi 10:00:32

KORKUNÇ UYARI

Bir Hava Trafik Kontrolörü'nden gelen mail tüyler ürpertici cinsten. İşte aynen yayınladığımız o mail'de 7 Nisan'dan sonra uçaklara binilmemesi gerektiğine dair gerekçeler.

Bu mesajı Esenboğa Havalimanında çalışan bir Hava Trafik Kontrolörü olarak yazıyorum. 7 Nisan 2008 Tarihinde tüm Türkiye’deki hava trafik sistemleri, yeni sistemlerle değiştirilecektir. Hava Trafiğinin daha hızlı ve güvenli olarak devam etmesi için milyon dolarlık ihalelerle yapılan yeni radar sistemlerine geçiş, maalesef plansız, ciddiyetten uzak ve güvenliği hiçe sayan bir anlayışla gerçekleştirilmek istenmektedir.

Kullanılacak olan yeni radar sistemlerinin güvenliği tam olarak test edilmeden, Hava Trafik Kontrolörlerinin çalışabilecekleri maksimum saat sayısının çok üzerinde(Haftada 60 saat) çalıştırılarak yapılacak olan geçiş süreci, tüm dünyada bu tür uygulamalarda kullanılması elzem olan regülasyon, yani hava sahasına girecek uçak sayısının saatlik olarak kısıtlanması uygulaması yapılmadan yada göstermelik bir oranda uygulanarak yapılmak istenmektedir.

Hâlihazırda Türk Hava Sahası mevcut personel(HTK) eksikliği ve sistemlerin eski olmasına rağmen saatlik kapasitelerin çok üzerinde kullanılarak muhtemel hava kazalarına gebedir. Hal böyleyken planlanan uçuşlarda en fazla saatlerle ifade edilebilecek gecikmelerin olmaması, Turizm sektöründe gecikmelerden doğacak aksaklıkların olmaması için Hava Trafiğinde hiçbir azaltma yapılmadan yeni sistem lere geçiş planlanmaktadır.

Bu şekilde yapılacak olan geçiş yazın artacak uçuş sayısı da göze alındığında şu ana kadar Türkiye Hava Sahasında (Allaha şükür!) yaşanmayan havada çarpışma olaylarının olması kaçınılmazdır! Ben bu geçiş sürecinde regülasyon yapılması gerektiğini amirlerime bildirmeme rağmen başarılı olamadım.

Fakat bunu Türk halkına bildirilmek ve yetkililerin aymazlığına son verilmesi umuduyla sosyal sorumluluk anlayışına sahip Türk Basın mensuplarına bildirmeyi kendi adıma vicdani bir sorumluluk olarak görüyorum! Lütfen 7 Nisandan sonra bir müddet uçağa binmeyin!

KORKUNÇ UYARI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000