01 Ağustos 2011, Pazartesi 08:04:21

"İYİ Kİ KAYSERİ-SAMSUN ARASINA YAPILMADI"

Hürriyet gazetesi köşe yazarlarından Yılmaz Özdil, Or-Gi isim krizini her zaman ki muhalif üslubu ile kaleme aldı. İşte Özdil'in isim krizi ile ilgili yorumu...
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • süpersin yılmaz..
  • Eleştiriye evet ama saçmalaya mizah diyen bu zihniyet hiçbir esere imza atamadığı için aklısıra geyik yapıyor. Raylarda ancak perde süren bu zavallı Osmanlı ile de kafa buluyor aklınca. Sen kalay bile çekemezsin git anca kulp takarsın....
  • harika bir yazı olmuş, eğitim seviyesi yetersiz insanlara bazı mesajları vermekte uslubununz çok etkiyici oluyor, başka türlü anlayamıyorlar çünkü, gerçi hala anlayamamış arkadaşları görmek de mümkün tabi... :)))
  • Uzatmaya gerek var mı? Adını "KARADENİZ" koysunlar.
  • Kendisini yazar sanan bu şahsın yaptığı benzetmeleri çocukken bizde yapardık, ama belliki bu şahıs daha büyüyememiş, birde bişey çıksın diye okadar kasmış ki Kayseri Samsun arasına havaalanı düşünmüş, yazarlıktan anlamayabilirsin ona bişey demem ama en azından aç bir Tükiye haritası incele be adam.
  • Esenboğa hikayesini Murat Bardakçı'dan arakladığı kesin bu beleşçinin de, bu öykü bende başka bir çağrışım yaptı... TRT'nin Western filmlerinden aşina olduğumuz "Oturan Boğa" vb. Kızılderili isimleri malum... E bu hikayede de eski Türklerin de böyle "Mutlu Öküz" (aslında öküz değil "boğa" olsa gerek, yazarlar komik olsun diye çarpıtmışlar sanki...) gibi isimler kullandığını okuyunca, Kızılderililer'in Orta Asya'dan Amerika'ya geçmiş eski Türkler olduğu tezi daha da kuvvetlendi gibi, ne dersiniz?..
  • ne demek ya tartışılmayacak mı hiç birşey ne var bunda bırakın isteyen istediğini tartışsın bu ne saygısızlık bi de gazeteci olacak bir tek bunlar bay doğru bu yazıyı yazdın da ne oldu sayın isen buga ayrıca adama bak ya osmanlının yenilişinden nasıl da zevk almışa benziyor seni gidi orgy ci seni
  • ulan bı gunde memnun olun bıseyden yazıya bak arkadas ılk okul cocugu yazsa daha ıyı yazardı.buna nasıl yazar dıyolar anlamıyorum bı yazı dızısı boyle olmaz benım bıldıdıgım.uzun cumleler kuramayacak kadar kucuk bır gazetecımı yoksa bu arkadas...
  • komedi filmi seyretmiş gibi oldum. çok komik ya...derste veriyor.
Mutlu öküz

Şimdi siz merak ediyorsunuzdur...

Orduda n’ooluyor?

Anlatayım ben size n’oolduğunu.

*
Ordu’ya havaalanı yapıyorlar.
Ordu ile Giresun arasına...
Karadeniz fıkrası yazıyorlar.
*
Çünkü, Ordulular “Ordu havaalanı” olsun istedi, Giresunlular “Giresun havaalanı”nda ısrar etti, kriz oldu. Neticede, hükümetimiz orta yolu buldu, ilk heceleri alıp, ismini “Orgi” koydu.
*
Güzel güzel başlıklar atıldı.
“Orgi müjdesi.”
“Orgi hasreti bitiyor.”
“Orgi hayırlı olsun.”
*
Bölge milletvekilleri nutuklar patlattı:
“Almanya’da Hans, Helga bu tür imkânlardan faydalanıyor da, benim Ayşem Fatmam Mehmedim niye faydalanmasın?”
*
Böylece...
Hayaldi gerçek oldu.
*
Çünkü İngilizcede...
“Toplu seks” anlamına geliyordu!
*
(İyi ki, Kayseri-Samsun arasına yapmaya kalkmadılar birader, İngilizceden kaçayım derken, Türkçede maazallah yani.)
*
Neyse...
Sanki illa Orgi olması gerekiyormuş da, Gior olsa olmuyormuş gibi, hece birleştirmekten vazgeçtiler, uzun uzadıya Ordu-Giresun Havaalanı koydular ismini.
*
E madem bu kadar hassasız, hadi gelin, bi başka havaalanı ismi daha anlatayım bari.
*
Sene 1402.
Aylardan...
Gene böyle bi temmuz.
Çağatay Devleti’nin hükümdarıydı. Timur’un hâkimiyetine girdi, generali oldu, meşhur fil ordularının komutanıydı. Ankara’ya geldi, Çubuk Ovası’na karargâhını kurdu, Yıldırım Bayezid’i darmadağın etti, esir düşmesine sebep oldu, parçalanan Osmanlı fetret devrine girdi... Ecdadımızı haşat edip, felaketin eşiğine getiren o adamın ismi, İsen Buga’ydı.
*
Gel zaman git zaman...
*
Sene 1955.
Aylardan...
Gene böyle bi temmuz.
Ankara havaalanı Etimesgut’taydı. Yetmiyordu. Demokrat Parti, o dönemin çılgın proce’si için Çubuk Ovası’nı gözüne kestirdi. İsen Buga aşağı, İsen Buga yukarı, karargâhını kurduğu yerin ismi, Türkçeyi esnetme kabiliyetimiz sayesinde Esenboğa olmuştu. Tam oraya kondu.
*
Böylece...
Türkiye Cumhuriyeti başkentinin havaalanına, gururla, 600 senelik hezimetin ismi kondu!
*
Peki, hezimeti anladık da...
İsen Buga ne demekti?
Ona da kimse kafa yormadı.
*
Halbuki...
“Mutlu Öküz” demekti!
*
Diyeceksiniz ki, öküz diye insan ismi olur mu? Aslan, Şahin, Ceylan diye yok mu? Geleneğimizde var. Hem zaten, İsen Buga da köken olarak Türk’tü... Değil 1402, bugün bile, çocuklarını eşşoğlueşşek diye şefkatle sevmiyor mu Türk milleti? Onun gibi.
*
Üstelik.
Orgi pek uymamış ama...
Esenboğa cuk oturmuş.
Yolunuz düşerse etrafınıza bakının şöyle...
Bırakın ordunun dağılmasını, Ankara’nın kaynamasını filan, Uranüs dünyaya çarpsa, gene de mutlu mutlu dolaşan çok sayıda öküz göreceğinizden eminim.
"İYİ Kİ KAYSERİ-SAMSUN ARASINA YAPILMADI"

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Misafir ~ 13 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
süpersin yılmaz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Eleştiriye evet ama saçmalaya mizah diyen bu zihniyet hiçbir esere imza atamadığı için aklısıra geyik yapıyor. Raylarda ancak perde süren bu zavallı Osmanlı ile de kafa buluyor aklınca. Sen kalay bile çekemezsin git anca kulp takarsın....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
harika bir yazı olmuş, eğitim seviyesi yetersiz insanlara bazı mesajları vermekte uslubununz çok etkiyici oluyor, başka türlü anlayamıyorlar çünkü, gerçi hala anlayamamış arkadaşları görmek de mümkün tabi... :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Uzatmaya gerek var mı? Adını "KARADENİZ" koysunlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kendisini yazar sanan bu şahsın yaptığı benzetmeleri çocukken bizde yapardık, ama belliki bu şahıs daha büyüyememiş, birde bişey çıksın diye okadar kasmış ki Kayseri Samsun arasına havaalanı düşünmüş, yazarlıktan anlamayabilirsin ona bişey demem ama en azından aç bir Tükiye haritası incele be adam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Esenboğa hikayesini Murat Bardakçı'dan arakladığı kesin bu beleşçinin de, bu öykü bende başka bir çağrışım yaptı... TRT'nin Western filmlerinden aşina olduğumuz "Oturan Boğa" vb. Kızılderili isimleri malum... E bu hikayede de eski Türklerin de böyle "Mutlu Öküz" (aslında öküz değil "boğa" olsa gerek, yazarlar komik olsun diye çarpıtmışlar sanki...) gibi isimler kullandığını okuyunca, Kızılderililer'in Orta Asya'dan Amerika'ya geçmiş eski Türkler olduğu tezi daha da kuvvetlendi gibi, ne dersiniz?..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ne demek ya tartışılmayacak mı hiç birşey ne var bunda bırakın isteyen istediğini tartışsın bu ne saygısızlık bi de gazeteci olacak bir tek bunlar bay doğru bu yazıyı yazdın da ne oldu sayın isen buga ayrıca adama bak ya osmanlının yenilişinden nasıl da zevk almışa benziyor seni gidi orgy ci seni

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ulan bı gunde memnun olun bıseyden yazıya bak arkadas ılk okul cocugu yazsa daha ıyı yazardı.buna nasıl yazar dıyolar anlamıyorum bı yazı dızısı boyle olmaz benım bıldıdıgım.uzun cumleler kuramayacak kadar kucuk bır gazetecımı yoksa bu arkadas...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
komedi filmi seyretmiş gibi oldum. çok komik ya...derste veriyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000