25 Aralık 2011, Pazar 08:10:15

İŞTE BTA'NIN MUTFAK SIRLARI

BTA binlerce kişiyi doyuran koca bir mutfak... Türkiye, Gürcistan, Makedonya ve Tunus’taki dokuz terminalde, 146 kafe, bar, restoran ve büfede günde ortalama 37 bin yolcuya hitap ediyor.
  • turkiş do&co btadan cok daha güzel ve temız yemek yapıyor mazallah bta verırse ucaklara ıkramı pılatlar havada gider falan
  • esb de hergun yemegın içinde kesın havuç çıkıyor galıba btanın havuç tarlası var bıde personele verdıklerı yemeklerde yagları 10 yıllık falan herhalde mıgdem yanıyor yemegı tek benımde degıl cogu ınsanın hasta olan bıle var
  • Havaalanı kadar yoğun bir yerde böyle kaliteli hizmet vermek çok zor. Bta bunu iyi başarıyor bence.
  • BTA'nın yemeklerini çok severek yiyoruz. Hem temiz hem lezzetli. Tebrik ediyoruz ve başarılarınızın devamını diliyoruz...
  • Siz hiç havuçlu et döner yediniz mi? BTA bunu başardı:-) Et dönerin arasına havuçlar konuluyor ki tartarken et fazla gitmesin,havuç da ağırlık yapsın:-))
  • bta dan et döner yediniz mi hiç bilmiyorum ama yemiş olsaydınız bu haberi kesinlikle yapmazdınız. herhangi bir köşebaşı dönercisinin porsyonunu 8- 10 liraya sattığı döner btada sunulandan çok daha özenli ve lezzetli. döner kesmeyi bilmeyen ustaların bol patates ile sunduğu,türk yemeklerine hakaret denecek kadar kötü...
  • BTA nın yemekleri güzel olabilir ama çok çok aşırı pahalı fiyatları...
  • BTA sadece İstanbul'da yemeklere özen gösteriyor.En iyi aşçıları orda çünkü orasını vitrin görüyorlar.Sanki İstanbul dışındakiler insan değil.İzmir'de yemekler berbat ve yağlı yemekler,hep aynı menüler.Arada mutlaka bir kişi zehirlenir ama herkes olmuyor ya önemli değil.Her şey para değildir beyler.
  • bir kaç kere yemek yemeye gittim, denedim yani, bir daha gitmem..AHL nına yakışmayan bir yer..
  • pismis eti satamayinca dolaba koyup tekrar isitip fahis fiyata satan bta nin sirrini gercekten ogrenmek istiyoruz!!!! ayrica food court da 1,5 kusbasili, yumurtali pideye 35 tl istemeleri de ayri bir rezalet!!!
Şirketin İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur çıkan sultanlara layık yemekleri her sabah ofisinde tadıyor.

Bilintur, Tepe ve Akfen gruplarının ortaklığıyla kurulan BTA Havalimanları Yiyecek ve İçecek Hizmetleri A.Ş’nin İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur, ‘çok kurallı’ mutfaklarının sırlarını paylaştı.

Yemekler iç ve dış hatlarda kurulan iki ayrı mutfakta hazırlanıyor. İkitelli’deki unlu mamül fabrikası Cakes&Bakes de ayda 2 milyon adet üretim hacmiyle fast-food ve kahve zincirlerine ürün tedarik ediyor.

Gıdaların hijyen koşulları, uluslararası standartlarda hazırlanıp sunulması için gerekli tüm kuralları hayata geçiren Cesur, “Çocuklarıma yedirmeyeceğim hiçbir şeyi, misafirlerimize yedirmem” diyor.

BTA’nın mutfak yatırımı 5 milyon Euro civarında. İnternette yapılan ihalelerle alınan malzemelerin hangi kapıdan içeri alınacağı, etlerin, süt ürünlerinin, baklagillerin nerelerde saklanacağı, içeri girenlerin ne giyecekleri, kızartma yağının ne zaman değiştirileceği ve gıdaların nasıl saklanacağı hep kurallara bağlanmış.
Gıdalar arasındaki çapraz mikrobiyolojik bulaşmayı önlemek için kasaphane, sebzehane ve pişirme noktaları ayrı odalarda.

Tüm ürünler, tüketildiği son noktaya kadar izleniyor. Depolardaki gıdaların son kullanım tarihi geçmek üzereyken sistem uyarmaya başlıyor.

Cesur, “Ekibimizdeki 40 gıda mühendisine çok güveniyorum. Her gün iç hatlardan 10 bin, dış hatlardan 20 bin yolcu hizmet alıyor. Günde 5 bin sıcak yemek, 30 bin kalem ürün veriyoruz” diyor.

SÜREKLİ NUMUNE ALINIYOR

BTA; Burger King ve Starbucks gibi markaları da havalimanına aldı ve buraları da denetliyor. Havalimanındaki tüm yiyecek, içecek veren yerlerden sürekli numuneler alınıyor.

Hıfzısıhha ile özel bir laboratuvara gönderilerek mikrobiyolojik inceleme yaptırılıyor. Numunede mikrobiyolojik açıdan üreme saptanırsa, kapamaya varan yaptırımlar uygulanıyor.

Mutfaklarda pişen yemeklerden alınan örnekler sabahın erken saatlerinde Cesur’un ofisine geliyor. Cesur tadıp “uygundur” derse pişiyor.

Mutfakta pişen her gıdadan yine numuneler alınıyor ve iki gün saklanıyor. Zehirlendiğini iddia eden olursa, numuneye test yapılabiliyor.

31 İLDEN LEZZETLER ‘TADINDA ANADOLU’ LOKANTALARINDA

Ankara’dan sonra İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki ‘Tadında Anadolu’ restoranlarında 31 ilden 400 farklı yerel tada ulaşmak mümkün.

BTA, İstanbul Deniz Otobüsleri’ni de hizmet ağına ekledi. İDO’ya ait 33 yiyecek-içecek noktasını devraldı.

BTA’nın Eylül sonu itibariyle ilk dokuz aylık cirosu 60 milyon Euro. 2010 yıl sonu cirosu ise 75 milyon Euro.

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan geçen yolcular ayda 40 ton sebze-meyve, 20 ton et, 10 ton tavuk, 10 ton kahve, 1.4 ton kahve, 0.55 ton çay, 190 ton su, 23.4 ton unlu mamul tüketiyor.

Ankara Esenboğa Havalimanı’nda ayda 24 ton sebze ve meyve, 4 bin 500 ton et, 2 bin ton tavuk, 4 bin ton bakliyat, 2.5 ton kahve, 250 kilogram çay, 47 bin ton su, 6,5 bin ton unlu mamul tüketiliyor.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda (sadece dış hatlar terminali) ayda 15 ton sebze ve meyve, 2 bin ton et, 2 bin ton tavuk, 2 bin ton bakliyat, 300 kilogram kahve, 200 kilogram çay, 17,5 ton su, 5 bin ton unlu mamul tüketiliyor.

STRESE GİREN HARCAMIYOR

Mutlu yolcunun harcamalarının arttığını, stres yaşayıp mutsuz olanınsa tersine harcamadığını belirten Cesur, “Güvenlikteki arkadaşımız sabah bir yolcuya ‘günaydın’ dese harcaması artıyor. Strese giren yolcu yemek istemiyor. Burası okul gibi, personele dönük çok güçlü bir oryantasyonumuz var. Üç aylık performans değerlendirmeleri yapıyoruz. Ters davranılırsa faturası çıkıyor” diyor.

YABANCILAR RESTORAN SEVİYOR

Her üç ayda bir değerlendirme anketleri yapılıyor. Ekim’de yapılana göre hizmet alanların, yüzde 45’i Türk, yüzde 17’si Batı Avrupalı ve yüzde 7’si Ortadoğulu.

Yüzde 49’u 26-40, yüzde 26’sı 41-50 yaşları arasında. Yüzde 62’si direkt, yüzde 38’i transit uçan yolcular.

Türkler daha çok büfe, Batı Avrupalı ve Ortadoğulu yolcularsa restoran tipi hizmet tercih ediyor.

(Hürriyet)
İŞTE BTA'NIN MUTFAK SIRLARI

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 12 yıl önce
turkiş do&co btadan cok daha güzel ve temız yemek yapıyor mazallah bta verırse ucaklara ıkramı pılatlar havada gider falan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
esb de hergun yemegın içinde kesın havuç çıkıyor galıba btanın havuç tarlası var bıde personele verdıklerı yemeklerde yagları 10 yıllık falan herhalde mıgdem yanıyor yemegı tek benımde degıl cogu ınsanın hasta olan bıle var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Havaalanı kadar yoğun bir yerde böyle kaliteli hizmet vermek çok zor. Bta bunu iyi başarıyor bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
BTA'nın yemeklerini çok severek yiyoruz. Hem temiz hem lezzetli. Tebrik ediyoruz ve başarılarınızın devamını diliyoruz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Siz hiç havuçlu et döner yediniz mi? BTA bunu başardı:-) Et dönerin arasına havuçlar konuluyor ki tartarken et fazla gitmesin,havuç da ağırlık yapsın:-))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bta dan et döner yediniz mi hiç bilmiyorum ama yemiş olsaydınız bu haberi kesinlikle yapmazdınız. herhangi bir köşebaşı dönercisinin porsyonunu 8- 10 liraya sattığı döner btada sunulandan çok daha özenli ve lezzetli. döner kesmeyi bilmeyen ustaların bol patates ile sunduğu,türk yemeklerine hakaret denecek kadar kötü...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
BTA nın yemekleri güzel olabilir ama çok çok aşırı pahalı fiyatları...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
BTA sadece İstanbul'da yemeklere özen gösteriyor.En iyi aşçıları orda çünkü orasını vitrin görüyorlar.Sanki İstanbul dışındakiler insan değil.İzmir'de yemekler berbat ve yağlı yemekler,hep aynı menüler.Arada mutlaka bir kişi zehirlenir ama herkes olmuyor ya önemli değil.Her şey para değildir beyler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bir kaç kere yemek yemeye gittim, denedim yani, bir daha gitmem..AHL nına yakışmayan bir yer..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
pismis eti satamayinca dolaba koyup tekrar isitip fahis fiyata satan bta nin sirrini gercekten ogrenmek istiyoruz!!!! ayrica food court da 1,5 kusbasili, yumurtali pideye 35 tl istemeleri de ayri bir rezalet!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000