28 Şubat 2008, Perşembe 18:33:09

Havaalanları dolup taşıyor

Sivil havacılık sektöründeki büyümeye paralel olarak yapılan altyapı yatırımlarıyla havaalanlarında yıllık yolcu kapasitesi 100 milyonu aştı. Ulaştırma Bakanlığı, 2010 yılı hedefini ise yılda 130 milyon yolcu kapasitesine ulaşmak olarak belirledi.
Türk sivil havacılık sektöründe yaşanan patlamaya cevap verebilmek üzere yapılan altyapı yatırımları meyvesini veriyor. Geliştirilen altyapı projeleriyle 60 milyonluk yolcu kapasitesi, bu yılbaşı itibarıyla 105 milyona ulaştı.

2003 yılında iç ve dış hatlarda toplam 30 milyon yolcu taşınırken, Bakanlığın başlattığı "Bölgesel Hava Taşımacılığı Projesi" çerçevesinde 2007 yılında bu sayı 70 milyona çıktı. Havaalanlarının kapasitelerinde ise yüzde 67 oranında artış kaydedildi.

Yolcu sayısındaki artışa paralel olarak havaalanlarında ortaya çıkan ihtiyaç ve kapasite sorunlarının çözümü amacıyla Ulaştırma Bakanlığı, atıl olduğu gerekçesiyle Bakanlar Kurulu Kararı ile kapatılan ya da uçuş trafiği olmayan Uşak, Tokat, Sivas, Kahramanmaraş, Çanakkale, Balıkesir, Denizli ve Nevşehir'deki havaalanlarını yeniden aktif hale getirdi. 8 meydanda sağlanan aktivitenin yanı sıra mevcut havaalanlarının standartlarının yükseltilmesi ve altyapılarının iyileştirilmesine ağırlık verildi. "Uçağa uygun pist değil, piste uygun uçak" anlayışıyla yapılan yatırımlarla kapasiteler artırıldı. Yapılan yeni düzenlemelerle sivil uçuşlara açık havaalanı sayısı 41'e yükseltildi.

Kapasite artırımı için pek çok kentteki havaalanına yeni terminal binaları yapıldı. Terminallerin yapımında Yap-İşlet-Devret modeli uygulanarak, uluslararası ölçekte ve son teknoloji ile donatılmış 6 adet terminal binası tamamlandı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali, Antalya Havalimanı 2. Dış Hatlar Terminali, Dalaman Havalimanı Dış Hatlar Terminali, Esenboğa Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali yeni yüzleriyle yolcularına hizmet vermeye başladı.

Altyapı yatırımlarıyla yılbaşı itibarıyla yılda 105 milyon yolcu kapasitesine ulaşıldı. Ulaştırma Bakanlığı, havaalanlarında devam eden çalışmaların tamamlanmasıyla 2010 yılında yıllık yolcu kapasitesini 130 milyon yolcuya çıkarmayı hedef olarak belirledi.
Havaalanları dolup taşıyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000