14 Temmuz 2010, Çarşamba 09:27:31

Gümrük kapı sayısı arttırıldı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yurtdışında yaşayan seçmenlerin referanduma katılımını artırmak ve rahat oy kullanmalarını sağlamak amacıyla, oy kullanılacak gümrük kapısı sayısını artırdı.
  • Ne kadar saçma bir yöntemö dünyanın neresinde görülmüş. Neden yurt dısında oturan yurttaşlar, oturdukları ülkedeki konsolosluklarda oy kullanamıyorlar? İlle de oy vermek için Türkiye'ye mi gitmek gerekiyor? Ya gidecek parası yoksa? O zaman da oy hakkı olmuyor. Devlet yurt dışında oturan yurttaşlarının oy kullanmasını istiyorsa, en kolay oy verebileceği yerleri seçmelidir, gümrük kapılarını değil. Yurttaşın oyuna gümrük uygulamaya gerek yok.

YSK, 2007 yılında kurulan dokuz adet gümrük kapısına ilaveten 16 gümrük kapısında daha sandık kurulmasını kararlaştırdı. 25 gümrük kapısındaki oy verme işlemi ise 3 Ağustos Salı günü başlayacak. Ancak yurtdışında yaşayanların bu noktalarda oy kullanabilmeleri için yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmaları gerekiyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), referanduma yurtdışında yaşayan seçmenlerin katılımını artırmak ve rahat oy kullanmalarını sağlamak amacıyla oy kullanılacak gümrük kapısı sayısını artırdı. YSK, 2007 yılında kurulan dokuz adet gümrük kapısına ilaveten 16 gümrük kapısında daha sandık kurulu kurulmasını kararlaştırdı. 25 gümrük kapısında oy verme işlemi, 3 Ağustos Salı günü başlayacak. Ancak bu noktalarda oy kullanabilmek için yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmak gerekiyor. 17 Temmuz'da gümrük kapıları ilçe seçim kurullarının oluşturulması işlemi tamamlanacak. 24 Temmuz'da gümrük kapıları sandık kurullarının oluşturulması tamamlanacak ve ilgililere tebliğ edilecek.

YSK'nın sandık kurulu oluşturacağı gümrük kapıları şöyle: Gürbulak (Ağrı), Sarp (Artvin), Kapıkule, İpsala ve Hamzabeyli (Edirne), Esendere (Hakkari), Cilvegözü, Yayladağı (Hatay), Dilucu (Iğdır), Dereköy (Kırklareli), Öncüpınar (Kilis), Nusaybin (Mardin), Akçakale (Şanlıurfa), Habur (Şırnak), Şakirpaşa (Adana), Esenboğa (Ankara), Antalya, Gaziantep, Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı (İstanbul), Adnan Menderes Havalimanı (İzmir), Erkilet Havalimanı (Kayseri), Bodrum Havaalanı ve Dalaman Havaalanı (Muğla), Taşucu Limanı (Mersin).

Yüksek Seçim Kurulu, gümrük kapılarında yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olan Türk vatandaşların oy kullanabileceğini sitesinden duyurdu. Açıklamada, "Seçmenin kimliğinin tespitinde yurtdışı seçmen kütüğü ve seçmenin pasaportunda gösterilen yazılı bilgilerle yetinilir. Sandık kurulu başkanı, sandık başına gelen seçmenin pasaportunu alıp kütükte kayıtlı olup olmadığını Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası'nı girerek sorgular. Yurtdışı seçmen kütüğünde kaydı bulunmayan vatandaşlara oy kullandırılmaz." denildi.

(Zaman)

 
 

Gümrük kapı sayısı arttırıldı

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Ne kadar saçma bir yöntemö dünyanın neresinde görülmüş. Neden yurt dısında oturan yurttaşlar, oturdukları ülkedeki konsolosluklarda oy kullanamıyorlar? İlle de oy vermek için Türkiye'ye mi gitmek gerekiyor? Ya gidecek parası yoksa? O zaman da oy hakkı olmuyor. Devlet yurt dışında oturan yurttaşlarının oy kullanmasını istiyorsa, en kolay oy verebileceği yerleri seçmelidir, gümrük kapılarını değil. Yurttaşın oyuna gümrük uygulamaya gerek yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000