13 Aralık 2011, Salı 11:09:44

ESENBOĞA'YI SİS VURDU

Esenboğa Havalimanı'nda etkili olan yoğun sis hava trafiğini felç etti. 11 uçak Ankara yerine başka havaalanlarına indi.
  • 01.04.2011 tarihinde Ankara Dispeçi kapatan mantık , yapılan tasarrufun neticesini değerlendirebilir.Esenboğa'dan son 10 yılda aynı anda 11 uçak hiç divert etmedi . Ankara Dispeçin bir yıllık maliyetini bu bir saatlik muhakeme hatasıyla kıyasladığınızda ülkenin ortasındaki stratejik Uçuş Harekat Merkezinin ne işe yaradığı daha da iyi anlaşılacaktır.Anlayana...
  • bazı arkadaşlar demiş ki sisi yoğun olan ülkenin pilotları inerdi diye. daha 2 hafta önce hollanda ve belçika'da bütün havalimanları sis nedeniyle bütün gün kapalı kaldı. bu arkadaşlar bir baksın o günün iniş-kalkış durumlarına ne olmuş? buradan sallaması kolay. azıcık bilgi sahibi olalım lütfen.
  • Bu ülkede ne kadar çok uzman var,şaşırtıcı.ESB'de CATIIIA yaklaşması var ve min. gereken görüş mesafesi touchdown bölgesinde 200m (150m diye nereden salladınız,açıklarsanız sevinirim).Üstelik sis değişken olabilir,200m RVR değeri olsa bile siz min.lara geldiğinizde pisti göremezseniz kurallar gereği pas geçmeniz gerekir.Bunun tecrübe,cesaret gibi konularla alakası yoktur.Resmi olarak RVR değerleri olması gereken min.lardan düşükse yaklaşma bile yapamazsınız,OM'a geldiğinizde min. sağlanmıyorsa pas geçersiniz.Bu işler klavye başında oturup yorum yapmaya benzemez.Siz inersiniz ama arkanızdan gelen uçak görüş düştüğünden pas geçer ya da önünüzdeki uçak iner ama siz pisti göremezsiniz ve pas geçersiniz.Bu işin hafife alınacak yanı yoktur.
  • Cahil vatandaşım senin gibi cahilce cevap yazan insanlarda var bu Türkiyemde. Ne guzel yazmışsın, bu yabancı hayranlığı nereye kadar? Senin konu hakkında bilgi sahibi olmadığın belli de kendinde yorum yazma cesaretini nerden ve nasıl edindiğini çok merak ediyorum. İnsan bir düşünür, burayı okuyan pilotlarda var kendimi rezil etmeyeyim der. Hani bazen gerçekten sivil vatandaşın yorumyazmasının engellenmesi gerektiğine inanıyorum. Uçuş öncesi sinirlerimi zıplattın helala olsun sana ey cahil!
  • kardesim atmayin yaw Pegasus ucaklari kutur kutur indi diyen kardes Pegasus web sayfasina bak da konus PC100 ve PC 102 ne kadar gecikmeli inmis.Kutur kutur GECIKMIS. Sonra diger ucaklar gibi pegasusta inis yapmaya baslamis.palavranin bu kadari olmaz.Pegasus kutur kutur inmis de THY ucaklarinin sertifikasyonu eksikmis.Boyle palavra olur mu?
  • Esenboğa'da CAT III yok diye bağırdılar,onu bunu suçladılar,bize fazladan yakıt yaktırıyorlar diye şikayet ettiler ve Esenboğa Dispatcth ofisi kapadılar CAT III sertifikası olmayan pilotlarla,inemeyeceğini bile bile seferi yaptılar ve divert ettiler.Nerede fazladan yakılan bu yakıt hesabını soranlar,önce pilotlarınızı sertifikalandırın demezlermi?
  • havacılıkla ilgili bir konuyu tek bir şirkete indirgeyip birde üstüne yusuf yusuf gibi lakayıt yorumlar yazan birinin bu siteye girip yorum yazmasını kınıyorum.Havacılık yusufu aramayı değil en ufak riskte bile yolcunun emniyetini düşünmeyi gerektirir.
  • Esb istasyonun CAT III mevcuttur. metar 200 metre seviyesinde olmasına rağmen kısım kısım 50 metreye kadar düştüğü gözlemlenmiştir. Görüşteki lokal değişiklikler neticesinde inişlerde olmuştur. uçuş güvenliğide göz önünde bulundurularak divert etmişlerdir.
  • 1-2 tane divert tamam ama bu kadarında operasyonel bir hata aramak lazım.Anadolujet'in de merkezi olan ESB deki dispec 6-7 ay önce kapatılmıştı!!???
  • Şimdi ESB'ye bir ingiliz, rus, veya sisin çok olduğu bir ülkenin pilotu olsa inebilirdi. Bizim pilotlar özellikle THY hiç riske girmez, hatta hiç gitmem der kalkmaz bekler. Kar yağdığında da aynı durum yaşanır. Şimdi THY'da yabancı pilot olmasın amenna ama bu tür olaylar için bizim pilotların fazla tecrübesi yok. 200 küsür yabancı pilot çalışmasında ne yapsın soğuk iklim şartlarına fazla aşina değiliz. Sonra kendimizi üzmeyelim hergün sisli meydanan inenle 6 ayda bir inen aynı cesareti gösteremez.
Esenboğa Havalimanı'nda etkili olan yoğun siz hava trafiğini karıştırdı. Sabah saatlerinden itibaren etkisini artırarak hissettiren sis yüzünden bir çok uçuş yapılamadı. Şu anda çok sayıda uçak Esenboğa Havalimanı'nda kalkış için bekletilirken, Esenboğa'ya yapılacak seferler ise gerçekleştirilemiyor.

Sis yüzünden şu ana kadar 11 uçak başka havaalanlarına yönlendirildi. 

TK 2116  sefer sayılı İstanbul-Esenboğa uçağı Samsun'a, TK 9122 sefer sayılı İstanbul-Esenboğa uçağı tekrar İstanbul'a,  TK7149sefer sayılı Diyarbakır-İstanbul uçağı Kayseri'ye,  TK 7121 sefer sayılı Gaziantep-Esenboğa uçağı Samsun'a, TK 7059 sefer sayılı Malatya-Esenboğa uçağı Nevşehir'e,TK 9240 sefer sayısı Sabiha Gökçen-Esenboğa uçağı tekrar Sabiha Gökçen'e,  TK 7307 sefer sayılı Ercan-Esenboğa uçağı Nevşehir'e, TK 7069 sefer sayılı Trabzon-Esenboğa uçağı Samsun'a, TK 7111 sefer sayılı Hatay-Esenboğa uçağı Kayseri'ye, TK7105 sefer sayılı Adana-Esenboğa uçağı Kayseri'ye ve TK7001 sefer sayılı İzmir-Esenboğa uçağı ise Nevşehir'e yönlendirildi.

Sabah saat 04.00'ten itibaren etkili olan sisin saatt 09.30 itibariyle etkisini yitirdiği ancak birikmiş uçuşlar sebebiyle Esenboğa Havalimanı'nda olağanüstü yoğunluk yaşandığı bildirildi.






©AirportHaber.com ÖZEL
ESENBOĞA'YI SİS VURDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Misafir ~ 12 yıl önce
01.04.2011 tarihinde Ankara Dispeçi kapatan mantık , yapılan tasarrufun neticesini değerlendirebilir.Esenboğa'dan son 10 yılda aynı anda 11 uçak hiç divert etmedi . Ankara Dispeçin bir yıllık maliyetini bu bir saatlik muhakeme hatasıyla kıyasladığınızda ülkenin ortasındaki stratejik Uçuş Harekat Merkezinin ne işe yaradığı daha da iyi anlaşılacaktır.Anlayana...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bazı arkadaşlar demiş ki sisi yoğun olan ülkenin pilotları inerdi diye. daha 2 hafta önce hollanda ve belçika'da bütün havalimanları sis nedeniyle bütün gün kapalı kaldı. bu arkadaşlar bir baksın o günün iniş-kalkış durumlarına ne olmuş? buradan sallaması kolay. azıcık bilgi sahibi olalım lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bu ülkede ne kadar çok uzman var,şaşırtıcı.ESB'de CATIIIA yaklaşması var ve min. gereken görüş mesafesi touchdown bölgesinde 200m (150m diye nereden salladınız,açıklarsanız sevinirim).Üstelik sis değişken olabilir,200m RVR değeri olsa bile siz min.lara geldiğinizde pisti göremezseniz kurallar gereği pas geçmeniz gerekir.Bunun tecrübe,cesaret gibi konularla alakası yoktur.Resmi olarak RVR değerleri olması gereken min.lardan düşükse yaklaşma bile yapamazsınız,OM'a geldiğinizde min. sağlanmıyorsa pas geçersiniz.Bu işler klavye başında oturup yorum yapmaya benzemez.Siz inersiniz ama arkanızdan gelen uçak görüş düştüğünden pas geçer ya da önünüzdeki uçak iner ama siz pisti göremezsiniz ve pas geçersiniz.Bu işin hafife alınacak yanı yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Cahil vatandaşım senin gibi cahilce cevap yazan insanlarda var bu Türkiyemde. Ne guzel yazmışsın, bu yabancı hayranlığı nereye kadar? Senin konu hakkında bilgi sahibi olmadığın belli de kendinde yorum yazma cesaretini nerden ve nasıl edindiğini çok merak ediyorum. İnsan bir düşünür, burayı okuyan pilotlarda var kendimi rezil etmeyeyim der. Hani bazen gerçekten sivil vatandaşın yorumyazmasının engellenmesi gerektiğine inanıyorum. Uçuş öncesi sinirlerimi zıplattın helala olsun sana ey cahil!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
kardesim atmayin yaw Pegasus ucaklari kutur kutur indi diyen kardes Pegasus web sayfasina bak da konus PC100 ve PC 102 ne kadar gecikmeli inmis.Kutur kutur GECIKMIS. Sonra diger ucaklar gibi pegasusta inis yapmaya baslamis.palavranin bu kadari olmaz.Pegasus kutur kutur inmis de THY ucaklarinin sertifikasyonu eksikmis.Boyle palavra olur mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Esenboğa'da CAT III yok diye bağırdılar,onu bunu suçladılar,bize fazladan yakıt yaktırıyorlar diye şikayet ettiler ve Esenboğa Dispatcth ofisi kapadılar CAT III sertifikası olmayan pilotlarla,inemeyeceğini bile bile seferi yaptılar ve divert ettiler.Nerede fazladan yakılan bu yakıt hesabını soranlar,önce pilotlarınızı sertifikalandırın demezlermi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
havacılıkla ilgili bir konuyu tek bir şirkete indirgeyip birde üstüne yusuf yusuf gibi lakayıt yorumlar yazan birinin bu siteye girip yorum yazmasını kınıyorum.Havacılık yusufu aramayı değil en ufak riskte bile yolcunun emniyetini düşünmeyi gerektirir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Esb istasyonun CAT III mevcuttur. metar 200 metre seviyesinde olmasına rağmen kısım kısım 50 metreye kadar düştüğü gözlemlenmiştir. Görüşteki lokal değişiklikler neticesinde inişlerde olmuştur. uçuş güvenliğide göz önünde bulundurularak divert etmişlerdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
1-2 tane divert tamam ama bu kadarında operasyonel bir hata aramak lazım.Anadolujet'in de merkezi olan ESB deki dispec 6-7 ay önce kapatılmıştı!!???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Şimdi ESB'ye bir ingiliz, rus, veya sisin çok olduğu bir ülkenin pilotu olsa inebilirdi. Bizim pilotlar özellikle THY hiç riske girmez, hatta hiç gitmem der kalkmaz bekler. Kar yağdığında da aynı durum yaşanır. Şimdi THY'da yabancı pilot olmasın amenna ama bu tür olaylar için bizim pilotların fazla tecrübesi yok. 200 küsür yabancı pilot çalışmasında ne yapsın soğuk iklim şartlarına fazla aşina değiliz. Sonra kendimizi üzmeyelim hergün sisli meydanan inenle 6 ayda bir inen aynı cesareti gösteremez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000