19 Mart 2012, Pazartesi 09:01:13

ESENBOĞA'YA METRO GELİYOR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Keçiören Metrosu’nu Esenboğa Havalimanı’na uzatacak projede etüt çalışmalarının Mayıs sonunda başlayacağını açıkladı...
  • Ankara BBBİMG sayesinde, Ankaralılar belli hatlardaki Metrolarına, ne yazık ki kavuşamadılar. Şimdi konu Bakanlıkta. Ümit verici. Zira Bakanımız, konuyu titizlikle takip ediyor. Diğer zat gibi billboardlarla Sayın Başbakana, Metroya verdiği destekten dolayı teşekkür etmiyor. Acaba belediye başkanı olmanın ne demek olduğunu biliyor mu? Anlamadım demeyin, anlayan anladı.
  • Su metro ve tramvaylari artik türkiye kendisi yapmasi lazim. Yeter bu kadar disa bagimlilik!
  • En sonunda aklınıza geldi,tebrikler. Avrupada havaalanı ve metro bağlantısı anında yapılıyor. Metro ya da treni olmayan havaalanı yok gibi. Bizimkilerin aklına yeni geliyor. Emeklilik yaşında Avrupayı örnek alırken yaşam standardında da örnek almak aklınızdan geçiyor mu hiç???? Geriyiz, geriiiiiiiiiiiiiiii....
  • bu da sanırm diğer metro inşaatı gibi 20 yıl felan sürer.ankaralınında gıkı çıkmaz.
  • çok yavaş işliyor 10 yıldır bitecek çayyolu hattı ,kızılay trafiğini de mahvediyor.karayolları genel müdürlüğünden kızılaya yürüyecek yol yok şantiyenin içinden geçiyosunuz .görenler bilir!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara Metrosu’nu Esenboğa Havalimanı’na uzatacak projede, gelinen son noktayı açıkladı. Kaynak sıkıntısı nedeniyle yıllardır bitirilemeyen metroların Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na devredildiğini hatırlatan Yıldırım, bu kapsamda 44 kilometre uzunluğundaki Ankara Metrosu’nun yapım işlerini de devraldıklarını anlattı.

Bakan Yıldırım, her şey yolunda giderse 2-2,5 yıl içerisinde bu metroların hizmete alınacağını söyledi. Yer altında bazı öngörülmeyen durumların olabileceğini, bunun farkında olduklarını anlatan Yıldırım, “Bu yüzden de gece gündüz aralıksız çalışacağız. Yüklenicilerimizin herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamaları için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Çünkü Ankara’nın, Ankaralıların bu metro hatlarına ihtiyacı var. Büyükşehirlerin trafik sorununu, ulaşım sorununu sadece karayoluyla, bireysel taşımacılıkla, yolları büyüterek, kavşak, alt üst geçitler yaparak, dünyada çözebilmiş bir ülke yok. Toplu taşımaya, raylı sistemlere önem vermek gerekiyor” diye konuştu.
 
2013 sonunda hazır olacak
 
Yaptıkları her projeyi, ihtiyaçları karşılayacak şekilde planladıklarını belirten Bakan Yıldırım, bu nedenle Metro hattını Esenboğa Havalimanı’na kadar uzatma kararı aldıklarını söyledi. Yıldırım, metro hattının Havalimanına kadar uzatılmasının Ankaralılar için büyük önem taşıdığını belirterek, projeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da hassasiyetle yaklaştığını söyledi. Söz konusu hattın etüt proje işlerinin ön yeterlilik ihalesini 14 Mart’ta yaptıklarını anımsatan Yıldırım, ihalede teklif veren 15 firmanın olduğunu açıkladı. Yıldırım, bu firmaların ön yeterlilik dosyalarını inceledikten sonra kısa sürede teklifleri almak üzere yeterli görülen firmalara tebligat yapılacağını belirterek, “Mayıs ayının ilk haftasında mali ve teknik teklifleri almayı planlıyoruz. Mayıs ayının sonunda ise çalışmalara başlanacak. 2013 yılının Haziran ayında proje çalışmaları tamamlanarak yapım ihalesine hazır hale gelecektir” dedi. Yıldırım, ihaleye 15 firmanın ön yeterlilik için başvuruda bulunmasının ihalenin önemini ortaya koyduğunun altını çizdi.
 
Metro için 234 tren setine 391 milyon dolar
 
Bakan Yıldırım, yeni metro hatların yapımının yanı sıra Ankara Metro hatlarında kullanılacak 324 adet yeni tren setinin de alımını yapacaklarını anımsattı. Bu kapsamda setlerin tekliflerini aldıklarını bildiren Yıldırım, yerli demiryolu sanayisini geliştirmek amacıyla setlerde yerli katkı payını yüzde 51 olarak belirlediklerini vurguladı. Yıldırım, “İşlerin aciliyeti nedeniyle ilk 90 sette yerli katkı oranı yüzde 30 olacak. Ancak geri kalan kısımlarda ise yüzde 51’i yerli olacak. Söz konusu metro araçlarını yapmak isteyen firmalar bu imalatları büyük oranda Türkiye’de, yurt içinde gerçekleştirecek. Bunu sağlamak suretiyle hem ülkemizde demiryolu teknolojisinin gelişmesine katkı yapmış olacağız, aynı zamanda da döviz tasarrufu sağlamak suretiyle ilave istihdam ve iş imkanı sağlamış olacağız” diye konuştu. Söz konusu setlerin alımı için yapılan ihaleye üç firmanın katıldığını bildiren Yıldırım, en düşük teklifin ise 391 milyon 230 bin dolarla Çin firması CSR Electric Locomotive Co. Ltd.’den geldiğini açıkladı. (Hürriyet)
ESENBOĞA'YA METRO GELİYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 12 yıl önce
Ankara BBBİMG sayesinde, Ankaralılar belli hatlardaki Metrolarına, ne yazık ki kavuşamadılar. Şimdi konu Bakanlıkta. Ümit verici. Zira Bakanımız, konuyu titizlikle takip ediyor. Diğer zat gibi billboardlarla Sayın Başbakana, Metroya verdiği destekten dolayı teşekkür etmiyor. Acaba belediye başkanı olmanın ne demek olduğunu biliyor mu? Anlamadım demeyin, anlayan anladı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Su metro ve tramvaylari artik türkiye kendisi yapmasi lazim. Yeter bu kadar disa bagimlilik!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
En sonunda aklınıza geldi,tebrikler. Avrupada havaalanı ve metro bağlantısı anında yapılıyor. Metro ya da treni olmayan havaalanı yok gibi. Bizimkilerin aklına yeni geliyor. Emeklilik yaşında Avrupayı örnek alırken yaşam standardında da örnek almak aklınızdan geçiyor mu hiç???? Geriyiz, geriiiiiiiiiiiiiiii....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bu da sanırm diğer metro inşaatı gibi 20 yıl felan sürer.ankaralınında gıkı çıkmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
çok yavaş işliyor 10 yıldır bitecek çayyolu hattı ,kızılay trafiğini de mahvediyor.karayolları genel müdürlüğünden kızılaya yürüyecek yol yok şantiyenin içinden geçiyosunuz .görenler bilir!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000