25 Ekim 2009, Pazar 07:27:41

Ercan Hava Trafik Binası açıldı

Ercan Havalimanı’ndaki Sivil Havacılık Dairesi Hava Trafik Yönetim Merkezi (SMART) binasının açılışı törenle yapıldı...
  • Hayret başlığını kullanan arkadaşa şiddetle katılıyorum...:)
  • kıbrıs turk havacılıgına hayırlı olsun.
  • Sayın Taçoy nasıl oldu da buranın açılışını yaptı. Temeli salih usar attı diye bence kapatmalıydı. Seçilme aşamasında muhalefet olarak hep öyle dedi ya.

Binanın açılışını Başbakan Derviş Eroğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ve TC Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım gerçekleştirdi.

Yelken kanatlar da tören sırasında alanın üzerinden uçarak gösteri yaptılar. Törenin ardından bina gezilerek hava kontrolörlerinin çalışmaları izlendi.

Törene Başbakan Derviş Eroğlu, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Bekir Uysal, TC Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Maliye Bakanı Ersın Tatar, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Hamza Ersan Saner ve Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif bazı milletvekilleri ve üst düzey yetkililer katıldı.

Bilişim Adası Çalıştay’ına katılmak amacıyla KKTC’de bulunan TC Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım daha sonra saat 11.00’de özel uçakla adadan ayrıldı.

EROĞLU”HAVAYA DENİZE VE KAPILARA SAHİP ÇIKIYORUZ"

Başbakan Derviş Eroğlu törende yaptığı konuşmada, bir devlet olmanın gereği neyse onları yapmanın mutluluğu içinde, devlet olarak havaya denize ve kapılarına sahip çıkmakta olduklarını söyledi.

Dün Yıldırım ile 4 anlaşma yapıldığını, karayolları, denizaltı kablo İskele’den Hatay’a ve bilişim adası vizyonun geliştirilmesi için yapılan anlaşmalar olduğunu belirten Eroğlu, KKTC’nin özellikle teknolojideki gelişmelerden payını alması için TC hükümeti ile işbirliğini devam ettirmekte olduklarını ifade etti.

Toprakların, sahillerin koruma altında olduğunu, bugün de ortadoğudan Kafkaslara kadar hava sahasını kontrol edebilecek duruma gelindiğini belirten Eroğlu, bunun KKTC için büyük bir gelişme olduğunu söyledi.

Başbakan Eroğlu, “Özellikle KKTC devleti gerçeğini benimsemek istemeyenlere karşı da verilen çok güzel bir mesajdır. Cevaptır” dedi.

EKONOMİK DARBOĞAZLAR
KKTC’nin kalkınan bir ülke olduğunu, ekonomisi zaman zaman darboğazlara sokulsa da Anavatanın desteği ve alınan tedbirlerle darboğazlardan çıkarılmakta olduğunu belirten Eroğlu, krizlerden çıkmak için tedbirlerin şart olduğunu, Bulgaristan’ın krizden kurtulmak için bütçesini yüzde 37 küçülttüğüne dikkat çekti.

Her tedbirin mutlaka tepki alacağının bilinci içinde olunduğunu ifade eden Eroğlu, KKTC’nin dünyaya açılma gayreti içerisinde olduğunu, geçmişte 2 tarifeli sefer varken bugün Ercan’dan dünyaya açılma noktasında büyük adımlar atılmakta olduğunu vurguladı.

KKTC gerçeğinin dünya tarafından kabul edilmekte ancak resmi olarak tanımamakta olduğunu ifade eden Eroğlu, “Anavatın tanıması bugün için yeterli desek de yarınlarda Rumların bu uzlaşmazlığı devam ettiği sürece dünyanın bakış açısı değişir KKTC gerçeği daha fazla kabul görür diye düşünüyoruz” dedi.

TÜRKİYE İLE İŞBBİRLİĞİ
Hükümet olarak her şeyden önce devlete sahip çıkma, bunu yaparken de insanların refahını huzurunu artıracak tedbirleri de almakta olduklarını belirten Eroğlu, Anavatan hükümetleri ile işbirliği içinde zaman zaman varolan sorunları asgariye indirmeye çalıştıklarını söyledi.
Bugün bu işbirliğinin en güzel sonuçlardan birinin görülmekte olduğunu ve bunun belki Rumları da kıskandırmakta olduğu ifade eden Eroğlu, bakanın Türkiye’de olanın KKTC’de olacağı sözünün Kıbrıs Türkü’nü hem duygulandırıp hem de sevindirdiğini belirtti.

Eroğlu, işbirliği ve Türkiye’den aldıkları destekle, Kıbrıs’ta Türklüğü devam ettirirken kurulan devlete sahip çıkarak halkın refahını artırmaya çalıştıklarını belirterek, “Elbette müzakereler devam ediyor.Ben politikaya girdiğimden beri devam ediyor. Bugün de var.Yarın da devam edecek. Umut edilen, Kıbrıs Türkünün ve Türkiye’nin arzuladığı onurumuzla yaşayacağımız bir anlaşma olmazsa açıkta değiliz anavatanımız var. KKTC devleti var anlayışı içinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz”dedi.

Eroğlu, “ Ülkeyi daha mamur hale getirmek için, ülkemizin temellerini daha da sağlamlaştırıp, halkımızın kendi devleti çatısı altında mutluluk içinde yaşaması için üzerimize düşen gayreti sarfedeceğiz. Biz gayret edip alınması gereken tedbirleri zamanında aldığımız sürece anavatan hükümetleri bizi yalnız bırakmayacak” şeklinde konuştu.

YILDIRIM: “EN GÜZEL CEVAP”
TC Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise 2007 Nisan ayında binanın temelini önceki bakan Salih Usar ile yağmurlu bir günde attıklarını anlatarak, binanın bitmiş olması ve hizmete girecek olmasından mutluluk duyduğunu söyledi.

Sürekli, Kıbrıs hava sahasını karartmaya çalışanların, her fırsatta uluslar arası üst geçiş ve iniş-kalkışlarda hava sahası güvenliğine olumsuz şekilde müdahalede bulunanlara verilecek en güzel cevabın adanın en gelişmiş hava trafik yönetim merkezi olduğunu belirten Yıldırım, bunun komşuluğa, uluslararası kurallara ve insanlığa uymayan faaliyetler içinde olanlara verilen güzel bir cevap olduğunu tekrarladı.

TÜRKİYE VE KKTC’DEKİ GELİŞMELER
Türkiye olarak son birkaç yıl içerisinde Hava trafik ve sivil trafik alanında çok büyük gelişmeler katettiklerini anlatan Yıldırım, 2008’de iç hat trafiği 8 milyon iken bugün 35 milyona çıktığını, 26 havaalanına sefer yapılırken bugün bu rakamın 45’e yükseldiğini söyledi.

Aynı gelişmeyi Kıbrıs’ta da görüldüğünü, KKTC’de 2002 yılında sadece 2 havayolu şirketinin 5 noktadan tarifeli sefer yaparken bugün 4 havayolu şirketinin 11 noktadan düzenli seferler yaptığını anlatan Yıldırım, 2002 yılında haftada 41 uçuş yapılırken bugün bu rakamın 201’e çıktığını bunun da gelişmenin göstergesi olduğunu belirtti.

Türkiye’de Havacılığın dünya otoritelerinin çok üstünde gelişmekte olduğunu kaydeden Yıldırım, Türkiye’de tahminlerin 2015 yılında toplam iç ve dış uçuşun 55 milyon olacağı öngörülürken, 2003’de sivil havacılıkta serbestleşme uygulamaları ile dünya otoritelerinin tahminlerini 2005’de 80 milyon yıllık uçuşla geçtiklerini ifade etti.
Yıldırım, havacılıkta ciroyu 2 milyon dolardan 9 milyon dolara çıkardıklarını da belirterek, 2023 vizyonuna baktığında havacılık tahminlerinin Türkiye’nin büyüme ve gelişmesine paralel olacağını görmekte olduklarını vurguladı.

Türkiye’nin 60 milyon yolcuyu sevk ve idare edecek en az 1 havaalanına 2023’e kadar sahip olacağını belirten Yıldırım, dünyada krizle birlikte havacılık yüzde 3-6 arasında küçülürken Türkiye’de 6-14 arasında büyümeye devam ettiğini bunun da Türkiye’de ve Kıbrıs’ta küresel krize rağmen turizm ve ekonomi anlamında büyümenin devam ettiğinin açık göstergesi olduğunu kaydetti.

Binali Yıldırım, hava trafik yönetim merkezi havacılığın daha güvenli hale geleceğini, Türkiye’de eğitim gören memurların dönmesi ile insan kaynağı eksikliğinin de giderileceğini belirtti.
Yıldırım, tesisin gerçekleşmesinde emeği olan Devlet Havalimanları müdürlüğüne, yapan firma ve ulaştırma bakanlarına teşekkür etti.

TAÇOY: “GÜNDE 600 UÇAĞA HİZMET VERİLİYOR"
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy törende yaptığı konuşmada, kara da olduğu gibi havada da bazı sınırların var olduğuna dikkat çekti.
KKTC’nin bir çok alanda Türkiye’den aldığı katkılarla bir adım önde olduğunu belirten Taçoy, Türkiye’de bile henüz tamamlanmamış olan Smart binasının KKTC’deki açılışına TC Ulaştırma Bakanı’nın da büyük önem verdiğini, bu binanın bakanın ‘Türkiye’de ne varsa eş zamanlı KKTC’de de olacak”sözleriyle örtüştüğünü söyledi.

Taçoy, iki gün önce Dünya Hava Trafik Kontrolörler Günü’nün kutlandığına da işaret etti.

KKTC’nin tanınmadığını ancak KKTC’nin günde kendi sahasından geçen 600 uçağa hizmet verebildiğini belirten Hasan Taçoy, bu binada 50-60 bin insana yol gösterildiğini, onların hayatlarına yön verip güvenceye almakta olduğunu ifade etti.

Yeni binaya geçerken hava kontrolörlerinin çok heyecanlandığını ve 72 saatte binaya yerleşebileceklerini söylediklerini ancak büyük bir hevesle çalışarak 36 saatte yerleşmeyi tamamladıklarını anlatan Taçoy, binanın yapılışında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Türkiye’nin verdiği destekle Ankara Esenboğa Havaalanı’nda yaklaşık 20 kişinin geçen şubat ayından beri hava kontolörlük eğitimi almakta olduğuna da dikkat çeken Hasan Taçoy, önümüzdeki şubat ayında bunların eğitimlerini tamamlayarak KKTC’ye döneceklerini ve eleman eksikliğini gidererek iş başına geçecekleri kaydetti.

“Bizim için bir tek hedef var” diyen Taçoy, “Yapılan görüşmelerde ve yapılan konuşmalarda KKTC’nin ve KKTC’ye bağlı FIR hattının önemini gündeme getirmek. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bizi burada görmemeye çalışarak sınırımızın ve hattımızın Ankara’da olduğunu iddia etmekte ama bunun böyle olmadığını her fırsatta onlara göstermekteyiz işte bugün bir tekrarı daha oluyor. Bugün bir kez daha gösteriyoruz ki Kuzey Kıbrıs Türkleri Ercan Devlet Havalanı’nda bölgedeki en modern tesisin açılışını yapıyor” dedi.

Taçoy, önceki bakan Salih Usar, TC Büyükelçiliği, TC hükümeti ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kıbrıs Genç Tv

Ercan Hava Trafik Binası açıldı

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Hayret başlığını kullanan arkadaşa şiddetle katılıyorum...:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
kıbrıs turk havacılıgına hayırlı olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın Taçoy nasıl oldu da buranın açılışını yaptı. Temeli salih usar attı diye bence kapatmalıydı. Seçilme aşamasında muhalefet olarak hep öyle dedi ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000