01 Kasım 2009, Pazar 09:09:53

En büyük hobisi uçmak...

İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Juan Clos Türkiye'nin yaşadığı değişim sancılarını belki de en iyi anlayan isimlerin başında geliyor. Clos'un en büyük hobisi ise uçmak...
  • Takdir edersiniz ki bizde uçan değil ama bol bol UÇURAN politikacılar var. Bir de uçanlarıyla uğraşmayalım derim hocam.
  • Keşle bizimkiler de uçabilse. Keşke yüzlerce uçabilen politikacımız olsaydı. O zaman bambaşka bir Türkiye olurduk. Havacılık ayrı bir kültür. Her adımında checklist var. Havacılıkta "Dokunulmazlık" yok.

Fırsat buldukça hafta sonları uçuş yaptığı Esenboğa Havalimanı'ndaki Menekşe Havacılık tesislerinde yapılan sohbette Clos, sorulara şu yanıtları verdi:

- Türkiye Avrupa'ya kendini nasıl anlatmalı?

Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde ise din konusuna yapılan özel bir vurgu var. Din meselesi çok fazla konuşuluyor bu ilişkide. Ancak bence Türkiye'nin kültürel kimliği sadece dinden oluşmuyor. Dil, müzik ve diğer birçok farklı özelliğiniz var. Kendinizi Avrupa halklarına anlatma konusunda bu çok önemli bir faktör. Dil mesela önemlidir. Bizim AB içinde tanınmamızda İspanyolca'nın dünyanın birçok bölgesinde konuşuluyor olması da etkendi. Aynısı Türkçe için de geçerli. Türkçeyi 200 milyon insan konuşuyorsa bu önemlidir Avrupa için.

"SORUNLARIMIZ BENZER"

- İspanya'nın AB üyelik sürecinden hangi dersleri çıkarabiliriz?

İspanya da benzer sorunu yaşadı. 1960'larda Avrupalılar için bilinmeyen bir yerdik. İspanya ile Fransa arasındaki Pirene dağları nedeniyle 'Pirene'den sonrası Afrika' bile derlerdi. Tanınmazı sağlayan alan turizm oldu. Avrupalılar bizim gerçeğimizi turizm sayesinde anladı. Sizin AB yolculuğunuz çok benziyor. Turizm sadece iş değil milyonlarca Avrupalının ülkenizi, halkınızı tanımasının en etkili yolu. Kültürel zenginliklerinizi ve farklılıklarınızı göstermenin bir yolu.

"YOL KAZALARI OLABİLİR"

- 34 PKK'lının gelişi ve sonrasındaki tartışmaları nasıl görüyorsunuz?

Bu çok zor ve çok sancılı bir süreç. Bu süreçte yol kazaları olabilir. Farklılıkların meşruiyetini tanıma meselesi her zaman zor olmuştur. Ama demokrasilerde bir şekilde yüzleşilmesi gereken bir konu. Bizde de  çok tartışma yaşandı. İnsanlar azınlıklara haklar verilmesine karşıydı. Toplumda yeni bir sosyal sözleşme sağlamak zorundaydık. Kolay olmadı.Yavaşça çok şeyi yaptık. Hızla, tepeden inme yapılsaydı başarılı olamazdı.

"AB SÜRECİNİ HIZLANDIRACAĞIZ"

- 1 Ocak'ta devralacağınız AB Dönem Başkanlığı'nda Türkiye için ne planladınız?

AB'nin yeni anayasası olan Lizbon Anlaşması ilk kez uygulamaya konacak. Anlaşma birlik için etkin ve hızlı bir karar mekanizması getiriyor. Biz de bunu Türkiye'nin üyelik sürecini hızlandırmak için avantaja çevireceğiz.

"UÇMAK TERAPİ GİBİ"

Büyükelçi Clos'un en büyük hobisi ise uçmak. Brövesini  aldığı 1973'ten bu yana başta Barselona olmak üzere İspanya'nın her bölgesinde, Afrika ve Güney Amerika'da tek motorlu uçaklarla uçmuş. Piper, Beachcraft, Cessna, Maule ve diğerleri... Neredeyse her tür uçağı kullanmış.

Fırsat buldukça başkent Ankara'nın üzerinde de turluyor. Biz de foto muhabirimiz Murat Öztek ile bir hafta sonu kendisine eşlik ettik gökyüzünde. 'Uçuş benim için bir nevi terapi. Yarım saat bile uçsam haftanın tüm stresini atıyorum' diye anlatıyor uçuş tutkusunu.

Barselona'da bir uçağı tek başına kaldırıp indirdiği ilk uçuşu hiç unutamıyor: 'Bundan sonra dünyada her şeyi yapabilirim diye düşünmüştüm' diyor. Üzerinde dört kez uçuş yaptığı İstanbul'un görüntüsü için ise 'Eşi benzeri yok' diyor. Sırada güney sahilleri var.

'Uçarken uğura inanır mısınız' sorusunu gayet ciddi yanıtlıyor: 'Bu bir şans değil güvenlik meselesi. Uçuşta her şeyin başı disiplindir. Uçmadan önce yakıtı ve her göstergeyi tek tek kontrol ederim.'

Ankara üzerinde birlikte uçarken gözlerinin sürekli aşağıları taradığını fark edince, 'Her zaman bir gözümüz aşağıdadır. Acil iniş durumunda nereye inebiliriz diye hep bir düzlük ararız etrafta' diye izah ediyor. Bugüne kadar hiç acil iniş yapma ihtiyacı olmamış.

"ANKARA'NIN ÖNCELİĞİ METRO"

Clos, Barselona'nın eski belediye başkanı. Kendisine Ankara'nın havadan nasıl gözüktüğünü de sorduk. 'Çok tipik, göç aldıkça genişleyen bir şehir manzarası var. Konutlar yapıldıkça halkalar halinde genişliyor. İstanbul kadar olmasa bile ulaşım Ankara için de sorun' diyor.

Utku ÇAKIRÖZER / AKŞAM

En büyük hobisi uçmak...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Takdir edersiniz ki bizde uçan değil ama bol bol UÇURAN politikacılar var. Bir de uçanlarıyla uğraşmayalım derim hocam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Keşle bizimkiler de uçabilse. Keşke yüzlerce uçabilen politikacımız olsaydı. O zaman bambaşka bir Türkiye olurduk. Havacılık ayrı bir kültür. Her adımında checklist var. Havacılıkta "Dokunulmazlık" yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000