11 Şubat 2013, Pazartesi 17:28:19

AYDIN DOĞAN’IN UÇAĞI F-16 İLE ÇARPIŞACAKTI

İşadamı Aydın Doğan’a ait özel uçak Esenboğa Havalimanı inişi öncesinde F-16 ile tehlikeli şekilde yakınlaştı. Uçak, bin 700 feet altındaki uçağın dikey yükselme ihtimali üzerine ani tırmanışla çarpışma tehlikesini atlattı.
  • http://blog.milliyet.com.tr/haydi--gulenay-kizimizi-yasatalim--once-allah--sonra-sizler/Blog/?BlogNo=401993
  • Then the TCAS computes the intruder trajectory, the Closest Point of Approach (CPA) and the estimated time (TAU) before reaching the CPA.‐ Real collision threat ‐ TAU is about 25 s . Tcas ın TA yada RA ikazı vermesinin ucakların arasındaki o anki mesafe ve irtifa ile değil olası çarpısma noktası ve zamanı ile bağlantısı vardır. TAU 40 saniyeden az ise TA; 25 sn den az ise RA alırsın.Arada 2000 ft te olsa f16 6 varyoyla tırmanırsa TAU 20 sn dir ve resolution advisory alırsın ve bu ucak 12000 ft in üstüne çıkamaz gibi bir düşünce içinde de olamazsın. Resolution advisory ler uygulanmak zorundadır ATC aksini söylese bile. Çünkü bu kural da birçok kural gibi kanla yazılmıştır. BAŞIMIZA NE GELİRSE KİTAPSIZLIKTAN GELİR UMARIM PİLOT DEĞİLSİNDİR
  • Yıne aynı .Herkes konusuyor Aırport haber de arastırmadan yazıyor.Yıne bır cahıl ama cok bılmısler komedısı oynanıyor.Ne zaman herkes çapının adamı olur ve kendı işine bakarsa ıste o zaman bu zırvalamalarda ve boş adam yorumlarından belkı kurtuluruz .Gölge etmeyın de ınsanlar ıslerini yapsınlar olmazmı?
  • Cahillik çldürür diyen kişi Doğan Havacılık açıklamayı yapmış zaten.Okuduğunuzu anlamayı deneyin lütfen.Yazdıklarımın hiç bir yerinde TCAS ın talimatına uyulmasın demedim. TCAS ın çalışma prensibinden dolayı olan bir durumu anlattım.Ama gözünüzü kin bürümüş galiba lafı tersten anlama uzmanı olmuşsunuz.
  • Turkle Turk neden Ingilizce konusuyor, tabi kazasi da olur, carpismasi da. Cumle kurmayi beceremeyince Turkceye donuyorlar. SAKA MI BU, BU INSANLAR MI UCAHK Ucuyuroyor.
  • ses kaydında sürekli olarak airporthaber.com ikazı ses kaydını dinlemeyi olanaksız hale getiriyor, lütfen bu uygulamaya son verin.
  • Bu olayda da rapor edilen TCAS 'ın yanlış kaçındırmasıdır.Legal ayırmanın 1000 feet olarak kullanıldığı durumda bir uçak 13000 feet i muhafaza ederken diğerininde ne olursa olsun 12000 feet in üstüne çıkmayacağını biliyorsanız başlıktaki gibi tehlikeli bir yakınlaşma söz konusu değildir.Airport yetkililerinden ricam lütfen bir şeyi tam araştırmadan haber yapmayınız.Sizlere güvenimiz sarsılıyor.Bir kerede işin doğrusu buymuş diye haber yapmanız dileğiyle.
  • adam f-16'nın yaşattığı tehlikeden bahsetmiş, atc hala ayar verme derdinde, "ayırma zaten 1000 feet, 1700 diyosun olm farkında mısın?" tripleri. bu adamın derdi ne birader, RA uyarı vermese adam neden uyarı verdi desin? pilot yine donanımlı biri, iade etmiş ayarı atc'ye..
  • İki uçak arası kullanılan legal ayırma 1000 feet dir.Akıncı sahası 12000 feet ve altında askeri uçakların çalışma yaptığı bir sahadır.Gün içinde onlarca uçak bu sahayı katederek Esenboğa 'ya gelir.Saha geçilene kadar gelen uçak 13000 feet 'in altına alınmaz.Akıncı sahasında çalışan uçaklarda 12000 feet'in üstünü çalışan kontrolörden habersiz kullanmazlar. TCAS uçaklarda insan kaynaklı hataları önlemek amacıyla bütün dünyada kullanılan bir cihazdır.Çalışma prensipi olası tehlikeli yakınlaşmaları algılayarak uçağa dikey kaçındırma yapmaktır.Dakika da normalde 1000- 1500 feetlik tırmanma oranına göre diğer uçağın tehlike olup olmayacağını hesaplar. Ancak çalışma yapan askeri uçakların dakika da 5000 -6000 oranla tırmanabileceğini ve belli bir irtifada durabileceğini hesaplayamaz.Bu olaydaki gibi yanlış kaçındırmalara sebep olabilir.Bu nedenlede böyle bir durum pilotlar ve kontrolörler tarafından rapor edilir.
  • Aydın Doğan'ın pilotuda eski F-16 cı.. o hissetmiştir o ...lann şimdi bu F16 cı atmaca çekecek loop'a hissediyom hissediyom diye :) hehehe namı diğer YUSUFFFFFF

İşadamı Aydın Doğan’a ait Doğan Holding filosundaki TC-DGN kuyruk tescilli Falcon 2000EX tipi uçakla F-16 tipi askeri uçak Ankara’da tehlikeli şekilde yakınlaştı.

Doğan Holding’e ait uçağın pilotu, “ F-16, bin 700 feet altımıza kadar geldi. Uçak tehlikeli yaklaşma ikazı (RA-Resolution advisory) aldı ve tırmandık” dedi.

Akıncı filosundaki F-16 tipi uçağın, 13 bin 500 feet yükseklikte seyrederlerken bin 700 feet altında kendilerine yaklaştıklarını kaydeden TC-DGN tipi Falcon 2000 uçağının pilotu, o anları kuleye aktardı. Airporthaber'in ulaştığı ses kaydında pilot ile kontrolör uzun süre olayın kritiğini yaptı. 

İşte o konuşmalar:

Pilot:  Biz 1-3-0’ı muhafaza ediyorduk RA ile tırmandık. 1700 feet altımızda gördük.

Kontrolör: Ayırma zaten 1000 feet, 1700 feetteyken RA alıp tırmandığınızı ifade ediyorsunuz mütabık mıyız?

Pilot: Tamamıyle mütabıkız. Sadece 1000 feet ayrımda RA gelmez onun tırmanış açısı ile de alakası var RA’nın. Çok yüksek açıyla tırmandığı için uçak çarpacak diye hesapladı onun için RA aldık. Ayrım 1000 feet olsa da RA gelebilir.

Bu konuşmalardan sonra TC-DGN tipi uçağın pilotu olayı rapor edeceğini bildirdi.

İşte o ses kaydı:

AYDIN DOĞAN’IN UÇAĞI F-16 İLE ÇARPIŞACAKTI

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

mesut selek ~ 11 yıl önce
http://blog.milliyet.com.tr/haydi--gulenay-kizimizi-yasatalim--once-allah--sonra-sizler/Blog/?BlogNo=401993

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tcas kursuna ~ 11 yıl önce
Then the TCAS computes the intruder trajectory, the Closest Point of Approach (CPA) and the estimated time (TAU) before reaching the CPA.‐ Real collision threat ‐ TAU is about 25 s . Tcas ın TA yada RA ikazı vermesinin ucakların arasındaki o anki mesafe ve irtifa ile değil olası çarpısma noktası ve zamanı ile bağlantısı vardır. TAU 40 saniyeden az ise TA; 25 sn den az ise RA alırsın.Arada 2000 ft te olsa f16 6 varyoyla tırmanırsa TAU 20 sn dir ve resolution advisory alırsın ve bu ucak 12000 ft in üstüne çıkamaz gibi bir düşünce içinde de olamazsın. Resolution advisory ler uygulanmak zorundadır ATC aksini söylese bile. Çünkü bu kural da birçok kural gibi kanla yazılmıştır. BAŞIMIZA NE GELİRSE KİTAPSIZLIKTAN GELİR UMARIM PİLOT DEĞİLSİNDİR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Başkontrolör ~ 11 yıl önce
Yıne aynı .Herkes konusuyor Aırport haber de arastırmadan yazıyor.Yıne bır cahıl ama cok bılmısler komedısı oynanıyor.Ne zaman herkes çapının adamı olur ve kendı işine bakarsa ıste o zaman bu zırvalamalarda ve boş adam yorumlarından belkı kurtuluruz .Gölge etmeyın de ınsanlar ıslerini yapsınlar olmazmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CEVAP ~ 11 yıl önce
Cahillik çldürür diyen kişi Doğan Havacılık açıklamayı yapmış zaten.Okuduğunuzu anlamayı deneyin lütfen.Yazdıklarımın hiç bir yerinde TCAS ın talimatına uyulmasın demedim. TCAS ın çalışma prensibinden dolayı olan bir durumu anlattım.Ama gözünüzü kin bürümüş galiba lafı tersten anlama uzmanı olmuşsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
NdrBAmrknHayranliigi ~ 11 yıl önce
Turkle Turk neden Ingilizce konusuyor, tabi kazasi da olur, carpismasi da. Cumle kurmayi beceremeyince Turkceye donuyorlar. SAKA MI BU, BU INSANLAR MI UCAHK Ucuyuroyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fikir ~ 11 yıl önce
o hava sahasında sadece Turk ucakları ucmamaktadır cahil arkadasım ingilizce zorunludur herkesin anlaması için sadece ozel durumlarda ana dilde konusulabilir sen turk kuledekide turkce konusiyim dersen yabancı ucagın pilotu hemen uyarır uluslararası dilde konusman hakkında ama Türk üz biz degilmi her konuda bir fikrimiz yorumumuz var...!
pilot ~ 11 yıl önce
ses kaydında sürekli olarak airporthaber.com ikazı ses kaydını dinlemeyi olanaksız hale getiriyor, lütfen bu uygulamaya son verin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İŞİN DOĞRUSU 2 ~ 11 yıl önce
Bu olayda da rapor edilen TCAS 'ın yanlış kaçındırmasıdır.Legal ayırmanın 1000 feet olarak kullanıldığı durumda bir uçak 13000 feet i muhafaza ederken diğerininde ne olursa olsun 12000 feet in üstüne çıkmayacağını biliyorsanız başlıktaki gibi tehlikeli bir yakınlaşma söz konusu değildir.Airport yetkililerinden ricam lütfen bir şeyi tam araştırmadan haber yapmayınız.Sizlere güvenimiz sarsılıyor.Bir kerede işin doğrusu buymuş diye haber yapmanız dileğiyle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cahillik öldürür ~ 11 yıl önce
işin dogrusunu bilen arkadasım oncelik tcas tır tcas kacınacaksın diyosa kacınırsın ben biliyorum onlar altta calısıyolar dersen bir gun biri arkanda patlayı verir tcas ın kuleden onceligi vardır yorum yapamazsın yuksel diyosa yukseliceksın alcal dıyosa alcalıcaksın yanı senin yazdıgın gibi biliyosanız ukelalıgına gelmez bu işler zaten cahil yorumundan uçucu olmadıgın cok acık...!
çılgın kontrolör ~ 11 yıl önce
adam f-16'nın yaşattığı tehlikeden bahsetmiş, atc hala ayar verme derdinde, "ayırma zaten 1000 feet, 1700 diyosun olm farkında mısın?" tripleri. bu adamın derdi ne birader, RA uyarı vermese adam neden uyarı verdi desin? pilot yine donanımlı biri, iade etmiş ayarı atc'ye..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İŞİN DOĞRUSU1 ~ 11 yıl önce
İki uçak arası kullanılan legal ayırma 1000 feet dir.Akıncı sahası 12000 feet ve altında askeri uçakların çalışma yaptığı bir sahadır.Gün içinde onlarca uçak bu sahayı katederek Esenboğa 'ya gelir.Saha geçilene kadar gelen uçak 13000 feet 'in altına alınmaz.Akıncı sahasında çalışan uçaklarda 12000 feet'in üstünü çalışan kontrolörden habersiz kullanmazlar. TCAS uçaklarda insan kaynaklı hataları önlemek amacıyla bütün dünyada kullanılan bir cihazdır.Çalışma prensipi olası tehlikeli yakınlaşmaları algılayarak uçağa dikey kaçındırma yapmaktır.Dakika da normalde 1000- 1500 feetlik tırmanma oranına göre diğer uçağın tehlike olup olmayacağını hesaplar. Ancak çalışma yapan askeri uçakların dakika da 5000 -6000 oranla tırmanabileceğini ve belli bir irtifada durabileceğini hesaplayamaz.Bu olaydaki gibi yanlış kaçındırmalara sebep olabilir.Bu nedenlede böyle bir durum pilotlar ve kontrolörler tarafından rapor edilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bişi olmaaaz ~ 11 yıl önce
Aydın Doğan'ın pilotuda eski F-16 cı.. o hissetmiştir o ...lann şimdi bu F16 cı atmaca çekecek loop'a hissediyom hissediyom diye :) hehehe namı diğer YUSUFFFFFF

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000