24 Haziran 2011, Cuma 08:12:04

ARTIK KİMLİĞİNİ UNUTANLAR DA UÇABİLECEK

Ankara Valiliği tarafından Esenboğa Havalimanında başlatılan uygulama ile kimliklerini unutan ve bu nedenle uçuş kartı alamayan yolculara geçici kimlik belgesi verilecek.
  • İyi de bu yeni olan birşey degil ki eski bir olay hatta ben kimliğini unuttuğu için polise gönderip geçici kimlik belgesi aldırdığım yolcu sayısını bile unuuttum :S :) ayt de bide webcam le polisler foto çekip fotolu falan basıyorlar :)))
  • Havalimanında çalışan biri olarak söylüyorum, bir defaya mahsus olduğu iddia edilen bu geçici kimlik ile daha sonra uçan olduğunu da gördüğüm oldu. Devletin artık her sorunu polis ile çözmeye çalışma anlayışının değişmesi gerekiyor.
  • Polis kimlik istediğinde T.C. vatandaşı olsun olmasın herkes bunu ibraz etmekle yükümlüdür. Polisin yönetmelik gereği hangi şahısların fotoğrafını çekebileceği de bellidir. Yönetmelik, uçağını kaçırmak üzere olanların fotoğrafının çekilebileceği hakkını vermez. Kimlik taşımak zorunda olan şahıslar kendilerini ispat edemiyorlarsa gerekirse gözaltına alınabilirler.
  • Aklıma cin fikirler geliyor :-) Düşük maliyetli uçuşlarda, ucuz biletleri kapat,, sonra da havaalanında sat, bilet almak için de kimlik gerektiğinde unuttum de sahte kimlik çıkart, olurmu acaba? olur mu olur... Sahi bir de şu soru aklıma geliyor, bu kimliği emniyet verecek ya, yetkisi varmı? Nufus Müdürlüğü itiraz etmez mi? Ne bileyim işte aklıma takıldı :-) Herhalde yetkililer tüm bunların alt yapısını oluşturmuştur... Yoksa ben yaptım oldu ! diyemez hiç kimse...
  • Devlet bir taraftan kimlik bulundurmayı mecbur tutarken diğer taraftan, kimliğini unutana iyilik yapıyor.Bu işin suistimal boyutlarını da unutmamak gerek. Kişinin sahte kimlik çıkarması önlenebilirmi? Eğer sahte kimlikle uçarsa ve farzedelim uçak düşerse, sigortadan para ödenmesi durumunda, kişinin sahte bir şahıs olduğu anlaşılırsa, zorda kalacak birim emniyet olur. Şahıs verilen bu geçici kimlikle başka resmi işlerini yapabilir mi? Mevzuatımız bu işe hazırmı? Anlamadım doğrusu, boşver kervan yolda dizilir mantığı işliyor sanki!
 Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, yaptığı açıklamada, kamu hizmetlerinde insan odaklı çalışmayı tercih ettiklerini belirterek, çağdaş kamu hizmetlerinin açık, katılımcı ve hesap verebilir olması gerektiğini söyledi.

Hizmetlerin etkili, verimli ve hızlı olması amacıyla çalıştıklarını ifade eden Yüksel, ''Ankara'da başı darlanan, eli sıkışan, devlet nerede diyen insanın kafasını çevirdiğinde devletle buluşmasını istiyoruz'' dedi.

Esenboğa Havalimanına gelen bazı yolcuların yaşadıkları telaşla kimliklerini evde unuttuklarını ve bu nedenle ciddi sorunlar yaşadıklarını belirten Vali Yüksel, ''Bu yolcularımızın mağdur olmaması amacıyla alan içerisine oluşturulan polis noktasında, kimliklerini unutan yolculara geçici kimlik verilmesi uygulamasını başlattık. Telaşla kimliğini unutan vatandaşın devletle el ele tutuşması ve 'oh be işte benim devletim bu, başım dara düşünce devletim benim yanıma geldi ve benimle buluştu' diyebiliyorsa ya da vatandaşımızın hayatını kolaylaştırıyorsak ben Ankara Valisi olarak bundan bahtiyarlık duyarım'' diye konuştu.

-7 AYDA 645 KİŞİYE GEÇİCİ KİMLİK VERİLDİ-
Yaklaşık 7 aydır devam eden uygulama sayesinde Esenboğa Havalimanında kimliğini unutan 645 kişiye geçici kimlik verildi.

Görümcesi ve 2 yaşındaki kızıyla Antalya gitmek üzere havalimanına gelen Aynur Başak da kimliğini unuttuğu için soluğu polis noktasında alanlardan oldu. Telaşla uçağa yetişmeye çalışan Başak, ''Havalanında bilet ve kimlik kontrolü sırasında kimliğimi evde unuttuğumu fark ettim'' dedi.

Görevlilerin yönlendirmesiyle polis noktasına geldiklerini anlatan Başak, geçici kimlik uygulamasının hayata geçirilmesinden büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, ''Eğer böyle bir uygulama olmasaydı, eve gitmek zorunda kalacaktım. Eve gitmem durumunda da uçak saatini kaçıracaktım'' diye konuştu.

GBT SORGULAMASI YAPILIYOR
Esenboğa Havalimanı Şube Müdürü İdris Sezer de kimliğini unutan yolculara geçici kimlik belgesi verilmesi uygulamasının geçen yıl Kasım ayında başlatıldığını ifade ederek, geçen yıl bir aylık süreçte 45 kişiye, bu yıl ise yaklaşık 600 kişiye tek kullanımlık kimlik belgesi verdiklerini söyledi.

Belgenin kişinin kimlik bilgilerini beyanıyla alındığını anlatan Sezer, ''Nüfus bilgi sistemi üzerinden tüm kimlik bilgileri bu evraka kaydediliyor. Ayrıca bu uygulamayla kişilerin Genel Bilgi Toplama'dan (GBT) bilgileri de soruyor. Yani aynı zamanda kişilerin GBT sorgulamaları da yapılarak, aranıp aranmadığını kontrol ediyoruz. Bugüne kadar geçici kimlik belgesi verdiğimiz bir kişinin arandığını tespit ettik ve bu kişi hakkında gerekli işlemler yapıldı'' dedi.

Havalimanında verilen kimlik belgesinin yolcunun gittiği havalimanına kadar geçerli olduğunu ifade eden Sezer, kişinin kimlik bilgileri ile uçuş bilgilerinin yazılı olduğu bu belgenin başka bir yerde kullanılamayacağını kaydetti.

Geçici kimlik belgesinin verilmesi esnasında kişilerin fotoğraflarının yanı sıra yanlarında çocuk varsa çocukla birlikte fotoğraflarının çekildiğine dikkati çeken Sezer, ''Her hangi bir çocuk kaçırma ihtimalini karşı aileyle birlikte çocuğun da fotoğrafı çekiliyor. Eğer çocuğun kimlik belgesi yoksa bilgileri teyit etmek ve çocuğun kimlerle uçtuğunu belirlemek amacıyla böyle bir uygulamada yapıyoruz'' diye konuştu.
ARTIK KİMLİĞİNİ UNUTANLAR DA UÇABİLECEK

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 13 yıl önce
İyi de bu yeni olan birşey degil ki eski bir olay hatta ben kimliğini unuttuğu için polise gönderip geçici kimlik belgesi aldırdığım yolcu sayısını bile unuuttum :S :) ayt de bide webcam le polisler foto çekip fotolu falan basıyorlar :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Havalimanında çalışan biri olarak söylüyorum, bir defaya mahsus olduğu iddia edilen bu geçici kimlik ile daha sonra uçan olduğunu da gördüğüm oldu. Devletin artık her sorunu polis ile çözmeye çalışma anlayışının değişmesi gerekiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Polis kimlik istediğinde T.C. vatandaşı olsun olmasın herkes bunu ibraz etmekle yükümlüdür. Polisin yönetmelik gereği hangi şahısların fotoğrafını çekebileceği de bellidir. Yönetmelik, uçağını kaçırmak üzere olanların fotoğrafının çekilebileceği hakkını vermez. Kimlik taşımak zorunda olan şahıslar kendilerini ispat edemiyorlarsa gerekirse gözaltına alınabilirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Aklıma cin fikirler geliyor :-) Düşük maliyetli uçuşlarda, ucuz biletleri kapat,, sonra da havaalanında sat, bilet almak için de kimlik gerektiğinde unuttum de sahte kimlik çıkart, olurmu acaba? olur mu olur... Sahi bir de şu soru aklıma geliyor, bu kimliği emniyet verecek ya, yetkisi varmı? Nufus Müdürlüğü itiraz etmez mi? Ne bileyim işte aklıma takıldı :-) Herhalde yetkililer tüm bunların alt yapısını oluşturmuştur... Yoksa ben yaptım oldu ! diyemez hiç kimse...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Devlet bir taraftan kimlik bulundurmayı mecbur tutarken diğer taraftan, kimliğini unutana iyilik yapıyor.Bu işin suistimal boyutlarını da unutmamak gerek. Kişinin sahte kimlik çıkarması önlenebilirmi? Eğer sahte kimlikle uçarsa ve farzedelim uçak düşerse, sigortadan para ödenmesi durumunda, kişinin sahte bir şahıs olduğu anlaşılırsa, zorda kalacak birim emniyet olur. Şahıs verilen bu geçici kimlikle başka resmi işlerini yapabilir mi? Mevzuatımız bu işe hazırmı? Anlamadım doğrusu, boşver kervan yolda dizilir mantığı işliyor sanki!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000