07 Ekim 2011, Cuma 07:56:41

A340 SOMALİ'DEN GERİ DÖNDÜ

Somali’nin başkenti Mogadişu’daki bombalı saldırıda yaralananlardan, sağlık durumu ağır olan 37 kişi, refakatçileri ile Türkiye’ye getirildi. Yaralıların arasında Somali Sağlık Bakan Yardımcısı Moallim Ali’de bulunuyor.
  • peki bu gelen uçağın yaralı ve hastaları getirdikten sonra sağlam birşekilde uçağın ilaçlanması veya genel bir temizliğe tabi tutlması gerekiyormu yoksa normal bir temizlikmiş gibi savuşturuluyormu....
Bombalı saldırıda ağır yaralananları Türkiye’ye nakletmek için İstanbul’dan havalanan Türk Hava Yollarına ait Airbus A340 tipi ’İstanbul’ uçağı 37 hasta ve 31 refakatçiyle birlikte Ankara Esenboğa Havalima’nına indi. Uçaktan yaralılar 4 ayrı kapıdan alınarak ambulanslara taşındı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yaralıları karşılamaya geldi. Bakan Bozdağ, Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, olayın hemen akabinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Somali Cumhurbaşkanının görüşmesi üzerine Türkiye’den uçak ve sağlık personeli gönderildiğni hatırlattı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, uçağın içerisinde de Türk sağlık ekibi ve hekimlerin hastalarla ilgilendiklerini ve gerekli incelemeleri yaptıklarını söyledi. Bakan Bozdağ, yaralıların hastanelere intikalinden sonra birtakım tetkikler yapılacağını ve ardından başka hastanelere nakile ihtiyaç duyulması halinde bunun da söz konusu olabileceğini belirterek, "Bu kişilerin en kısa sürede tedavileri yapılır ve sağlıklarına kavuşarak sıhhat içerisinde Somali’ye ailerinin yanına dönerler. Biz şimdi elimizden gelen desteği vereceğiz ve iyileşmeleri için dua edeceğiz" dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ da tüm bu operasyonların ciddi bir ekip çalışması olduğunu vurgulayarak, "Bu çok ciddi bir ekip çalışmasıdır. Başbakanımızın talimatıyla, Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ beyefendinin ifade ettiği gibi derhal harekete geçildi. Tüm bu operasyonları Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ yönetiyordu. Biz de işin sağlık tarafına bakıyoruz. Bu tip operasyonlar söylediğim gibi gerçekten iyi bir ekip çalışmasıyla gerçekleştirilebiliyor.

Bir taraftan Dışişlerimizin çalışması, öbür taraftan Türk Hava Yollarının çalışması. TİKA’nın bu hususta gayretleri bulunuyor. Bizim zaten bölgede bildiğiniz gibi sağlık ekiplerimiz var. Arkadaşlarımız yaralıların durumlarını orada değerlendirdiler. Yaralıların 20’sinin Ankara Nunume Hastanesinde, daha ziyade yoğun bakım ya da yanık yoğun bakımı gerektiren alanlarda tedavi görmesi için yatırılmalarına karar verildi. Geri kalan 17 yaralının da yeni açtığımız, şartları oldukça iyi olan Batıkentteki Yenimahalle Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınmasına karar verdiler. Buradan şimdi nakiller yapılacak. Refakatçileri yapılacak. Refakatçiler arasında hastaların yanına kalabilenler kalacaklar, yoğun bakımda yatan hastaların refakatçileri ise Ankara Valiliğimiz misafir edecek" diye konuştu. Bu tür operasyonlara alışkın olduklarını belirten Akdağ, "Şimdi Türkiye bu insani yardım operasyonlarınan birini daha inşallah başarıyla gerçekleştirmiş oluyor" dedi.

Açıklamaların ardından havalimanına inişinden sonra uçağa binen Bozdağ ve Bakan Akdağ’ı, saldırıda hafif yaralanan Somali Sağlık Bakan Yardımcısı Moallim Ali karşıladı. Sağlık Bakanı Akdağ, Moallim Ali’ye çiçek verdi. Ali’nin yanısıra Somalili 2 bakanın daha olduğu belirtildi. Bozdağ ve Akdağ, uçaktaki yararıları tek tek ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, yaralılarla birlikte gelen doktordan, yaralıların durumları hakkında bilgi aldı ve uçaktaki bütün sağlık ekibine teşekkür etti. Uçaktan inen ekibe Somali Ankara Maslahatgüzarı Nur Sh. Hamud Musal eşlik etti.

Somali Sağlık Bakan Yardımcısı Ali, ise gazetecilerin soruları üzerine, "Biz gelmeden önce siz geldiniz, çok teşekkür ediyoruz. Burada olduğumuz için çok heyecanlıyız. Türkiye’ye, yaralılarımızı getirdiği için çok teşekkür ediyoruz. Türkiye bizim kardeşimiz. Burada olduğumuz için çok mutluyuz. Biz burada misafir değiliz. Burayı bizim ikinci ülkemiz gibi hissediyorum. Yaralılar için çok üzgünüz. Çoğu öğrenciydi. İnşallah onlar Türkiye sayesinde çok iyi olacaklar" diye konuştu.

Yaralılardan durumları acil olan 20 kişi Numune Hastanesi’ne 17’si ise Batıkent Devlet Hastanesi’ne 35 ayrı ambulansla götürüldü. Her yaş grubundan olduğu belirtilen yaralıların genellikle ileri derecede yanık, kol, bacak ve çene kırıkları ile göz ve göğüs yaralanmalarının olduğu öğrenildi.
A340 SOMALİ'DEN GERİ DÖNDÜ

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
peki bu gelen uçağın yaralı ve hastaları getirdikten sonra sağlam birşekilde uçağın ilaçlanması veya genel bir temizliğe tabi tutlması gerekiyormu yoksa normal bir temizlikmiş gibi savuşturuluyormu....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000